Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Διαφοροποιούνται οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με άνοδο άνω του 6%. Ενισχυμένος ο τζίρος

Προσπάθεια απεμπλοκής από τη «μίζερη» χρηματιστηριακή εικόνα επιχειρούν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις 1 το μεσημέρι, με τη Alpha Bank να ηγείται της ανόδου, ενώ και οι τέσσερις τίτλοι έχουν τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται άνω του 6%, υπεραποδίδοντας των κερδών του Γενικού Δείκτη τιμών (+1,4%). Η κίνηση ξεκίνησε από τη μετοχή της Alpha Bank η οποία ενισχύεται 7,3%, η Eurobank καταγράφει άνοδο 7,21%, η ΕΤΕ 5,21% και η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη της τάξης του 8,5%.

Γεγονός είναι ότι τεχνικά οι τράπεζες είναι πιο υπερπουλημένες και η τεχνική αντίδραση έρχεται πρώτα στους τέσσερις τίτλους, ωστόσο η Alpha Bank από τη Δευτέρα είχε δώσει δείγματα διαφοροποίησης από τους άλλους τίτλους. Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την εικόνα αυτή στη αναμενόμενη διάθεση πακέτων NPLs, σε πολύ συμφέρουσα τιμή.

Ωστόσο, η  Oceanwood Capital, τη Δευτέρα αύξησε περαιτέρω τη θέση της στη μετοχή της ΕΤΕ, κατά  548.829 μετοχές ποντάροντας και άλλο στην πτώση της τιμής. Μένει να διαφανεί ποίος θα χάσει τη μάχη και ποιος τον πόλεμο στα τραπεζικά πονταρίσματα.

Εκτός τραπεζών, η Σαράντης καταγράφει κέρδη 4,48%, ο Μυτιληναίος ενισχύεται 1,96%, η Jumbo κινείται 1,73% υψηλότερα και ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη 1,31%.

Στον αντίποδα κινούνται η Motor Oil (-3,27%), η οποία καθηλώνει αρκετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη, λόγω βαρύτητας.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στους Ελλάκτωρ, ΜΙΓ (+1,06%) και Intralot (-1,65%).

Μικροί αναλογικά της κίνησης των υποκείμενων τίτλων είναι οι όγκοι στα παράγωγα. Στο ΣΜΕ της ΕΤΕ έχουν διακινηθεί 9.410 συμβόλαια, στην Τρ. Πειραιώς 4.230 και λιγότερα από 3.000 έχουν πραγματοποιηθεί σε Eurobank και Τρ. Πειραιώς.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι ενισχυμένη και διαμορφώνεται στα 24,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1,14 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Τιτάνα Προνόμιο.