Χωρίς την έγκριση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ γυρίζει στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης καθώς παρά τις ενθαρρυντικές παρατηρήσεις για την πορεία του μεγαλύτερου μέρους των προαπαιτούμενων, το Eurogroup δεν έδωσε το «πράσινο φως», περιμένοντας την ολοκλήρωση των δύο κρίσιμων ζητημάτων: Της έγκρισης από το ΣτΕ του πλάνου για την επένδυση στο Ελληνικό καθώς και την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup δίνει πλέον στην Ελλάδα διορία δύο εβδομάδων προκειμένου να υλοποιηθούν και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Και ενώ το Ελληνικό έχει πάρει τον δρόμο του, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγάλο βραχνά για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και στο κλίμα μέσα στο Eurogroup, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εκνευρίζεται με την σχετική τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι. Και αυτό καθώς παρά τη πρόοδο, η γεωγραφική κάλυψη, όπως την έχει θέσει η ΕΚΤ παραμένει μέτρια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση συμμόρφωσης, «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την κοινοποίηση τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

Όπως τονίζεται, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων εξαρτάται και από «τρίτα μέρη» οπότε δεν είναι εντελώς υπό την διακριτική ευχέρεια των Αρχών. Γι αυτό παραμένει «σε εκκρεμότητα για την ώρα έτσι ώστε να επιτρέψει μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ελληνικής πλευράς και την πιθανή ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα».

Πάντως, ακόμα και εάν δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, η εκταμίευση δεν μπορεί να δοθεί πριν τα μέσα Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη Γερμανία, καθώς μέχρι τις 14 Μαρτίου δεν θα έχε συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup έδειξε αισιόδοξος για το μέλλον. «Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος» ανέφερε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο, σε ανάρτησή του στο twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: «Έκρηξη» Τσακαλώτου στην τοποθέτηση του Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοσκοβισί: Στο επόμενο εξάμηνο θα συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα είχε ήδη μεγάλες ελαφρύνσεις, ότι άλλες αποφάσεις χρειαστούν δεν θα συνιστούν άφεση χρέους»