ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρότι το «φέσι» των 126 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ δικαιολογεί πλήρως την υπαγωγή της σε αναγκαστική διαχείριση, με στόχο να ικανοποιηθούν άμεσα οι υποχρεώσεις που έχει προς τους πιστωτές της, εδώ και μήνες τέτοια πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται, δημιουργώντας ερωτηματικά για τους λόγους που οδηγούν σε αυτή τη στάση από την οποία ο μόνος που ευνοείται είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Η προκλητική εύνοια εντείνει τη φημολογία και οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Λαυρεντιάδης θα παραμείνει στο απυρόβλητο το προεκλογικό 2019, αφήνοντας υπονοούμενα για «στενή σχέση» του επιχειρηματία με την κυβέρνηση.
Μάλιστα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για διχασμό στην κυβέρνηση για την αναγκαστική διαχείριση της ELFE, καθώς ενώ το συζητάνε οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, και Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τελικά την εμποδίζουν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Η εύνοια αυτή, όμως, δεν είναι χωρίς κόστος. Με δεδομένο ότι εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, όσο δεν λύνεται το πρόβλημα με τα χρέη της ELFE, η ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να γίνει.
Κι επειδή κάθε ιδιωτικοποίηση που αποφεύγεται είναι… πολιτικό κέρδος για την κυβέρνηση ειδικά σε μια προεκλογική χρονιά, η κυβέρνηση πετυχαίνει με τη στάση της αυτή δύο στόχους: Κρατά υποχρεωμένο τον ισχυρό οικονομικά κ. Λαυρεντιάδη και έχει δικαιολογία, για την οποία δεν φαίνεται ότι ευθύνεται, να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΠΑ θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση της ELFE
Αν η ΔΕΠΑ το αποφάσιζε, θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση της ELFE ή να ορίσει κάποια από τις γνωστές διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό των ανεξόφλητων οφειλών και απαλλάσσοντας τη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το βάρος που μπορεί να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν προχώρησαν σε αυτή τη διασφαλιστική ενέργεια για τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ και δεν την εξέτασαν ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του Θόδωρου Κιτσάκου στο τιμόνι της ELFE.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του οφειλέτη (η Καβάλα στην περίπτωση της ELFE), εφόσον το ζητήσει δανειστής της επιχείρησης που διαθέτει επιταγές του οφειλέτη. Κατά το νόμο διαχειριστής μπορεί να διοριστεί και ένας από τους δανειστές, όπως η ΔΕΠΑ. Η ενδεχόμενη αναγκαστική διαχείριση της ELFE θα έπαυε με τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εφόσον η ELFE μείωνε τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ σε επίπεδο που θα θεωρείτο ικανοποιητικό.
Τι λέει ο κ. Κιτσάκος
Σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής της ΔΕΠΑ, στη διυπουργική σύσκεψη της 16ης Μαΐου 2017, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Χαρίτσης, Νεφελούδης, όπως υποστηρίζει, είχε προτείνει μια σειρά νομικών πρωτοβουλιών κατά της ELFE που εκτείνονταν από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της ELFE. Ο κ. Κιτσάκος θεωρεί πως έφυγε «αδειασμένος» από αυτήν τη σύσκεψη και πως εκεί διαπίστωσε πως «η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ».
Η αναφορά του Θεόδωρου Κιτσάκου πως η κυβέρνηση δεν «ενθάρρυνε» την πρόταση να τεθεί η ELFE υπό αναγκαστική διαχείριση στρέφεται ευθέως και κατά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος επικαλείται συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις για να δικαιολογήσει το ότι ακόμη και σήμερα η ELFE προμηθεύεται αέριο από την ΔΕΠΑ.
Έτσι… δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ: Τι προβλέπει ο σχεδιασμός που έχει εγκριθεί από τους Θεσμούς
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει εγκριθεί από τους Θεσμούς, η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου θα «σπάσει» σε δύο εταιρείες: στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δραστηριότητες στην παροχή φυσικού αερίου (ΕΠΑ Αττικής) και τη χονδρεμπορική αγορά και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας, και στη ΔΕΠΑ Υποδομών, με τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, δηλαδή τη θυγατρική ΕΔΑ Αττικής, το ποσοστό συμμετοχής στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και τη θυγατρική ΔΕΔΑ.
Ακολούθως θα πουλήσει το 50,1% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, διατηρώντας ωστόσο δικαιώματα βέτο σε μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας, όπως τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας αερίου (με SOCAR, SONATRAC, BOTAS κλπ.). Στη ΔΕΠΑ Υποδομών το Δημόσιο θα κρατήσει αρχικά το 65%, ενώ σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του Δημοσίου δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 51%.
Όμως στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει αναγκαστικά και το χρέος που έχει σήμερα η ELFE προς την επιχείρηση αερίου, οι ανείσπρακτες απαιτήσεις 126 εκατ. ευρώ από έναν και μόνον οφειλέτη, τις οποίες δεν μπορεί να εισπράξει, λόγω διαρκών μεθοδεύσεων και χρόνιων δικαστικών διενέξεων. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να βρεθεί επενδυτής που θα επιλέξει να αγοράσει…. ανείσπρακτες οφειλές και σε τι τίμημα θα μπορούσε να αποτιμηθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας όταν έχει μια τόσο μεγάλη εκκρεμότητα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Από το 2016 προειδοποιούσε η Alpha Bank για ELFE και Λαυρεντιάδη (έγγραφα)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κιτσάκος βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση: Με απομάκρυναν όταν πρότεινα να μπει σε αναγκαστική διαχείριση η ELFE
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Γιατί ο Παππάς έστειλε τον επιστήθιο φίλο του στον Λαυρεντιάδη (το καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»