Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ε.Μυτιληναίος: Γιατί ρίχνει “γέφυρες” στην Κυβέρνηση και τι ζητάει από την αντιπολίτευση!

Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος

Την ώρα που η Κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, ευνοεί την ΔΕΗ έναντι των εταιριών εναλλακτικών παρόχων ενέργειας μεταξύ αυτών και την Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου, ο γνωστός επιχειρηματίας ρίχνει “γέφυρες” στην Κυβέρνηση. Από την μια κάνει λόγο για ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και… “από την αντιπολίτευση” ενώ ταυτόχρονα μιλάει για στροφή στον ρεαλισμό από την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα!

“Για να δούμε πραγματικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα πρέπει οι επενδυτές να διαπιστώσουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα” τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ. “Αυτή τη στιγμή από τη συγκυρία, και παρά τα λάθη του 2015, διαφαίνεται μια στροφή στο ρεαλισμό από μία αριστερή κυβέρνηση και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί, ενώ η σταθερότητα εξαρτάται και από την αντιπολίτευση όπως διαπιστώθηκε και το 2014”, υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους με τη χώρα να υστερεί σε σχέση με την ΕΕ στο κομμάτι της φορολογίας, της ενέργειας και του κόστους χρήματος. Για τις αποφάσεις για το χρέος, ο ίδιος σημείωσε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο και αφορά όλους τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. “Το χρέος πρέπει να διευθετηθεί ώστε να μην αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα της οικονομίας”.

“Οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα σκόνταψαν στη δυσπιστία του πολιτικού κόσμου και στην αναξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να έρθουν οι κόφτες”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει ταμπού, τόσο για τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις όσο και την αριστερά, είναι σημαντικές. “Δίκαια επιμένουν οι εταίροι, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο άμεσος τρόπος για να έρθουν οι επενδύσεις και να υπάρξει επιτάχυνση της οικονομίας. Στη δημόσια περιουσία όλοι θέλουμε να επιτευχθεί η μάξιμουμ τιμή, τα οφέλη ωστόσο κρύβονται στην αναπτυξιακή ώθηση που δίνεται στην οικονομία”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΒΑΛ κ.Μιχάλη Στασινόπουλου ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια έχουν μεγάλη σημασία για τις επενδύσεις. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι το παλιό μοντέλο της κατανάλωσης και του δανεισμού είναι ξοφλημένο και ότι μόλις σταμάτησαν τα δάνεια κατέρρευσε η χώρα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, δεν μπορούμε να είμαστε εσωστρεφείς και να θεωρούμε ότι θα ανακυκλώνουμε την κατανάλωση στη μικρή μας χώρα”.
“Ο ενάρετος κύκλος μπορεί να ξεκινήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ’ό,τι φανταζόμαστε, με προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εμπιστοσύνη από το κράτος ώστε να γίνει έμπρακτος σύμμαχος με την παραγωγή. Η παραγωγή πρέπει να υποστηριχθεί στο μέγιστο βαθμό σε θέματα όπως νομοθεσία, αγκυλώσεις και οπισθοδρομικά μέτρα. Δεν γίνεται, για μία επέκταση εργοστασίου να χρειάζονται δύο χρόνια”, ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η αυξημένη φορολογία να μην πηγαίνει στο κόστος της παραγωγής αφού αυτό πλήττει κατευθείαν τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.
Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι είναι άκαιρο το δίλημμα εάν θέλουμε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι “δίπλα στη μεγάλη βιομηχανία δημιουργείται ένα οικοσύστημα μικρότερων εταιρειών συνεργατών και αυτό είναι χαρακτηριστικό του αναπτυξιακού πολλαπλασιαστή που φέρνει η ανάπτυξη της βιομηχανίας”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να στοχεύσει ψηλά, φέρνοντας ως παράδειγμα βιομηχανία στη Βόρειο Ελλάδα που παράγει προωθητήρες για πυραύλους.

“Η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία της και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, φιλικό στις επιχειρήσεις ή τουλάχιστον μη απωθητικό και προβλέψιμο”, τόνισε από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unilever Ηρώ Αθανασίου. “Πρέπει να υπάρξει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που θα εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δεν μπορεί το 80% των αγροτικών προϊόντων να εξάγεται ανώνυμα, χωρίς να παράγεται αξία ή να χτίζει στην ποιότητα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του χύμα ελαιολάδου”, ανέφερε η Ηρώ Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/nea-diamachi-thesmon-skourleti-nomotheti-monomeros-iper-tis-dei/47338