Την λογική του συμπιεσμένου ελατηρίου ακολούθησε η κτηματαγορά στην Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.  Το ΔΝΤ αναφέρει ότι στην Αθήνα κατεγράφησαν μεγάλες αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%.  Από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μεγαλύτερη  άνοδος καταγράφεται στο Ταλίν, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο. Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στη Κίνα και για την ακρίβεια στην Σαγκάη.

Ανισορροπία 

Όμως σύμφωνα με το ΔΝΤ υπάρχει μια ανισορροπία στις τιμές μεταξύ της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Για την ακρίβεια καταγράφεται άνοδος τιμών στην πρωτεύουσα όταν στο σύνολο της επικράτειας οι τιμές κατέρρευσαν.

Η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο στη χώρα μας ξεπερνά το 5%.

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή της Ελλάδος καταγράφεται μόνο σε ένα κράτος, στη Ρωσία. Η  ουσιαστική διαφορά όμως είναι ότι επήλθε μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων της Μόσχας.

Πού αποδίδεται η άνοδος

Η αύξηση των τιμών στην Αθήνα, η οποία, βέβαια, δεν επαρκεί για να επηρεάσει τη συνολική εικόνα σχετίζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τη βελτίωση που καταγράφηκε τη τελευταία διετία. Είναι ενδεικτικό ότι η κτηματαγορά στην Αττική συγκαταλέχθηκε στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς του 2015, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers προφανώς λόγω της κατάρρευσης των τιμών.