ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Μέσα στον Μάιο -και με τη συναίνεση των θεσμών- αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να περιοριστεί η «χαρτούρα» και να «τρέξουν» οι υποθέσεις δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ενώ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μπορούν να ενταχθούν πλέον γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, και τις επόμενες μέρες θα «ανοίξει» και για τους αγρότες.
Ο πρώτος στόχος είναι να περιοριστεί ο όγκος των εγγράφων στα 2 με 3 από 23 που απαιτούνται σήμερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προχθές μιλώντας στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Αν και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι «φτωχά», όπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών θα πρέπει να αξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο, που θα συμπληρωθεί και ο πρώτος χρόνος από την εφαρμογή του.
Οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της χαρτούρας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και εκτιμάται ότι μέσα στο Μάιο θα υπογραφεί η απόφαση που θα περιορίζει σε μονοψήφιο αριθμό την πληθώρα των εγγράφων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τις διαδικασίες ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν ξεκινήσει 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων επιλέξιμες ήταν περίπου 5.000, υπέβαλαν την αίτηση τους 850 και ρύθμισαν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 26 επιχειρήσεις. Παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται περισσότερες από 2.500 αιτήσεις επιχειρήσεων.
Επίσης ξεκίνησαν τη διαδικασία 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και υπέβαλαν αίτηση πάνω από 850.
Η μεγάλη διαφορά του εξωδικαστικού μηχανισμού από τον προηγούμενο νόμο «Δένδια» είναι ότι προβλέπεται «κούρεμα» προσαυξήσεων και ρύθμιση σε 120 δόσεις προς το Δημόσιο. Ανάλογη πρόβλεψη δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος Δένδια έτυχε αμελητέας ανταπόκρισης από τον επιχειρηματικό κόσμο (αίτημα υπαγωγής είχαν καταθέσει περίπου 150 επιχειρήσεις και μόνο τρεις ρύθμισαν τα χρέη τους), διότι απαιτείτο η αποπληρωμή των συνολικών χρεών προς το δημόσιο.
Αντίθετα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Die Zeit: Αρκετά πια με τους ελέγχους στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόβος στους Γερμανούς επιχειρηματίες από τους δασμούς του Τραμπ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Stern: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στους Γερμανούς φορολογούμενους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσουκαλάς σε Μαρινάκη για εποχικούς πυροσβέστες: Γιατί η κυβέρνηση αρνείται κάθε πρωτοβουλία που στηρίζει την κοινωνία;
- Πλήγμα κατά της τηλεοπτικής πειρατείας στην Ελλάδα
- Ζελένσκι: Δεν αρκούν οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας – Αληθινή εγγύηση είναι το ΝΑΤΟ
- Helleniq Energy: Πώς υλοποιήθηκε το «Vision 2025» μέσα σε 3 χρόνια