ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Το έντιμο για τη διοίκηση του Ομίλου Folli Follie θα ήταν να υποβάλει άμεσα την παραίτησή της, υπογραμμίζει σε συνέντευξη-χείμαρρο που παραχώρησε στο mononews.gr o Gabriel Grego του αμερικανικού fund QCM που από την Παρασκευή έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της εταιρείας. To Fund κατηγορεί την διοίκηση της Folli για δημοσιοποίηση πλαστών οικονομικών στοιχειών. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε δυο συνεδριάσεις (Παρασκευή και Δευτερα) η μετοχή της FF να έχει χάσει πάνω από 50% της αξίας της.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το mononews.gr με τον κ. Grego, managing partner της Quintessential Capital Management, ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι θεωρεί πως το brand Folli Follie έχει προοπτικές, αλλά με άλλο management. Μάλιστα, ερωτηθείς συγκεκριμένα τι περιμένει να πράξει η πλευρά της διοίκησης του Ομίλου μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις που έχουν οδηγήσει τη μετοχή 50% χαμηλότερα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο κ. Grego τόνισε ότι το έντιμο και αξιοπρεπές θα ήταν να αποδείξει με σαφή στοιχεία ότι δεν ισχύουν όσα καταλογίζονται στον Όμιλο, να ζητήσει συγγνώμη από τους επενδυτές για τυχόν ασάφειες ή παραλείψεις, αλλά και να υποβάλει την παραίτησή της, όπως θα γινόταν σε κάθε άλλη περίπτωση. Όπως έγινε, άλλωστε, και στην περίπτωση της Globo, τονίζει.
Ερωτηθείς επίσης αν το fund QCM έχει στο στόχαστρό του και άλλη ελληνική εταιρεία, ο κ. Grego ήταν κατηγορηματικός, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι τόσο η Globo όσο και η Folli Follie είναι ελληνικές ήταν τυχαίο και διαψεύδοντας τα όποια σενάρια και φήμες κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.
«Ελέγχουμε εταιρείες από πολλές χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν έχουμε τίποτα με τις ελληνικές εταιρείες, δεν έχουμε τίποτα με τους Έλληνες», λέει. Και προσθέτει, χαριτολογώντας, πως ακόμη και το επίθετό του παραπέμπει στην Ελλάδα (αν και είναι Ιταλός). «Δεν υπάρχει κανένα εθνικιστικό κίνητρο στις κινήσεις μας», τόνισε, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα η Ελλάδα να αφήσει σύντομα πίσω της την οικονομική κρίση.
Γιατί η Folli Follie
Η ενασχόληση με την Folli Follie ήρθε τυχαία, λέει ο κ. Grego, εξηγώντας ότι το «καμπανάκι» χτύπησε όταν κάποιος συνάδελφός του και επενδυτής, από άλλο fund, του επέστησε την προσοχή στις αρνητικές ταμειακές ροές του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται παρ’ όλα αυτά για έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό Όμιλο.
«Εκείνο που μας τράβηξε την προσοχή», λέει, «ήταν το θέμα των Κινέζων ελεγκτών». «Γιατί μια εταιρεία του μεγέθους των Folli Follie να επιλέγει μία πολύ μικρή κινεζική εταιρεία ελεγκτών και όχι κάποια από τις τέσσερις μεγάλες», κάτι που, όπως λέει, θα έδινε κύρος και αξιοπιστία στην εταιρεία. Αξιοπιστία που θα αντικατοπτριζόταν και στην τιμή της μετοχής. Μιας μετοχής που, όπως είπε, με P/E στο 4,4 (πριν από τις απώλειες των δύο τελευταίων συνεδριάσεων) ήταν φθηνή. Επιπλέον, η διαφορά στο κόστος θα ήταν αμελητέα.
Το θέμα των ταμειακών ροών και οι ελεγκτές ήταν εκείνα που τράβηξαν την προσοχή του fund εν πρώτοις. Στη συνέχεια, όπως λέει ο ίδιος, οι έρευνες που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες του fund έφεραν στο φως διάφορα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην εικόνα που παρουσίαζε ο Όμιλος, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα και τα σημεία πώλησης.
Ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, υπογραμμίζει, ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί, διπλοτσεκάροντας τα πάντα, με βάση τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρεία στις ιστοσελίδες της. Ακόμη κι αν οι όποιες αποκλίσεις οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση των σχετικών βάσεων δεδομένων για τα καταστήματα, υπάρχει πρόβλημα, τονίζει. Διότι η ενημέρωση των επενδυτών (και των πελατών) δεν είναι σωστή.
Μάλιστα, όπως είπε, είναι τόσο σίγουρος για την έρευνά του που προτρέπει οποιονδήποτε να πάρει μόνος του στοιχεία από τα sites της εταιρείας και να ελέγξει ο ίδιος αν υπάρχουν τα σημεία πώλησης που δηλώνονται.
«Ευπρόσδεκτη ακόμη και μήνυση»
Ερωτηθείς αν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του CEO του Ομίλου Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο ίδιος απαντά αρνητικά.
Στο 90% των περιπτώσεων, λέει, που μια εταιρεία δέχεται κριτική από short sellers, η προχωρά σε διάψευση, κάνοντας λόγο για επίθεση. Μάλιστα, όταν το mononews.gr τον ρώτησε πώς είδε τη δήλωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Grego είπε αφενός ότι δεν του προκαλεί έκπληξη και ότι το fund του εκπροσωπείται από κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αλλά και ότι είναι ευπρόσδεκτη ακόμη και η μήνυση («We look forward even to a lawsuit», ήταν η ακριβής διατύπωση), αφού, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους.
Γιατί να ανοίξει, όμως, κάποιος short θέση σε μία εταιρεία;
Ένα κίνητρο είναι, φυσικά, το οικονομικό, λέει ο κ. Grego. Άλλωστε, όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ακριβές, τονίζει. Ωστόσο, προσθέτει, το σημαντικότερο κίνητρο «είναι το ηθικό μας καθήκον να ενημερώνουμε τους επενδυτές, να συμβάλλουμε στη σωστή λειτουργία της κεφαλαιαγοράς».
Μία εταιρεία, λέει, που έχει αρνητικές ταμειακές ροές, θα πρέπει να συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια ή να εκδίδει ομόλογα. Και αυτό θα είναι εις βάρος πολλών επενδυτών, σημειώνει.
Πότε θα κλείσει η short position;
«Δεν μπορώ να απαντήσω» σε κάτι τέτοιο, λέει.
Του επισημαίνουμε ότι η μετοχή βρίσκεται σήμερα 50% χαμηλότερα. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν έχουμε βγει από τη short θέση», λέει.
Η σύγκριση με την Parmalat
Ερωτηθείς για τη σύγκριση της υπόθεσης του Ομίλου Folli Follie με την υπόθεση της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας Parmalat που είχε ταράξει τα νερά πριν από πολλά χρόνια, όταν κατέρρευσε με βρόντο, ο κ. Grego τονίζει στο mononews.gr ότι δεν κάνει παραλληλισμούς.
«Ήταν απλώς ένας πηχυαίος τίτλος», λέει.
«Ανοίγουμε μια θέση short εκεί που βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα», προσθέτει. Και συμπληρώνει: «Το 2010 είχα αγοράσει και εγώ ως επενδυτής μετοχές της Folli Follie. Μου άρεσε ως εταιρεία… Πούλησα έναν χρόνο αργότερα. Δεν κέρδισα, δεν έχασα από τη μετοχή».
Τι τον είχε κάνει να επενδύσει τότε στη Folli Follie; «Ήταν φθηνή, μου άρεσε το άνοιγμα στην Ασία, μου άρεσαν τα προϊόντα, η συνεργασία με τη Links of London», λέει. Στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν κάποιες κινήσεις, που δεν του άρεσαν. Στο μεταξύ, η Ελλάδα έμπαινε σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Τον ρωτάμε ξανά για τις προοπτικές της Folli Follie.
«Πιστεύω ότι το brand έχει προοπτικές. Μου αρέσουν τα προϊόντα. Έχω αγοράσει, μάλιστα, ένα πορτοφόλι Folli Follie για τη γυναίκα μου. Αλλά με άλλο μάνατζμεντ. Εκτός αυτής της εταιρείας…».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα