ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο ομιλίας του στα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards”.
Συνολικά επτά ελληνικές επιχειρήσεις διακρίθηκαν σήμερα στα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards”, για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.
Τα βραβεία, απονέμονται για τρίτη διαδοχική χρονιά από τη Eurobank και τη Grant Thornton, ενώ οι επιχειρήσεις και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίθηκαν φέτος είναι:
Λειτουργική / Επιχειρησιακή βελτίωση: Πλαίσιο Computers
Ανάπτυξη προϊόντος / αγορών: JUMBO AEΕ
Ανθρώπινο δυναμικό & Εταιρική κουλτούρα: B.ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ
Επενδύσεις: ELVALHALCOR SA
Εταιρική & Κοινωνική Ευθύνη: ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ –Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ
Επιχειρηματική Αριστεία: CHIPITA SA
Επίσης φέτος απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο “Ψηφιακής Εξέλιξης” στον Όμιλο ΟΤΕ.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο κ. Φωκίων Καραβίας, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία κέντρου ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για επιχειρηματίες, μια νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Eurobank, θέτοντας στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, χωρίς κόστος, πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό ψηφιακό οικοσύστημα της Τράπεζας για τη δική τους ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τη συνεργασία κορυφαίων εταίρων και συνεργατών, όπως η Google.
Στον χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, αναφέρθηκε στην αξία του θεσμού των “Growth Awards” και στη συμπόρευση με την Grant Thornton, με κύριο στόχο την επιβράβευση επιχειρήσεων που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της χώρας στην πορεία της προς την ανάπτυξη.
Ο κ. Καραβίας, με αφορμή τις βραβεύσεις, μίλησε για την πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία «προκύπτει από την εξέλιξη, τη διείσδυση και τη συγχώνευση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής αφενός και, αφετέρου, σε όλες τις φάσεις της προσωπικής ζωής των ανθρώπων».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα ταξίδι με πολλές στάσεις αλλά και με εναλλακτικές διαδρομές. Την εμπειρία αυτή την αποκτάμε καθημερινά ως Τράπεζα καθώς ο κλάδος μας είναι από εκείνους που κατεξοχήν επηρεάζονται από το νέο ψηφιακό κόσμο. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μέσα στην πιο δύσκολη συγκυρία. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε πως όση σημασία έχει να ξεπεράσουμε την κρίση άλλη τόση έχει την επόμενη μέρα να συμβαδίζουμε με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα μας– πολύ περισσότερο για τη Eurobank που παραμένει ένας διεθνής τραπεζικός Όμιλος. Τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσαμε πάνω από €150 εκ. για τις τεχνολογικές μας υποδομές, γιατί έχουμε θέσει ένα στόχο που αποτελεί ταυτόχρονα δέσμευση: να γίνουμε η πιο άμεση, φιλική και ψηφιακά ώριμη τράπεζα στην Ελλάδα».
«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε μια νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας. Δημιουργούμε ένα κέντρο ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εξελίξουν περαιτέρω την επιχείρηση τους. Θέτουμε στη διάθεσή τους πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό «ψηφιακό οικοσύστημα» της Τράπεζας για την δική τους ανάπτυξη. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως θα δείτε σε λίγο με αριθμούς στην έρευνά μας, έχουν σημαντικά βήματα να κάνουν. Με όχημα ένα ευρύ φάσμα εργαλείων θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν – χωρίς κόστος, ως δική μας συνεισφορά στην επιχειρηματική κοινότητα – σε όλα τα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε όλα τα πεδία. Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε με κορυφαίους εταίρους, στρατηγικούς και επιστημονικούς συνεργάτες – αναφέρω ενδεικτικά μόνο ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Google που θα είναι εταίρος και συμπαραστάτης μας σε αυτή την πρωτοβουλία», κατέληξε.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η κα Inma Martinez, Venture Partner της εταιρίας Deep Science Ventures, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στο άμεσο μέλλον και στην τεχνολογική μετάβαση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα. Η κα I. Martinez ανέπτυξε την αναμενόμενη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών και τις μεγάλες προκλήσεις στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του IQ στην εποχή του EQ, αναδεικνύοντας την αξία της ανθρώπινης, δημιουργικής σκέψης.
Στις τοποθετήσεις τους, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλειος Καζάς, αναφέρθηκαν στη σύνδεση και τον καταλυτικό ρόλο της υγιούς επιχειρηματικότητας με την ανάπτυξη και την προοπτική της χώρας.
«Οι επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα αντιπροσωπεύουν μια ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο, μια νέα, εξωστρεφή και δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ν. Καραμούζης, προσθέτοντας ωστόσο, πως «οι δυνατότητες της Ελλάδας για παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μεγάλες, αρκεί όμως παράλληλα να πείσουμε πως θα αποφύγουμε τα ίδια λάθη, ότι το πολιτικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του τον ασύδοτο και ανεύθυνο λαϊκισμό και ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Καζάς υπογράμμισε οτι «Επιβραβεύουμε την αριστεία των ελληνικών επιχειρήσεων, συνδυάζοντας τη λογική των αριθμών με το ανθρώπινο αποτύπωμα. Με πνεύμα καινοτομίας και όραμα για το μέλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά κατάφεραν να παραμείνουν κερδοφόρες, να αναπτύξουν τις εργασίες τους και να δώσουν ξανά προοπτική στην οικονομία. Συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε τους πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε προσπάθεια που δημιουργεί αξία, νέες θέσεις εργασίας και ένα καλύτερο αύριο για τους νέους. Παραφράζοντας τον αλεξανδρινό ποιητή “πάλ’ εις μικρόν γενναίοι” ευελπιστούμε ότι και του χρόνου θα έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες με ξεκάθαρο όραμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Οι συνεργάτες της Grant Thornton κ. Θανάσης Ξύνας, κα Χριστίνα Τσιρώνη και κα Λίνα Καζά, παρουσίασαν έρευνα που φέρνει στο προσκήνιο το ελληνικό επιχειρείν σήμερα, μέσω της αξιολόγησης 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της οικονομίας. Η Grant Thornton αποτυπώνει στον αναπτυξιακό χάρτη την απόδοση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από το επιστημονικό μοντέλο Health/Growth Matrix. Το μοντέλο αξιολογεί την αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρήσεων με βάση δείκτες χρηματοοικονομικής ανάπτυξης και υγείας ενώ, αποτυπώνει μέσω ερωτηματολογίου τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις στρατηγικές που σκοπεύουν να ακολουθήσουν για να αναπτυχθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φ. Καραβίας: Στα 7,5 δισ. ευρώ το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης της Eurobank
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: «Το egg αλλάζει»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό
- Ρωσία: Προειδοποιεί για «ριζική» αλλαγή εάν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφος της