Έκπληξη και νέα δεδομένα δημιουργεί το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο στόχο «Γλαύκος» στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το κοίτασμα είναι καλό και εμπορεύσιμο και η ύπαρξή του εξασφαλίζει την παραμονή της ExxonMobil όπως και της QATAR Petroleum για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Οι εξελίξεις επηρεάζουν και γεωπολιτικά τις συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης. Όπως αναφέρει  το philenews.com το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο, και μάλιστα το καλύτερο που βρέθηκε μέχρι τώρα και επικαλούμενη τα στοιχεία της γεώτρησης σημειώνει ότι τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, δίνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, αλλά και σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή.

Πρώτα από όλα ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει  οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες, τόσο στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης  του κοιτάσματος όσο και για περαιτέρω έρευνες.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την κυπριακή εφημερίδη ο  «Γλαύκος» δημιουργεί πλέον ένα καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση –τις ελάχιστες ποσότητες διαθέσιμου φυσικού αερίου– για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Παράλληλα άλλα κοιτάσματα μικρότερα στην ίδια περιοχή σε σύνδεση με τις εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες στον «Γλαύκο», επιτρέπουν σε επόμενο στάδιο, την περαιτέρω αξιοποίηση,  χωρίς τεράστιες επενδύσεις.

Ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα εν τούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» αποτελεί και νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή διότι πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ», αλλά διαφοροποιημένη γεγονός που ενισχύει την προτεραιότητα στόχων με τα ίδια χαρακτηριστικά, στους χάρτες των εταιρειών υδρογονανθράκων και αυξάνει το ενδιαφέρον και για περιοχές των οποίων οι γεωλογικές διαμορφώσεις επηρεάστηκαν από την υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη».

Η Τουρκία

Οι επικείμενες ανακοινώσεις και τα στοιχεια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τους λόγους για τους οποίους τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο απειλών και προειδοποιήσεων.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας μάλιστα ότι Το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».

Δηλώσεις που ναι μεν θεωρήθηκε πως εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ενόψει των δημοτικών εκλογών εν τούτοις όλα δείχνουν πως συνδέονται με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα αφού στο εσωτερικό της Τουρκίας η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογαν για αποτυχημένες γεωτρήσεις που κοστίζουν στην ήδη βεβαρημένη οικονομία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό οι κινήσεις της Τουρκίας αναμένεται να ενταθούν στην Ανατολική Μεσόγειο αν και θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε ενέργεια στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ λόγω… ExxonMobil και προειδοποιήσεων από  ΗΠΑ.