ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλιμακώνεται η μάχη της βιομηχανίας Υψηλής Τάσης (βλ. Τιτάν του Κανελλόπουλου, ΑΓΕΤ Ηρακλής, όμιλο Στασινόπουλου, Ελληνική Χαλυβουργία του Μάνεση και Χαλυβουργική του Αγγελόπουλου) και ΔΕΗ για το θέμα των τιμολογίων καθώς, αγνοώντας την πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα να διαμεσολαβήσει ώστε να βρεθεί λύση, η ΔΕΗ έστειλε εκ νέου επιστολές στους πελάτες της στην υψηλή τάση απαιτώντας αυξήσεις. Η αρνητική στάση της ΔΕΗ στην προσπάθεια του υπουργού δείχνει ότι η ΔΕΗ έχει «διαφορετική ατζέντα» και άλλους στόχους που συνδέονται με την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων.
Η αλλαγή που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην τιμολόγηση θα φέρει «τσουνάμι» αυξήσεων του ενεργειακού κόστους κατά 20-40 εκατ. ευρώ στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης και, ακολούθως, αυξήσεις στις 100 βιομηχανίες στη Μέση Τάση, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.
Οι ελπίδες της βιομηχανίας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην προσπάθεια Πιτσιόρλα, που αντιλαμβάνεται τη σημασία του ενεργειακού κόστους για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας. Αν όμως αυτή η προσπάθεια αποτύχει, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες στη ΡΑΕ για διακριτική μεταχείριση (καθώς η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μακροχρόνιες συμφωνίες με ΛΑΡΚΟ και Αλ. Ελλάδας) και στην ΕΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Γιατί θέλει η ΔΕΗ να ξεφορτωθεί την Υψηλή Τάση;
Οι διαθέσεις της ΔΕΗ «να ξεφορτωθεί» τις βιομηχανίες αυτές εκδηλώθηκαν στην ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ κ. M. Παναγιωτάκη στη ΔΕΘ, όπου, αναφερόμενος στην Υψηλή Τάση, σημείωσε:
«Τους είχα προειδοποιήσει εδώ περίπου και δυο χρόνια ότι δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με τους όρους και τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να εμπλακούν και οι ίδιοι μέσα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
»Δεν κουράζομαι να τους το επαναλαμβάνω, δεν ξέρω πού αποσκοπεί αυτή η πίεση που ασκούν ίσως προσβλέπουν στο ότι είναι προεκλογική περίοδος και μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση ν’ αποσπάσουν υποσχέσεις από την αντιπολίτευση. Όμως θα είναι χωρίς αντίκρισμα».
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως. Κάποιοι κάνουν λόγο για πίεση στις βιομηχανίες, ώστε να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, που είναι σε εξέλιξη, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για πρόθεση της ΔΕΗ να… «προικοδοτήσει» τα προς πώληση λιγνιτικά με πελάτες της Υψηλής Τάσης.
Η διαφωνία για τα τιμολόγια, τι απαντά η βιομηχανία
Η ΔΕΗ προτείνει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και μείωση των εκπτώσεων όγκου, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση των χρεώσεων μέχρι 30% που σημαίνει επιπλέον συνολικό κόστος για τη βιομηχανία τουλάχιστον κατά 20 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή των βιομηχανικών τιμολογίων υψηλής τάσης, που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης των 10-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ στηρίζει την επιχειρηματολογία της αφενός στη μείωση της λιγνιτικής της παραγωγής μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης και αφετέρου στην αύξηση του κόστους των CO2.
Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της τρέχουσας τιμολόγησης, η οποία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου 2019, για δύο ακόμα χρόνια, για να μην αντιμετωπίζει αβεβαιότητα για τις χρεώσεις και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν τον Οκτώβριο του 2018 συμβάσεις μόνο για το 2018, χωρίς προηγουμένως να έχουν διαπραγματευτεί τις συμβάσεις της διετίας 2019-2020.
Κύκλοι της βιομηχανίας Υψηλής Τάσης απαντούν ότι «θα έπρεπε η ΔΕΗ να αναζητήσει τα 400 εκατ. που της οφείλουν αυτοί που δεν πληρώνουν (ΛΑΡΚΟ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδας και ELFE) και όχι να ζητά επιπλέον 20 εκατ. από αυτούς που πληρώνουν».
Πράγματι, με βάση σχετικές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Υψηλή Τάση, οι 4 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 396 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 300 εκατ. ευρώ χρωστά η ΛΑΡΚΟ και τα υπόλοιπα η ΕLFE (λιπάσματα) και τα χαλυβουργεία.
Το μπαλάκι στον Πιτσιόρλα, επόμενο βήμα οι καταγγελίες
Το ενεργειακό κόστος της βαριάς βιομηχανίες είναι όμως ένα ζήτημα που άπτεται άμεσα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και τέθηκε από την ΕΒΙΚΕΝ, τον φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλία που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το ενεργειακό των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.
Η ΔΕΗ, όμως, έσπευσε να υπονομεύσει την προσπάθεια του υπουργού και έστειλε πρόταση για τα νέα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης για το 2019 που προβλέπουν τιμολόγηση της ΥΤ με την Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή κατά 25% ακριβότερα. Άλλες προτάσεις της ΔΕΗ αναφέρουν κατάργηση των εκπτώσεων και αυξήσεις της τάξης του 10% που αθροιζόμενες θα επιβαρύνουν κατά 30% το τρέχον κόστος ενέργειας της ΥΤ.
Προφανώς η βιωσιμότητα της βιομηχανίας και ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανικής δραστηριότητας στο ΑΕΠ από 9% στο 15% δεν ενδιαφέρει τη ΔΕΗ…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»