ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
UBS, BofA, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Alpha Finance και Eurobank Equities: Τι προτιμούν από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Το τέλος του waiver, που επέτρεπε κατ’ εξαίρεση στο Ευρωσύστημα να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα σαν collateral για τη χορήγηση δανείων, ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αναμενόμενη απόφαση, την οποία είχε προαναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι, θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Αυγούστου, την επόμενη της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι δεδομένης της λήξης του προγράμματος διάσωσης «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα υπόκεινται στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Οι άμεσες συνέπειες στη ρευστότητα των τραπεζών εκτιμάται πως θα είναι περιορισμένες, καθώς μέχρι τώρα έχουν αντληθεί από τους εν λόγω τίτλους μόλις 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί πρόβλημα με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση τις τράπεζες.
Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τις ελληνικές τράπεζες
Ο πρώτος κίνδυνος για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η αύξηση τους κόστους χρηματοδότησης. Με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να έχουν αυτήν τη στιγμή διαβάθμιση χαμηλότερη της επενδυτικής κατηγορίας από όλους τους οίκους αξιολόγησης, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πληρώνουν ακριβότερα τη ρευστότητα που τους χορηγείται, δηλώνει στο Bloomberg πηγή που έχει γνώση του θέματος.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πιθανότερο είναι οι ελληνικές τράπεζες να στραφούν στη διατραπεζική αγορά και στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το επιτόκιο που δίνει ο «ελληνικός ELA» είναι κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα είναι στο μηδέν.
Όπως σημειώνει, τέλος, το Bloomberg, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση να αιτηθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το πρόγραμμα, κάτι που θα άφηνε, ενδεχομένως, περιθώρια παράτασης του waiver ή και πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντιέγκο Απόντε: Η MSC θα επενδύσει 4,5 δισ. δολάρια στο λιμενικό σύστημα του Βιετνάμ
- Ο Nτόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έγιναν… memecoins – Aντιδράσεις στην αγορά crypto
- Premia Properties: Απέκτησε τη Σεμέλη Οινοποιητική του Μιχάλη Σάλλα έναντι 10,6 εκατ. ευρώ
- Πάπας Φραγκίσκος: Ντροπή αν ο Τραμπ προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις μεταναστών