Σε 10+1 αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που συνοδεύθηκαν από «γενναία κουρέματα» οφειλών και απομένει να αποδειχθεί στην πράξη πόσο τελικά επιτυχημένες είναι, προχώρησαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες.

Τώρα σχεδιάζουν τη διάσωση για άλλους 50 επιχειρηματικούς ομίλους. Εταιρείες που είναι «φορτωμένες» με προβληματικά δάνεια ύψους άνω των 4 δισ ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα είναι φέτος να επαναφέρουν σε ορθή πορεία δάνεια ύψους 2 δισ ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν πιο «σκληρή» γραμμή και οι επιχειρήσεις θα μπουν σε τροχιά ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, είτε μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων, είτε με πλειστηριασμούς.

Σήμερα στο NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (διατραπεζική πλατφόρμα) είναι περασμένα τα στοιχεία για 100 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανοίγματα σε περισσότερες από 2 τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια τους ξεπερνούν τα 8 δισ ευρώ. Για τις 50 από αυτές όλα θα κριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις. Διαφορετικά θα κτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού.

Το ύψος του «κουρέματος» είναι το κλειδί για να τρέξουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις. Όμως οι τραπεζίτες θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα προς τους επιχειρηματίες πως η πτώχευση της εταιρείας τους δεν τους δίνει και συγχωροχάρτι, ούτε διαγράφει τις οφειλές τους. Και για αυτό το τελευταίο διάστημα βγάζουν στο σφυρί την προσωπική περιουσία (ακίνητα) ή δεσμεύουν καταθετικούς λογαριασμούς (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) πρώην κραταιών και νυν πτωχευμένων επιχειρηματιών.

Και για αυτό πλέον στις συμφωνίες ρύθμισης υπάρχει ειδικός όρος ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει κρύψει ή μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία -και μάλιστα σε βάθος 10ετίας- στην ιδιοκτησία τους, θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες…

Οι μεγάλες αναδιαρθρώσεις των τελευταίων μηνών είναι της Μαρινόπουλος, που πέρασε στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσωση στην ελληνική αγορά, που συμπλήρωσε ήδη τον πρώτο χρόνο και η Σκλαβενίτης είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα με σύνολο 21.000 εργαζόμενων. Για να ολοκληρωθεί η «διάσωση» η Σκλαβενίτης ανέλαβε το σύνολο σχεδόν των δανειακών υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος περίπου 200εκατ ευρώ. Τα δάνεια ρυθμίστηκαν και θα πρέπει να αποπληρωθούν σε βάθος 20ετίας, με 5ετή περίοδο χάριτος.

Η ιστορική αλυσίδα υποδημάτων Καλογήρου (Λεμονής) διασώθηκε από τον Σάμι Φαις. Η διάσωση συνοδεύθηκε από «κούρεμα» των δανείων κατά 60%, και με συνολική χρηματοδότηση ύψους 32,5εκατ ευρώ από τους νέους επενδυτές και τις τράπεζες.

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας επικύρωσε την συμφωνία εξυγίανσης της JetOil και «έσωσε» τους 150 εργαζόμενους. Η εταιρεία πέρασε στην αυστριακή Cetracore. H συμφωνία προβλέπει διαγραφεί του 97,5% των απαιτήσεων των πιστωτών (τράπεζες και προμηθευτές). Οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν 390εκατ ευρώ, ενώ η νέα εταιρία θα αναχρηματοδοτηθεί με 68,6 εκατ ευρώ από διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της. Επίσης η Cetracore δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε επέκταση των πωλήσεων χονδρικής και θα διπλασιάσει τον αριθμό των πρατηρίων με το σήμα της Jetoil (σήμερα είναι λιγότερα από 100).

 

Τους πρώτους μήνες φέτος προχώρησαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων της εταιρείας Νίκας (αλλαντοβιομηχανία), της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ και της οινοποιίας Μπουτάρη.

Κωνσταντίνος Μπουτάρης
Κωνσταντίνος Μπουτάρης (Μπουτάρης Οινοποιητική)

Ταχύτατα τρέχουν και οι αναδιαρθρώσεις στον τουριστικό κλάδο. Έχουμε και λέμε: Πεντελικόν, Ledra Athens, το Όλυμπος Νάουσα, Lakitira S.A. στην Κω.

Επίσης πρόσφατα έκλεισε και η πώληση των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές μεταξύ Notos Com, Pillarstone και τραπεζών, ώστε να επανέλθει η εταιρεία στην κανονικότητα ενώ άδηλο παραμένει ποια θα είναι η τύχη της Famar SA, που μετά την κατάρρευση της Μαρινόπουλος πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών και την σήμερα την διαχείριση της έχει αναλάβει η Pillarstone Hellas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξωδικαστικός: Το «μαρτύριο της σταγόνας» – Από τις 28.000 αιτήσεις, εγκρίθηκαν οι… 23!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Στουρνάρας: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ»