ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MBA) σε Corporate Finance & Strategy από το Columbia Business School (NY) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) σε Engineering & Construction Management από το UC Berkeley (CA), ο κ. Χρυσικός έχει διατελέσει πρωταθλητής ιστιοπλοΐας και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας για πολλά συναπτά έτη. Οδήγησε την ΑΕΕΑΠ στα δύσκολα για το real estate χρόνια όταν τα επαγγελματικά ακίνητα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, απώλεσαν περίπου το 40% της αξίας τους και έχει, μαζί με τα αξιόλογα στελέχη που έχει συμπεριλάβει στην ομάδα του, πραγματοποιήσει συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Η Grivalia έχει προσελκύσει επενδύσεις από ισχυρούς ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ ο βασικός της μέτοχος, με ποσοστό 51,43%, είναι η καναδική Fairfax Financial Holdings του Prem Watsa. Ποσοστό 5% της ΑΕΕΑΠ έχει η Pacific Investment Management Company, άλλοι ξένοι επενδυτές το 30,4% και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές 6%.
Μια από τις σημαντικές κινήσεις του κ. Χρυσικού είναι η δημιουργία της Grivalia Hospitality το 2015, όταν είχε αρχίσει να φαίνεται ότι τα τουριστικά ακίνητα θα πρωταγωνιστήσουν και στην οποία η ΑΕΕΑΠ έχει το 25%, η Eurolife με βασικό μέτοχο την Fairfax 25% και η M&G Investments Management 50%. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Hospitality, με το μετοχικό της κεφάλαιο να ανέρχεται πλέον σε 180 εκατ. ευρώ.
«Ξεκινήσαμε τη Hospitality με όραμα να αποτελέσει πλατφόρμα η οποία θα προσελκύσει τους μετόχους μας να επενδύσουν εκ νέου» έχει πει σχετικά ο επικεφαλής της Grivalia και στο μεταξύ η θυγατρική έχει επενδύσει, όπως είναι ο στόχος της, σε prime τουριστικές αναπτύξεις, όπως είναι τα Αστέρια Γλυφάδας, ένα από πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία της Αττικής στο παράκτιο μέτωπο, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τέλος 2019.
Την ίδια περίοδο θα λειτουργήσει και μια άλλη επένδυση της Hospitality, το Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μετατρέπεται σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο, ενώ ξάφνιασε όταν η πρώτη της επένδυση ήταν στον Παναμά, το Pearl Island Project, σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά, η πρώτη φάση του οποίου θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
«Πρόκειται για ένα έργο ώριμο, κατάλληλο για μια πλατφόρμα όπως η Hospitality. Επίσης ο συνέταιρος μας, η Fairfax, έχει παρουσία σε όλη τη αμερικανική Ήπειρο. Είμαστε μαζί σε αυτή την επένδυση» είχε εξηγήσει σχετικά ο κ. Χρυσικός.
Η συνεργασία με την Dolphin Capital
Το Pearl Island Project φαίνεται ότι έφερε πιο κοντά την Grivalia με την Dolphin Capital (η οποία το είχε στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο). Την εβδομάδα που μόλις πέρασε, η Hospitality εξαγόρασε το 85% του Amanzoe, έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό που σήμερα θεωρείται το πιο πολυτελές θέρετρο της Ευρώπης, την πρώτη σύνθετη ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και πολυτελών επαύλεων που σχεδίασε και υλοποίησε ο όμιλος Dolphin στο Πόρτο Χέλι.
Παράλληλα συμφωνήθηκε η εξαγορά, εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, παρακείμενης έκτασης που περιλαμβάνει 20 προνομιακά οικόπεδα στο έργο Kilada Hills της DCI (Dolphin Capital Investors – το κύριο επενδυτικό όχημα της Dolphin Capital Partners, εταιρεία εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η οποία έχει ανακοινώσει πριν περίπου ένα χρόνο ότι αποεπενδύει).
Το Kilada Hills έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση και αναμένεται άμεσα η έκδοση του ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι εργασίες για την υλοποίησή του θα ξεκινήσουν με την έγκριση των μελετών των δικτύων υποδομής για την οποία η προσδοκία των δημιουργών του είναι να δοθεί άμεσα καθώς όλα τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη εγκρίνει το έργο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του Jack Nicklaus Signature γηπέδου γκολφ 18 οπών με Golf Club και Beach Club. Είναι προφανές ότι η τελευταία συμφωνία Grivalia-Dolphin λειτουργεί βοηθητικά και στο να ξεκινήσει το Kilada Hills.
Στην πορεία της Grivalia διακρίνει κανείς ότι το τελευταίο διάστημα επενδύει όχι απλώς σε ακίνητα, αλλά σε αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με άλλα λόγια διαθέτει κεφάλαια για τον μετασχηματισμό των ακινήτων δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Μια τέτοια επένδυση είναι αυτή που έχει κάνει στον Πειραιά στα κτήρια που στεγαζόταν η βιομηχανία Παπαστράτος και ανακατασκευάζονται από την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου.
Η διοίκηση της Grivalia, σύμφωνα με όσα ανέφερε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 6μηνο θεωρεί ότι η προοπτική για την ελληνική οικονομία είναι θετική, σημειώνοντας ότι «η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η εκπόνηση αναπτυξιακού πλάνου θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι σημαντικό να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων».
Ο κ. Χρυσικός με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ επιβαρύνθηκε με υπερβολική αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Η αύξηση κατά 614% του συντελεστή του φόρου επί του ενεργητικού της εταιρείας σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, καθώς και η αύξηση του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ κατά 120% έχουν καταστήσει τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ λιγότερο ελκυστικές σε διεθνές επίπεδο. Και όταν ερωτάται σχετικά δεν κρύβει τα λόγια του: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την ανισορροπία. Αν το φορολογικό καθεστώς δεν επιστρέψει στο λογικό για τις ΑΕΕΑΠ πλαίσιο, προφανώς θα υλοποιήσουμε σενάρια αλλαγής της μορφής της εταιρείας».
Μια εταιρεία με ιστορία ετών
Η εταιρεία στην οποία ο Γιώργος Χρυσικός ηγείται τα τελευταία 10 χρόνια κατά τα οποία διένυσε αναμφισβήτητα παραγωγική πορεία έχει μακριά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1952 με την επωνυμία Εμπόριον, Βιομηχανία, Οικοδομές (Ε.Β.Ο.) Α.Ε. Το 1985 εξαγοράζεται από την Τράπεζα Κρήτης και δημιουργεί χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων.
Η Τράπεζα Κρήτης συγχωνεύεται με την Τράπεζα E.F.G. Eurobank A.E. το 1999. Το 2000 αλλάζει η εταιρική επωνυμία της Εταιρείας σε EFG Eurobank Properties A.E. Διαχείρισης Ακινήτων και αποκτά διευρυμένο αντικείμενο δραστηριοτήτων που περιλάβει την παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με ακίνητα προς τρίτους.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η REIB Europe και η Lamda Development A.E., εξαγοράζουν το 20% και 29,9% των μετοχών της EFG Eurobank Properties A.E. αντίστοιχα.
Το 2004, υπό τη διοίκηση του Αριστοτέλη Καρυτινού, σήμερα επικεφαλής της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ και μεταβίβαση του κλάδου μεσιτείας και εκτιμήσεων ακινήτων στην Eurobank Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε. Η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της τότε ήταν 204,5 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2014, η εν λόγω ΑΕΕΑΠ μετονομάστηκε σε Grivalia Properties από Eurobank Properties, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εταιρική της ταυτότητα. Η νέα επωνυμία, επελέγη με τη λογική ότι αντικατοπτρίζει τα τρία σημαντικότερα συστατικά της: Τις Ελληνικές της ρίζες – GRivalia, τον επενδυτικό (Investment) της χαρακτήρα – GrIvalia, τις μοναδικές της αξίες (Values) – GriVALia.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζοζέπ Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης
- Λίβανος: Στόχος του Ισραήλ είναι η δημιουργία μιας ακατοίκητης νεκρής ζώνης στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Αττική Οδός: Κίνηση μετά από τροχαίο – Μεγάλες καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα
- Βοιωτία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Αλίαρτο