ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι χρηματιστηριακές τιμές υφίστανται καθημερινό σφυροκόπημα με τις τραπεζικές μετοχές, όπως και μετοχές μεγάλων εταιρειών να καταποντίζονται. Ειδικά ο τραπεζικός κλάδος έχει απώλειες 17,9% στο εξαήμερο, αγγίζοντας το κατώτατο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας, δηλαδή από τότε που έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 7,3% της αξίας του και η αγορά σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της.
Την ίδια ώρα και οι αποδόσεις ομολόγων τραβούν την ανηφόρα –παρά τη χθεσινή αποκλιμάκωση στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 4,41%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έξοδος στις αγορές με αυτούς τους όρους είναι απαγορευτική, καθώς μια τέτοια κίνηση σε αυτή τη φάση θα ήταν πολύ ακριβή.
Η σκέψη για έξοδο στις αγορές σε αυτή τη φάση «φρενάρει» και εξαιτίας των δυσκολιών σε περιφερειακό επίπεδο, αφού η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στην κρίση των αναδυόμενων αγορών. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων εξαιτίας της αναταραχής στην ιταλική αγορά ομολόγων, της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία και των εξελίξεων στην Αργεντινή. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλού οικονομικού ρίσκου και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στην οικονομία μιας άλλης αναδυόμενης χώρας, αυτό συμπαρασύρει τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία στις συνειδήσεις των αγορών ξαναγυρνούν στο επίπεδο των «σκουπιδιών».
Με τα αυτιά ανοιχτά στις αυριανές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα οι δανειστές στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Το μέλος τους εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Αθήνα να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Σημείωσε με νόημα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η χώρα θα βρει απέναντί της έναν πιο σκληρό από τους θεσμούς, τις αγορές. «Ο διάλογος με τις αγορές θα είναι πιο δύσκολος από ό,τι με τους θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η επιφυλακτικότητα των αγορών και των επενδυτών καθιστούν αυτή την περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας και το στοίχημα της επόμενης περιόδου θα είναι η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα φαίνεται ότι έχει αποτυπωθεί και στις συνειδήσεις των πολιτών, όπως προκύπτει και από την έρευνα της Metrοn Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διάστημα 28-30 Αυγούστου, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης, το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον, παρά το τυπικό τέλος των μνημονίων εξαιτίας των συμφωνημένων μέτρων.
Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού οι υποχρεώσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικογένεια, ειδικά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που έρχεται και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, είναι εδώ και είναι ανελαστικές, την ώρα που τα εισοδήματα είναι πενιχρά και καθηλωμένα, οδηγώντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο, που η μόνη ελπίδα για να αρθεί είναι να μην επαναληφθούν πρακτικές που ανατροφοδοτούν την κρίση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι αγορές «σφυροκοπούν» τη χώρα: Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερέ: Δυσκολότερες οι αγορές από τους θεσμούς με την Ελλάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λιαργκόβας: Οι αγορές φοβούνται την επιστροφή του «δώσ’ τα όλα» – Κρίνουν τι λέγεται και είναι εκδικητικές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές την Τετάρτη – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
- Ιράν: Δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες η Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Intrakat: «Πράσινο φως» από ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αλλαγή επωνυμίας
- ΗΠΑ: Ο Χάουαρν Λούτνικ φέρεται να είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Υπουργείο Εμπορίου