Το ενδιαφέρον στην τηλεπικοινωνιακή αγορά για τις εξελίξεις αναφορικά με την Forthnet κορυφώνεται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένδειξη για το ποιος ή ποιοι από τους φορείς, που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά, θα περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώλησή της.

Το τι θα ακολουθήσει, αν δηλαδή θα επιλεγούν 2 ή 3 από τους ενδιαφερόμενους ως shortlistή ένας με τον οποίο θα γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτό, καθώς η διαδικασία δεν έχει προκαθοριστεί επακριβώς από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Attica Bank Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) και τον σύμβουλό τους Nomura International.

Τα σενάρια για τη τύχη της εισηγμένης σε γενικές γραμμές συνοψίζονται σε δύο: Το πρώτο να περάσει ο έλεγχός της σε έναν από τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς συνέργειες και προοπτική συγχώνευσής της, όπως είναι οι περιπτώσεις των τεσσάρων από τους πέντε που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά, Odyssey, Pillarstone, Golden Tree (εκ των βασικών των μετόχων της Wind) και Providence με τον Antenna.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές της Pillarstone και των Providence – Antenna είναι κατώτερες των προσδοκιών των πωλητών, ενώ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά διατυπώνονται ερωτήματα για το σχήμα της Odyssey με βασικότερο το πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει ικανά κεφάλαια για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και τη βιώσιμη αυτόνομη πορεία της. Το Golden Tree ως fund εφόσον αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής της Forthnet θα επιδιώξει να την μετασχηματίσει για να την πουλήσει.

Το δεύτερο σενάριο είναι να προκριθεί η προσφορά των Vodafone και Wind κάτι που θα οδηγήσει στη συζητούμενη, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, ενοποίηση των τηλεπικοινωνιών (consolidation). Η προσφορά των δύο τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει στην αφετηρία της ένα τουλάχιστον πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Το γεγονός ότι μαζί, Vodafone και Wind,κατέχουν το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Δεδομένο θεωρείται ότι εφόσον την εξαγοράσουν θα πάψει να υφίσταται ως αυτόνομη οντότητα, θα συγχωνευτεί με τις δύο εταιρείες, χωρίς να είναι γνωστό το πώς αυτό θα γίνει.

Στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά έπειτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cyta από την Vodafone (βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – ΕΕΤΤ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο αφορά τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης) θα δραστηριοποιούνται 4 εταιρείες (ΟΤΕ, Vodafone, Windκαι Forthnet) και αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο θα μείνουν 3.

Η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν τίθεται θέμα περιορισμού του ανταγωνισμού από τη μείωση του αριθμού των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σήμερα δεν θεωρείται δεδομένη.

Στελέχη και αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού τη στιγμή που ο ΟΤΕ κατέχει συνολικό μερίδιο, με βάση τα έσοδα και τα EDITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως του 60%. Προσθέτουν πως το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε 3 ή 4 οι παίχτες αλλά αν θα είναι βιώσιμοι και σε θέση να επενδύσουν σε δίκτυα νέας γενιάς.

Ταυτόχρονα όμως είναι ισχυρή και η άποψη ότι ο καταναλωτής δεν θα ωφεληθεί από τον περιορισμό των παρόχων, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί ο περαιτέρω περιορισμός των θέσεων εργασίας.

Στην κατάταξη όσο αφορά τους συνδρομητές με απελευθερωμένες γραμμές (γραμμές δηλαδή που δεν εξυπηρετούνται από τον ΟΤΕ) σήμερα πρώτη είναι η Vodafone με 695.000 συνδέσεις, δεύτερη η Wind με 596.000, τρίτη η Forthnet με 542.000 και τέταρτη η Cyta Ελλάδος με 269.000.

Τα τελευταία 3 χρόνια τα μερίδια των Vodafone και Wind ενισχύονται διαρκώς ως αποτέλεσμα της εμπορικής τους πολιτικής και ταυτόχρονα της αδυναμίας των Forthnet και Cyta Ελλάδος να επενδύσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Για τη Cyta Ελλάδος οι εξελίξεις θεωρούνται προδιαγεγραμμένες. Κάπου μέσα στο καλοκαίρι, εκτός απρόοπτου, θα ξεκινήσει η συγχώνευσή της με την Vodafone.

Η Forthne το 2014 είχε φθάσει να εξυπηρετεί 671.166 απελευθερωμένες γραμμές. Το 2015 μειώθηκαν 4,5% και το 2016, 9,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία σημαντικές απώλειες κατέγραψε και το 2017. (572.306 γραμμές πέρσι τον Ιούνιο, έναντι 542.000 σήμερα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νάσος Ζαρκαλής: Αισιόδοξος για τη Wind, φειδωλός για τη Forthnet

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την πώληση της Forthnet: Ποια θα είναι η «μοιρασιά» μεταξύ Vodafone-Wind και ο ρόλος της ΕΕΤΤ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι παλιές καραβάνες της Nethold που θέλουν την Forthnet