Μιχάλης Καλογήρου. Υπουργός Δικαιοσύνης
Ένα από τα πρόσωπα που άλλαξε στο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Χωρίς εμφανή δικαιολογία καθώς ο ίδιος ήταν ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα. Με δεδομένο ότι ακολούθησε πιστά την πολιτική που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός (όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με τους υπουργούς της Δικαιοσύνης) δεν μπορούν να του αποδοθούν ευθύνες για τα τελευταία γεγονότα, όπως για παράδειγμα για την αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου και το περιβόητο νομοθετικό πλαίσιο Παρασκευόπουλου που άνοιξε το δρόμο για την εφ’ όρων απόλυση του συγκεκριμένου καταδίκου. “Είναι σαφές ότι οι δικαιολογίες ότι του πρότεινε να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν πείθουν καθώς τέτοιες ιστορίες λέγονται μόνο σε μικρά παιδιά” εξηγεί στο mononews έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγων. Η αλλαγή στην ηγεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης (βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έμεινε στην θέση του) είναι σαφές ότι δρομολογεί εξελίξεις σε άλλα επίπεδα, οι οποίες θα γίνουν ορατές στο άμεσο μέλλον. Έμπειρος κοινοβουλευτικός έλεγε στο mononews.gr: “Σε έναν υπουργό Δικαιοσύνης δίνεις συγκεκριμένες εντολές. Όταν θες να αλλάξεις πολιτική αλλάζεις και τον υπουργό”.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Κολογήρου
Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Κολογήρου, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Σταύρο Κοντονή. Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο κ. Μιχάλης Καλογήρου έκαναν την άσκησή τους για την απόκτηση άδειας δικηγορίας στο γραφείο του συζύγου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρίας Παπασπύρου, Κώστα Παπασπύρου.
Ο 43χρονος δικηγόρος κ. Καλογήρου αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς μαίνονται οι αντιδράσεις ειδικά με το θέμα της αποφυλάκισης του Άρη Φλώρου. Συμμετέχει στη δικηγορική εταιρεία του κ. Σωτήρη Φέλιου, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν ήταν και νομικός σύμβουλος του Κώστα Λαλιώτη στη διαμάχη που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση της «Μayo».
Μάλιστα, ο κ. Καλογήρου στις εκλογές του 2014 για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, κατέβηκε ως υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας», χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, έχει διατελέσει επίσης γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, νομικός σύμβουλος του υπουργού, Ν. Παππά, στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Μάλιστα, στον κ. Καλογήρου ο κ. Παππάς είχε αναθέσει την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ καθώς και το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στο παρελθόν ήταν και νομικός σύμβουλος του Κώστα Λαλιώτη στη διαμάχη που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση της «Μayo».
Επίσης, είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος και τον Αγγελέτο Κανά, τον πρώην δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και τελικά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο.
«Γιατί έγινε αυτή η παρανομία; Μα επειδή μπορούν να την κάνουν. Η Δικαιοσύνη επιτρέπει στον εαυτό της να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις. Ίσως γιατί η εικαζόμενη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας της το επιβάλλει» είχε αναφέρει σε σχετική συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Καλογήρου και άλλοι δυο συνάδελφοί του για την υπόθεση Σακκά.
Τελικά, ο Κ. Σακκάς αποφυλακίστηκε το Ιούλιο του 2013 μετά από ένα μήνα περίπου απεργία πείνας, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ο εν λόγω κατηγορούμενος μετά την πρώτη αποφυλάκισή του συνελήφθη δυο φορές ξανά από τις αρχές, του επιβλήθηκαν και πάλι αυστηροί περιοριστικοί όροι, ο οποίοι όμως δεν τον εμπόδισαν να τους παραβιάσει με αποτέλεσμα να διαφύγει και να συλληφθεί έπειτα από περιπετειώδη καταδίωξη τον Αύγουστο του 2016 στη Σπάρτη.
Εκτός, όμως, από την ενασχόλησή του με ποινικές υποθέσεις ο κ. Καλογήρου ασχολήθηκε και με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.