Ευτυχώς πούλησαν νωρίς. Σε αυτήν τη φράση θα μπορούσε να συνοψίσουν οι ελληνικές τράπεζες τη σχετική ανακούφιση με την οποία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν άμεση έκθεση στον τραπεζικό τομέα της γειτονικής χώρας. Η ανακούφιση αφορά φυσικά τις άμεσες επενδύσεις στον τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, στο βαθμό που δευτερογενώς θα υπάρξουν επιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αξιολογηθούν ακόμα. 

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη πώληση των θυγατρικών που είχαν στην Τουρκία με βασικότερη φυσικά τη μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα της Finansbank, που πουλήθηκε δύο μόλις χρόνια πριν στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. – QNB) έναντι 2,75 δισ. ευρώ, περιορίζει κατά πολύ τους κινδύνους από την κρίση στη γειτονική χώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξανεμίζει τους κινδύνους. Να σημειωθεί ότι η δεύτερη ελληνική τράπεζα, δηλαδή η Eurobank που είχε επενδύσει στην Τουρκία μέσω της Tekfen, αποχώρησε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2012.

Ανησυχία για την αγορά ομολόγων

Παρά το γεγονός ότι σε πρώτη ανάγνωση δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τις αγορές ομολόγων και ερμηνεύουν σε ένα βαθμό και την άνοδο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ιταλία δημιουργούν ένα ρευστό κλίμα στις αγορές και αποτρέπουν οποιαδήποτε προοπτική εξόδου στις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και των τραπεζών που αναμένουν το «πράσινο φως» για βγουν στο… ξέφωτο.