ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από 72 συνεδριάσεις και 2,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ετυμηγορία του Τριμελους Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην υπόθεση των ρωσικών οπλικών συστημάτων (ρωσικών πυραύλων) ΤΟR-M1. Κατηγορούμενοι είναι μεταξύ άλλων ο πρώην Γενικος Γραμματεας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, ο επιχειρηματίας και πρώην δικαιούχος της εταιρίας Clavis, Γιώργος Καμάρης, ο διαχειριστής περιουσίας Πέτρος Χριστοδουλίδης. Μεσω της εταιρείας Clavis φέρεται να διακινήθηκε το μαύρο χρήμα την περίοδο υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Κατά τις αρχές, η εταιρία ήταν συμφερόντων του Γιάννη Σμπώκου και τη διαχείριση, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην υπόθεση αυτή (παρόλο που φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο ότι ενήργησε με τον Σμπώκο από κοινού) δεν παραπέμφθηκε να δικαστεί καθόσον ο φάκελος αυτός ουδέποτε “πήγε” στη Βουλή.
Νομικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή στις κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, εάν το δικαστήριο δεχτεί τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, σύμφωνα με τον οποίο, τα επίμαχα χρήματα (σσ: για τα οποία κατηγορούνται άπαντες) που εστάλησαν στην Ελβετία από τη ρωσική πλευρά δεν είναι τα χρήματα που αφορούσαν την ελληνική σύμβαση προμήθειας των πυραύλων.
Ο ισχυρισμός αυτός αφορά όλους τους κατηγορούμενους και προέκυψε μεσούσης της δίκης, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Ρωσία με πρωτοβουλία της υπεράσπισης των κατηγορούμενων.
Τι ισχυρίζεται η υπεράσπιση
1) τα 17 εμβάσματα που εστάλησαν από την ρωσική πλευρά από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2001 στους ελβετικούς λογαριασμούς της εταιρίας Pengel Enterprises Ltd, συμφερόντων των επιχειρηματιών Βλάση Καμπουρογλου και Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, όπως αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και αποτελούν τη βάση της κατηγορίας, δεν αφορούν την ελληνική επίμαχη σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1
2) Ο Ρώσος δικηγόρος και πρώην Εισαγγελέας Μόσχας, Ακίμοβ Στάνισλαβ, επιβεβαίωσε ήδη την 31.01.2018, ενώπιον Συμβολαιογράφου, ότι τα εμβάσματα δόθηκαν από την ΑΝΤΕΥ στο πλαίσιο άλλης σύμβασης και όχι για τα Tor-M1 (βλ. τα έγγραφα στο τέλος του κειμένου ). Ο μάρτυρας κλητεύθηκε ακολούθως στο δικαστήριο και επιβεβαίωσε τη δήλωση του
3) Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το δικαστήριο, να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στη ρωσική δικαιοσύνη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του μάρτυρα και από την ρωσική κρατική εταιρεία ΑΝΤΕΥ και να απαντηθεί επισήμως από την τελευταία για ποια σύμβαση δόθηκαν τα 71 εκατομμύρια δολάρια (σσ: καθόσον η κρατική εταιρία δεν απαντά σε ερωτήματα ιδιωτών). Το δικαστήριο δεν ζήτησε τελικώς συνδρομή – λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται- από τις ρωσικές αρχές αλλά αρκέστηκε στην μαρτυρική κατάθεση του πρώην Ρώσου Εισαγγελέα
4) Σύμφωνα με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ουδέποτε ερευνήθηκε, ούτε ζητήθηκε από τις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές η επιβεβαίωση από την Ρωσία (σ.σ. η ΑΝΤΕΥ είναι κρατική), σχετικά με την ταυτοποίηση των επίμαχων εμβασμάτων, θέμα μείζονος σημασίας για την υπόσταση της κατηγορίας
5) Συμφωνα με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, δεν αποδείχθηκε ΖΗΜΙΑ στο ελληνικό Δημόσιο
6) η υπεράσπιση του Γ. Σμπώκου παρουσίασε έγγραφο της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της 11.01.2018 – από την οποία έχουν περάσει όλες οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και έχει ανοίξει δεκάδες λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων στην Ελβετία. “Ο εντολέας σας Ι. Σμπώκος δεν είναι καταχωρημένος στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως εμπλεκόμενο πρόσωπο, ούτε σε εγχώρια ποινική διαδικασία, ούτε σε υπόθεση δικαστικής συνδρομής” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2018.
7) Ειδικα για τον κ. Γιάννη Σμπώκο σημειώνεται ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν έχει βρεθεί σε λογαριασμό του ή τρίτων στην Ελλαδα η το εξωτερικό. Είναι ο μόνος που παραμένει έγκλειστος από το 2012.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike