ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δήλωση της Αν. Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου
Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:
Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.
Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.
Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.
Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.
Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού
Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.
Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.
Επίδομα ενοικίου με περιουσία εκατομμυρίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε μόνη της στο Πόθεν Έσχες για το 2015 επενδύσεις σε μετοχές και επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια αξίας περίπου 340.000 δολαρίων. Την ίδια ώρα, ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατείχε χαρτοφυλάκιο με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα αξίας 2.725.881 δολαρίων!
Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε για την ίδια χρονιά εισοδήματα 453.429 δολαρίων και η κυρία Αντωνοπούλου 70.637 ευρώ.
Επίσης όπως φαίνεται από το πόθεν έσχες των δύο υπουργών το 2015 το ζευγάρι είχε €450.000 εισόδημα, καταθέσεις που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, επενδύσεις που ξεπερνούν τα $3 εκατ. και διαθέτει πολυτελή βίλα στη Σύρο, διαμέρισμα στη Γλυφάδα και τις ΗΠΑ. Η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, με τον σύζυγό της υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου θεωρούνται μακράν το πιο πλούσιο ζεύγος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με ακίνητα στο Μανχάταν και τη Γλυφάδα, πολυτελή βίλα στη Σύρο, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα εκατομμυρίων ευρώ και εισοδήματα ύψους 450.000 ευρώ ετησίως.
Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ήταν η ίδια η υπουργός που αναζήτησε επίμονα και φορτικά τρόπο ώστε να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο την παραμονή της στην Αθήνα. Είχε δώσει προς τούτο ρητή εντολή σε συνεργάτες της να ξεσκονίσουν κάθε νομική δυνατότητα που να δικαιολογεί ένα επίδομα ώστε να μην επιβαρύνεται η ίδια με το ενοίκιο. Ετσι, μερικούς μήνες μετά την υπουργοποίησή της κατατέθηκε η σχετική αίτηση, η οποία και εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα εκτός του παχυλού υπουργικού μισθού της, που φτάνει τις 6.000 ευρώ, να λαμβάνει από το ταμείο του υπουργείου Εργασίας και το επιπλέον 1.000 ευρώ.
Μεταξύ διατάξεων, άρθρων, προσθηκών και τροποποιήσεων, η αναπληρώτρια υπουργός αιτήθηκε το επίδομα κάνοντας χρήση του Ν. 4336/2015, που προβλέπει: «Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α’ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική́ ιδιότητα. Με απόφαση του υπουργού́ Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015». Η διάταξη δηλαδή που επεξέτεινε και στους υπουργούς τη χορήγηση επιδόματος που ισχύει για τους βουλευτές άρχισε να ισχύει αναδρομικά αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ουδεμία απάντηση από τη «βασίλισσα Ράνια» και τον «πρίγκιπα Δημήτριο» για το επίδομα ενοικίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κλειδώνουν οι νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη – Ποια εισοδήματα αφορούν οι ελαφρύνσεις
- Καταιγίδα Έοουιν σε Βρετανία και Ιρλανδία: Έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους καταιγίδες
- Φερενίκη Παναγοπούλου: «Να λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά»