Με μία λιτή ανακοίνωση που προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι δεν απαντά ουσιαστικά στις βαριές κατηγορίες που της καταλογίζονται, απαντά η Folli Follie στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα για την εταιρεία το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management, την ώρα που η μετοχή της βρίσκεται στο limit down, χάνοντας 29,99%. Η εταιρία έχει ως βασικούς μετόχους τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. 

Το hedge fund κατηγορεί την εταιρεία ότι παρουσιάζει ψευδή εικόνα για τις δραστηριότητές της και τα καταστήματά της, επικαλούμενο εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε το ίδιο στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την εταιρεία «ελληνική Parmalat», συγκρίνοντας την περίπτωσή της με εκείνη της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας – της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της Ευρώπης εκείνη την εποχή – που κατέρρευσε με κρότο το 2003.

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Folli Follie δεν απαντά συγκεκριμένα στις κατηγορίες που της προσάπτονται, αλλά κάνει απλά λόγο για «ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό» δημοσίευμα, δείχνει -αν μη τι άλλο- σοβαρή αδυναμία σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου, έστω κι αν η εταιρεία «επιφυλάσσεται» να επανέλθει με αναλυτικότερα στοιχεία. Οι απαντήσεις του ομίλου Folli Follie είναι οφειλόμενες πρωτίστως προς τους μετόχους μειοψηφίας, αρκετοί από τους οποίους, σε κατάσταση πανικού, προχωρούν σε πωλήσεις που με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αν είναι βεβιασμένες ή όχι. Διότι αυτό πρωτίστως θα κριθεί από τις ξεκάθαρες απαντήσεις του βασικού μετόχου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Quintessential Capital Management, είναι δύσκολο να αντιστοιχήσει κανείς τα στοιχεία για το μέγεθος, τα έσοδα και την ανάπτυξη της εταιρείας «με την πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μετά από έρευνά της σε τρεις ηπείρους, που περιελάμβανε συνεντεύξεις και επιτόπιες επισκέψεις, συστηματική εξέταση του δικτύου καταστημάτων της Folli Follie και ανάλυση, η εικόνα που αποκόμισαν δεν συνάδει με τα στοιχεία για το μέγεθος, τα έσοδα και την ανάπτυξη της εισηγμένης και υπάρχει η ανησυχία ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν παρουσιάζουν ακριβή εικόνα της εταιρείας.

Αποκαλύψεις-φωτιά

Το βρετανικό hedge fund επισημαίνει ότι η μετοχή της Folli Follie «είναι υπερτιμημένη» δεδομένου ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα ο όμιλος έχει 64 σημεία πώλησης στην Κίνα ενώ έχει δηλώσει πως διαθέτει 240 και «πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630».  Το QCM, όπως σημειώνει, ανησυχεί ότι η FF Group δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Ανησυχούμε πως ο όμιλος θα μπορούσε να οδεύει προς σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πως η μετοχή είναι αντίστοιχα υπερβολικά υπερτιμημένη», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση της Folli Follie

«Το σημερινό δημοσίευμα της Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Folli Follie, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του βρετανικού hedge fund που οδήγησε σε «βουτιά» τη μετοχή της εισηγμένης.

Η εταιρεία σημειώνει ταυτόχρονα ότι «επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ’ ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα».

Επισημαίνει, τέλος, ότι «έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού».

Δημήτρης Κουτσολιούτσος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση ξένου fund στη Folli Follie – Τα στοιχεία-φωτιά που ρίχνουν 30% τη μετοχή – Όλη η έκθεση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το fund QSM χαρακτηρίζει τη Folli Follie «Parmalat» – Το σκάνδαλο μεγατόνων της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Οι βαριές κατηγορίες και η ανεξήγητη… σιγή ασυρμάτου της διοίκησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν η Quintessential Capital Management είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της ελληνικής Globo Technologies

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: «Ανυπόστατη, ψευδής και συκοφαντική» η έκθεση της Quintessential