• Big Story

    Για “μίζα” 3,2 εκατ. συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά από έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς

    Ανδρέας Μαρτίνης

    Ανδρέας Μαρτίνης


    Για “μίζα” περίπου 3,2 εκατ. μάρκων συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στην Κηφισιά ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, Γεωργία, μετά από ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη.  Το ποσό αυτό φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρεία, που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

    Το μεσημέρι της Τρίτης οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κτήριο 16 των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι απαντά για όσα του αποδίδονται, ο κ. Μαρτίνης αρκέστηκε να πει:  «Συνηθισμένο δεν είναι;».

    Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ασκήθηκε σε βάρος τους το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.

    Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν αρνήθηκε τις κατηγορίες και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

    Η Γεωργία Μαρτίνη σε δήλωσή της υποστήριξε ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα, ενώ ο δικηγόρος του ζεύγους Γιάννης Θωμάς δήλωσε:

    «Ο κύριος και η κυρία Μαρτίνη κλήθηκαν από τον ανακριτή διαφθοράς και όπως ήταν φυσικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή. Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι μία σοβαρή κατηγορία, την οποία αρνούνται».

    martinis evelpidwn

     

    Οι αστυνομικοί εισέβαλαν το βράδυ της Δευτέρας στην οικία Μαρτίνη και έκαναν εκτεταμένες έρευνες. Μετά τη σύλληψή του το ζεύγος  οδηγήθηκε στην ασφάλεια.

    Οι αστυνομικοί εισέβαλαν το βράδυ στην οικία Μαρτίνη και έκαναν εκτεταμένες έρευνες. Μετά τη σύλληψή του το ζεύγος  οδηγήθηκε στην ασφάλεια.

    Η υπόθεση αφορά μίζα περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Σύμφωνα με την κατηγορία η γερμανική εταιρεία έδωσε τη μίζ προκειμένου να προτιμηθεί.

    Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel.

    Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς

    Η έρευνα ξεκίνησε πριν απο 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη.

    Συγκεκριμένα όπως διαπίστωσαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιαννης Δραγατσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών, το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλιβάνους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με την γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ με συνολικός κόστος 12 δισ. δραχμές (περίπου 36 εκατ. ευρώ).

    Ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων Δραγάτση, Ελευθεριάνου, ποσό 3,2 εκατ. μάρκων φεύγει εκείνη την περίοδο απο λογαριασμούς της εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα. Απο εκεί ξεκινά για διαρκής εναλλαγή λογαριασμών ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρήματος. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατ. μάρκα καταλήγουν στην offshore εταιρεία State Enterprise με έδρα την Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/erchonte-oli-i-fori-ena-mina-noritera-apo-tin-1i-iouniou/45811

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/papangelopoulos-prokatarktiki-exetasi-gia-to-paranomo-stichima/45795



    ΣΧΟΛΙΑ