Σε μια δήλωση αποτέλεσμα της οποίας ήταν να χειροκροτηθεί απο το ακροατήριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Η δήλωση αφορούσε το περιβόητο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε από την Attica Bank. Παράλληλα, τόνισε ότι το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη και η καταγραφή της συνομιλίας ήταν αφύσικη και παράνομη.

«Αφήνω την Δικαιοσύνη και τον κόσμο να κρίνουν τις πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε: «Δεν είναι φυσιολογικό να καλείς τον κεντρικό τραπεζίτη και να τον ηχογραφείς.  Αυτό παραβίαζε όλα τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, παραβίαζε τον ποινικό Κώδικα και την κοινή λογική. Αλλά είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας».  

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι ο ίδιος «έχει σαφή ευθύνη και αυτό αναγράφεται στο καταστατικό της Τράπεζας» και ότι κάνει «αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική και η νομοθεσία. Υπάρχει μια επίθεση στους κεντρικούς τραπεζίτες από πολλές πλευρές. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, για να εξασφαλίζουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αναφερόμενος στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη» και προσθέτοντας: «Χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα. Η συνέχεια εξαρτάται από εμάς, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μην γυρίσουμε πίσω».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε ότι «για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χρειάζεται ανάπτυξη και για να έχει ανάπτυξη απαιτείται ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις». Εξειδικεύοντας, είπε ότι χρειάζεται να συνεχιστούν η απελευθέρωση των αγορών, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της αποδοτικότητας του Δημόσιου Τομέα και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε τη σημασία των «συστημικών προτάσεων» για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες: «Εχουμε τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση. Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τις τράπεζες».

Ο διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της Α΄ κατοικίας στην Ευρώπη. «Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα» σχολίασε.

Εκτίμησε ότι η κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων οφείλεται κατά 70% στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.) και κατά 20%-25% σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές».