ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με πολλές επιφυλάξεις και χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές το προτεινόμενο SPA, τη σύμβαση που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση των μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολη την επόμενη εβδομάδα. Με τη συμφωνία με την Αχλάδα να μην έχει καθοριστεί στις σημαντικές της λεπτομέρειες ούτε να έχει υπογραφεί και να είναι στον αέρα, τον επιμερισμό κερδών να έχει βγει από το πλαίσιο, τίποτα να μην έχει ξεκαθαριστεί για τα ΑΔΙ και τις τιμές ρύπων να έχουν πάρει την ανιούσα, ο νέος διαγωνισμός δεν διαφέρει από τον προηγούμενο και το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει χλιαρό.
Έτσι ενώ την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για τη χρήση του 2018, αναμένεται να παρουσιαστεί και η επίσημη πρόταση της ΔΕΗ για τους όρους πώλησης των μονάδων κανείς δεν τους περιμένει… με αγωνία, αφού όλα δείχνουν ακριβώς ίδια με τον προηγούμενο αδιέξοδο διαγωνισμό.
“Δεν ξέρουμε τίποτα για τη συμφωνία με την Αχλάδα”
Για τη ΔΕΗ η συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας για την τιμή των 16,5 ευρώ ανά τόνο την περίοδο 2020 – 2024, αποτελεί νέο δεδομένο καθώς θεωρούν ότι κάνει τη μονάδα της Μελίτης κερδοφόρα και επομένως δεν χρειάζεται επιμερισμός ζημιών. Όμως δεν το βλέπουν έτσι και οι επενδυτές που κρατούν επιφυλάξεις για τους όρους της συμφωνίας, η οποία ακόμη ούτε έχει υπογραφεί ούτε έχει αναρτηθεί στο VDR.
«Δεν ξέρουμε ούτε αν υπάρχει δέσμευση στις ποσότητες, ούτε ποιος θα χρηματοδοτήσει τις απαλλοτριώσεις, ούτε αν υπάρχουν ρήτρες. Κι αν όλα αυτά εμφανιστούν κάποια στιγμή στο VDR την επόμενη εβδομάδα, πώς θα μελετηθούν σε λίγες μόνο ημέρες; Ποιος θα κάνει την απαλλοτρίωση και ποιος θα την πληρώσει; Θα την πληρώνει η μονάδα και θα περιμένει να τα πάρει πίσω; Αυτά δεν είναι λεπτομέρειες και δεν γίνεται να κρύβονται κάτω από το χαλάκι» σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι των επενδυτών.
Ουσιαστικά αμφισβητείται η συμφωνία με την Αχλάδα, και επειδή πρόκειται για μια σύνθετη συμφωνία, οι ασάφειες κάνουν το ρίσκο να παραμένει μεγάλο, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συμφωνία για τα 16,5 ευρώ/τόνο πραγματικά εξασφαλίζει την κερδοφορία της μονάδας, αν δεν γίνει γνωστό το πλαίσιο που εξασφαλίζει αυτή την τιμή.
Η κωλυσιεργία της ΔΕΗ, δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά αφού αν και από την προηγούμενη εβδομάδα έχει στείλει το ορυχείο της Αχλάδας τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι έπρεπε μέχρι την Τετάρτη να έχουν υπογραφεί, ακόμη σήμερα, δεν έχει καν αποσταλεί η απάντηση της ΔΕΗ και φυσικά δεν έχει υπογραφεί τίποτα. Αν υπάρξει τελικά συμφωνία με την Αχλάδα, αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες, ενώ οι όροι της συμφωνίας, οι ποσότητες, οι δεσμεύσεις, οι ρήτρες, και η χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων θα κρίνουν την τελική της αξία.
“Μια από τα ίδια”
Αν και εδώ και καιρό οι υποψήφιοι επενδυτές διαμήνυαν ότι το τελικό τους ενδιαφέρον, όπως το να συνεχίσουν στη διαγωνιστική διαδικασία ή να αποχωρήσουν θα καθοριστεί από το τι θα περιλαμβάνεται στο SPA, τελικά αποδεικνύεται άνθρακας ο θησαυρός.
Για το θέμα των ΑΔΙ δεν φαίνεται ορατή λύση στο άμεσο μέλλον, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα των ελληνικών αρχών για λειτουργία του μηχανισμού.
Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού ζημιών και κερδών, και πλέον η ΔΕΗ αναζητά κάποιου άλλου τύπου ρήτρες που να δημιουργούν κάποια σχετική ασφάλεια στον μελλοντικό αγοραστή.
Ταυτόχρονα, προς το παρόν δεν υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις για το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (με πρώτο σε σημασία το Αμύνταιο), κάτι κρίσιμο για την αξία των μονάδων προς πώληση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: «Συμφωνήσαμε με Αχλάδα για την τροφοδοσία της Μελίτης»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ (λιγνιτικά): Στοίχημα οι νέες παρουσίες – Τι ζητούν οι ενδιαφερόμενοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ