Απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι οι τρεις κακουργηματικές κατηγορίες, με τις οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου αλλά και όποιος άλλος προκύψει από την εισαγγελική έρευνα ότι φέρει ποινική ευθύνη για τους ψευδείς ισολογισμούς της Folli Follie, την παραπλάνηση των επενδυτών και την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας.

Η “βεντάλια” των ερευνών έχει πλέον ανοίξει, με τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να αναζητά όλα τα κομμάτια του παζλ των ευθυνών. Πέραν των ιδρυτών της εταιρείας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου που ενέκριναν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις τον περασμένο Μάιο, μία σειρά φυσικών προσώπων, ελεγκτικών αρχών και Τραπεζών περνούν από το εισαγγελικό “μικροσκόπιο”.

Ποιοι άλλοι ελέγχονται

 

 

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το διαφαινόμενο οικονομικό σκάνδαλο αναζητά ο εισαγγελέας Δραγάτσης και από:

  • Τους δύο μεγαλομετόχους της Folli Follie (το αμερικάνικο fund και τον κινεζικό κολοσσό), που μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, κατέχουν το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών.
  • Tην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εάν επόπτευε επαρκώς την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ως προς τις υποχρεώσεις διαφάνειας.
  • Tην ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για το εάν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας.
  • Tις τουλάχιστον 3 ελληνικές Τράπεζες που προχώρησαν σε δανεισμό της εταιρείας.
  • Tις δύο αλλοδαπές Τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακό δάνειο αλλά και
  • ενδεχόμενες χρηματιστηριακές ευθύνες.
“Πολύ σοβαρές ενδείξεις σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου”

Μέσα από το με αριθμό 4632/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και τίτλοι χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Δημήτρη, του Γιώργου και της Κατερίνας Κουτσολιούτσου και 5 μελών του ΔΣ της Folli Follie, προκύπτει η πρόταση “φωτιά” του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα.

Ο κ. Δραγάτσης, πριν ακόμα ολοκληρώσει την έρευνα του, με τη συλλογή του πλήρους αποδεικτικού υλικού και όλων των μαρτυρικών καταθέσεων, καταλήγει στην κρίση ότι ήδη “υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο εισαγγελέας στην πρόταση του, στην πώληση 1.150.000 μετοχών από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, το Σεπτέμβρη του 2017. “Ενέργεια “κατά τον κ. Δραγάτση “που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια, με την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε, ρευστοποίησε τις μετοχές, καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ”.

Αυτός ο πανικός οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie και τη διακοπή της διαπραγμάτευσης της καθώς “μέσα σε ένα μήνα έχασε το 70% της αξίας της , με αποτέλεσμα να προκληθεί εύλογη ανησυχία στο επενδυτικό κοινό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Watergate της Folli Follie: Πώς ο Κουτσολιούτσος κορόιδεψε ακόμη και την Εμπορική Τράπεζα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Αυτά είναι δυο στελέχη της Folli Follie που μίλησαν και «κάρφωσαν» τους πάντες και τα πάντα για το μεγάλο κόλπο του αιώνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Λύκοι της Folli Follie: Τι αποκαλύπτει η κατάθεση στον Εισαγγελέα – Οι συνταγές μαγειρέματος, το σύστημα «γύρω γύρω όλοι» και τα πλαστά statements της Αlpha Βank