Το “πράσινο φως” από τους οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα για να ξεκινήσει το… ράλι της επιστροφής στις αγορές, με το στοίχημα να παραμένει το κατά πόσον αυτή η επιστροφή θα είναι μόνιμη και αξιόπιστη.

Το γεγονός ότι το “μαξιλάρι” ρευστότητας που χτίζει το ελληνικό Δημόσιο για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος “φουσκώνει” και οδεύει κοντά τα 50 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί ένα γεγονός που αναμφίβολα ικανοποιεί τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας θα είναι καλυμμένες για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Όμως δεν αρκεί αυτό. Οι επενδυτές θέλουν να είναι σίγουροι ότι αυτή τη φορά η πορεία της Ελλάδας προς τις αγορές είναι μη αναστρέψιμη και δεν θα υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις που να σχετίζονται με δυσμενείς πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις, ειδικά με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος, παρά τις όποιες κινήσεις έχουν γίνει, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και για το λόγο αυτό, περιμένουν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να κάνουν την κίνησή τους, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ”, οριακά κάτω από το investment grade, προτού εμπλακούν και οι ίδιοι σε αγορές ελληνικών ομολόγων.

Την κίνηση αυτή περιμένουν όμως και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Γιατί η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα μειώσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας στην Ελλάδα να δανειστεί φθηνότερα απ’ ό,τι σήμερα. Έτσι, και με δεδομένο ότι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν, χάρη στο “μαξιλάρι” ρευστότητας, η χώρα μας έχει την πολυτέλεια να περιμένει να πέσουν οι αποδόσεις των ομολόγων προτού αποφασίσει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Οι προσδοκίες αρμόδιων αξιωματούχων είναι ότι μέσα στο 2018 θα γίνει αυτή η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου που θα δώσει το έναυσμα για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι πάντως σημειώνουν πως οι παρουσιάσεις που έκαναν στο εξωτερικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και στελέχη του ΟΔΔΗΧ πήγαν πολύ καλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα είναι υψηλό, όμως η Ελλάδα δε βιάζεται και επομένως δεν κρίνεται αναγκαία μία έκδοση ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αν θα προλάβουν να ενταχθούν σε αυτό τα ελληνικά ομόλογα, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται, ειδικά αν η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα ανακοινωθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι θετική.

Όμως σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δείχνουν ότι η επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου δεν αναμένεται πολύ σύντομα, και θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τους οίκους αξιολόγησης να κάνουν τη δική τους κίνηση, προτού κάνει η Ελλάδα το δικό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αυστηρή προειδοποίηση από ΣΕΒ: Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις ζούμε μόνο για να πληρώνουμε τα χρέη μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μειδιούν επιχειρηματίες και τραπεζίτες για την Folli Follie: Δεν φταίει ο ένας, δεν φταίει ο άλλος, αλλά υπαίτιος είναι ο Κινέζος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Στάχτη και Burberry»: Γιατί ο πολυτελής οίκος έκαψε ρούχα αξίας 90 εκατ. λιρών