ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΗ χωρίς πολιτικό κίνδυνο: Τρεις καταλύτες οδηγούν στην άνοδο στην τιμή της – Αυξημένα περιθώρια, Ρουμανία και πράσινα EBITDA
Γρήγορες εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επέστρεψε από την Κίνα με γεμάτες βαλίτσες ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μ. Παναγιωτάκης. Την ίδια στιγμή η τροπολογία που κατατέθηκε χθες για να ρυθμίζει την περίπτωση προκήρυξης επαναληπτικού διαγωνισμού, μετά τον άγονο πρώτο διαγωνισμό, προβλέπει fast track διαδικασίες, με τις προσφορές να κατατίθενται επτά ημέρες μετά τη δημοσίευση της νέας προκήρυξης από τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα ανακοινώσει τις συμφωνίες που ολοκλήρωσε κατά την ολιγοήμερή του επίσκεψη στην Κίνα, όπου μετέβη την Κυριακή που πέρασε για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έβλεπε 2-3 εταιρείες με στόχο να προσελκύσει νέες συμμετοχές στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες και να ενισχυθούν τα προσφερόμενα τιμήματα.
Μία εβδομάδα μετά την προκήρυξη οι προσφορές
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε χθες η τροπολογία που ανοίγει το δρόμο στο νέο επαναληπτικό διαγωνισμό για τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ Μελίτης και Μεγαλόπολης και προβλέπει ο νέος διαγωνισμός θεωρείται επαναληπτικός και γι αυτό γίνεται αμεσότατα και ταχύτατα. Επιπλέον προσδιορίζει το περιεχόμενο των εργασιακών μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που μετά την απόσχιση στις νέες εταιρείες, απαγορεύοντας την επιδείνωση της μισθολογικής μεταχείρισης όσων μεταφέρονται.
Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι ο επαναληπτικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί και θα διεξαχθεί από τη ΔΕΗ υπό την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ από την δημοσίευση της προκήρυξης από τη ΔΕΗ, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τόσο όσοι ήδη συμμετείχαν όσοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά έχουν 7 ημέρες για να καταθέσουν τις προσφορές τους.
Αποτίμηση
Σύμφωνα με τη τροπολογία, η ΔΕΗ υποχρεούται να κάνει fairness opinion. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής που θα προσλάβει η ΔΕΗ για το faιrness opinion δεν θα λάβει υπ’ όψιν την προηγούμενη αποτίμηση που είχε κάνει ανεξάρτητος οίκος για λογαριασμό της ΔΕΗ. Από την άλλη η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα (και όχι την υποχρέωση) να κάνει αποτίμηση, και σε μια τέτοια περίπτωση ο εκτιμητής θα λαμβάνει υπόψιν αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού.
Αυτή η αλλαγή είναι ουσιαστική, καθώς η προηγούμενη αποτίμηση βασιζόταν στη λογιστική αξία των μονάδων και όχι με την εμπορική τους αξία, όπως αυτή καταγράφηκε από τις προσφορές που τελικά υποβλήθηκαν.
Θυμίζουμε ότι η απόκλιση ανάμεσα στην αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου (kantor) και των προσφορών που κατατέθηκαν ήταν μεγάλη στον προηγούμενο διαγωνισμό. Η μοναδική εντός προδιαγραφών προσφορά της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη με τίμημα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ήταν 103 εκατ. ευρώ και για τις δύο μονάδες, ήταν εκτός των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων (SPA).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): «Πάω στην Κίνα να φέρω επενδυτές»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοντέλο ΕΛΠΕ για τη ΔΕΗ: Οι ελπίδες στις κοινοπραξίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»