Φεύγουν 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι το 2019. Και προσεχώς ο αριθμός αυτός  θα διπλασιαστεί. Σε επίπεδο 18 μηνών θα προσεγγίσει τις 7.000 άτομα και το 2021 θα φτάσει, και ενδεχομένως θα ξεπεράσει, τις 10.000 εργαζόμενους. Το δίκτυο οδεύει σε δραματική συρρίκνωση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει τα τραπεζικά καταστήματα του μέλλοντος και οι τραπεζοϋπάλληλοι «βλέπουν» την έξοδο, με ευνοϊκούς, προς το παρόν, όρους. Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, που έρχονται ανά τακτά διαστήματα, αποτελούν μία διέξοδο, αλλά όχι για πολύ ακόμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη συστημική τράπεζα έχει με εσωτερική «οδηγία» καλέσει όσους είναι κοντά στη σύνταξη να φύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά με τη νέα χρονιά έρχεται «ψαλίδι» 30% στο πρόγραμμα εθελούσιας και από το καλοκαίρι κόβονται τελείως τα bonus.

Πλέον είναι κοινό μυστικό ότι μπροστά έχουμε απολύσεις σε έναν από τους πλέον προστατευμένους μέχρι τώρα κλάδους. Ενώ η εξοικείωση -λόγω capital controls–  και των μεγάλης ηλικίας πελατών των τραπεζών με τα εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, internet) αποδυναμώνει και το «εργαλείο» της απεργίας.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα είναι σαρωτικό.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο θέλει μικρότερο δίκτυο, καθώς μεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών διεκπεραιώνεται πλέον μέσω διαδικτύου.

Πολύ σύντομα -την επόμενη διετία- το νέο πλάνο θα έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή και το δίκτυο κάθε συστημικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 με 300 καταστήματα.

Με δεδομένο ότι στο τέλος του 2017 –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστημάτων, το συμπέρασμα είναι ότι θα μπει «λουκέτο» σε περισσότερα από 800 καταστήματα και σχεδόν 10πλάσιος αριθμός υπαλλήλων θα πρέπει να φύγει.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2017 η Τράπεζα Πειραιώς είχε 12.848 εργαζόμενους και  622 καταστήματα. Η Εθνική 9.970 εργαζόμενους και  485 καταστήματα. Η Alpha 8.341 εργαζόμενους και  469 καταστήματα και η Eurobank 8.026 εργαζόμενους και 396 καταστήματα.

Τα στοιχεία των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και τις αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα το 2017, ο αριθμός των υπαλλήλων στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica, HSBC ήταν 40.317 άτομα και το δίκτυο αριθμούσε 2.042 καταστήματα. Το 2016, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 41.119 άτομα και 2.206 καταστήματα. Ενώ το 2011, πριν ξεκινήσει ο κύκλος των σαρωτικών συγχωνεύσεων,  οι τράπεζες άμεσα μέλη της ΕΕΤ ήταν 19, με 56.042 εργαζόμενους και 3.565 καταστήματα.

Το τραπεζικό τοπίο αλλάζει καθώς  οι τράπεζες περνάνε σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Και όλα αλλάζουν, οι προσφερόμενες υπηρεσίες –ήδη έχουν λανσαριστεί «ψηφιακά» δάνεια-, όπως και οι  απαιτήσεις της πελατείας. Οι συναλλαγές πλέον γίνονται από το κινητό τηλέφωνο και από τον υπολογιστή…

Όσοι, λοιπόν, τραπεζοϋπάλληλοι είναι κοντά στη σύνταξη περιμένουν το πρόγραμμα εθελούσιας που «κουμπώνει» στην περίπτωση τους, ώστε να πάρουν το πρόσθετο bonus.

Για εκείνους όμως που απέχουν πολύ από το να βγουν στην σύνταξη το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σχέδιο Intesa στις ελληνικές τράπεζες: Μαζί με τα δάνεια φεύγει και το προσωπικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Τέλη Ιανουαρίου οι αλλαγές στο ΔΣ