ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κίνηση αυτή που γίνεται από πλευράς της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, έχει στόχο να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από επενδυτές που υπέστησαν σημαντικές οικονομικές ζημιές από την κατάρρευση των τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Επενδυτών στρέφεται κατά των τεσσάρων αυτών διεθνών τραπεζών καθώς εκείνες ήταν διοργανώτριες και προσυπέγραψαν τα ενημερωτικά δελτία με βάση τα οποία εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 το πενταετές μετατρέψιμο ομολογιακό συνολικής ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και το τετραετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και έχει ονομαστική αξία 150 εκατ. ελβετικά φράγκα ή περίπου 131 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, οι συγκεκριμένες τράπεζες όφειλαν να έχουν κάνει νομικό και οικονομικό έλεγχο στη Folli Follie πριν διαθέσουν τα ομόλογα στο επενδυτικό κοινό. Παρά το γεγονός ότι αυτά ήταν χωρίς εξασφαλίσεις και προορίζονταν για μεγάλους πελάτες. Διότι όπως έχει αποδειχθεί το «οικονομικό θαύμα» της Folli βασιζόταν σε παραποιημένα στοιχεία τα οποία όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έρευνα της Alvarez & Marshal ξεκινούν πολλά χρόνια πριν, πιθανότατα από το 2001. Το σκεπτικό της Ένωσης Επενδυτών αναφέρει ότι καθώς τα αδικήματα της Folli Follie συντελέστηκαν στην Ελλάδα οι τέσσερις διεθνείς τράπεζες θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση στους επενδυτές οι οποίοι ζητούν αποζημιώσεις για τα λεφτά που έχασαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία η Folli Follie είναι «στα παζάρια» με τους ομολογιούχους προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους σε ποσοστό τουλάχιστον 60% έτσι ώστε να είναι δυνατή η τρίτη κατά σειρά προσφυγή της στο προστατευτικό δίκαιο για τους επενδυτές προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανσή της. Πρόκειται ασφαλώς για μια εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια καθώς υπάρχουν σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων αλλά και πολύπλευρες δικαστικές εμπλοκές οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να «τινάξουν στον αέρα» και το εγχείρημα αυτό.
Στον απόηχο πάντως των πυκνών διαβουλεύσεων που γίνονται με τους ομολογιούχους το ελβετικό ομόλογο της Folli Follie κινήθηκε χθες ανοδικά με την τιμή του να ενισχύεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ελβετικού χρηματιστηρίου κατά 19,23%. Κλείνοντας βέβαια στο 7,75% της ονομαστικής του αξίας…
Σε ότι αφορά το μεγάλο μετατρέψιμο ομόλογο οι τελευταίες πράξεις που είχε κάνει προ ημερών το έχουν οδηγήσει να τιμολογείται στο 14,48% της ονομαστικής του αξίας.
Σε ότι αφορά την Ένωση Επενδυτών στις 11 Ιανουαρίου του 2019 έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Τα ασφαλιστικά αυτά μέτρα στρέφονται κατά των μεγαλομετόχων της Folli Follie αλλά και των ορκωτών λογιστών της εταιρείας. Επίσης στις 29 Δεκεμβρίου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση ανακοπής για τον πλειστηριασμό του πακέτου του 35,7% που κατείχε η Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Διαδικασία όμως που ολοκληρώθηκε χθες. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων η αγωγή έχει γίνει από 26 επενδυτές ενώ στη δεύτερη από 96 επενδυτές. Εκτιμάται ότι η ομαδική αγωγή κατά των 4 διεθνών τραπεζών για τα ομόλογα θα συμπεριλάβει αθροιστικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα Αττικά Πολυκαταστήματα το 10,5% του ποσοστού της Folli Follie στα Attica Stores
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Τα «παζάρια» με τους ομολογιούχους για «κούρεμα» και νέα κεφάλαια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Η «επόμενη μέρα» μετά τις ποινικές διώξεις και πόσο κοστίζουν οι «στρατιές» συμβούλων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές