ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό Barbaros, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να μπλοκάρουν το σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος της Hurriyet.
Η Hurriyet επικαλείται το πρακτορείο Αnadolu, το οποίο αναφέρει ότι στο σημείο έφτασε “μη αποκαλυφθείς” αριθμός σκαφών του τουρκικού ναυτικού. Παράλληλα και το CNNTURK μετέδωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή.
Πάντως πηγές προσκείμενες στο ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι δεν υπήρξε επεισόδιο και ότι πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια των τουρκικών μέσων να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ένταση στην περιοχή.
Η τουρκική ανακοίνωση
Την ίδια στιγμή με προκλητική ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ανακοίνωση της Αθήνας, καλώντας τη να μην κορυφώσει την ένταση στην περιοχή.
«Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ως απάντηση στις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όριο των ΑΟΖ Κύπρου Ελλάδα-Αιγύπτου, την οποία και δέσμευσαν για Navtex μέχρι την 1 Φεβρουαρίου.
To ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δράσεις με την έκδοση Navtex και αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και το Ανατολικό Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, η ελληνική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».
Σχολιάζοντας την κίνηση της Αθήνας, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα με τίτλο «Κρίση στη Μεσόγειο με την Ελλάδα», υποστήριξε ότι η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς επιφορτίστηκε να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, βήμα που ερμηνεύεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα «ότι θα προκαλέσει μεγάλη κρίση με την Ελλάδα, η οποία αυξάνει την ένταση με την Τουρκία».
Η Yeni Safa χαρακτήρισε μάλιστα τις ελληνικές ενέργειες ως «ανοιχτές απειλές πολέμου», στις οποίες η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει με τα τουρκικά πλοία που παρατάσσει στη Μεσόγειο για να συνοδεύσουν το Barbaros.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Trastor: Ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού δανείου έως €92,5 εκατ. με κάλυψη από την Τράπεζα Πειραιώς
- Η Γλυπτική της Αγγέλικας Κοροβέση σε μια πολυτελή έκδοση με τη στήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
- FIFA: Aπό το Netflix η μετάδοση των Μουντιάλ γυναικών του 2027 και του 2031
- Orilina: Συμφωνητικό προκαταβολής για την πώληση κατοικίας στο «Marina Residences by Kengo Kuma»