ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απόφαση σταθμός για την οριστική έκβαση της υπόθεσης δεκάδων χιλιάδων οφειλετών που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο θεωρείται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κατά πόσο οι δανειολήπτες μπορούν να πετύχουν την αποπληρωμή του δανείου τους με βάση την ισοτιμία που είχε το ξένο νόμισμα κατά το χρόνο που υπεγράφη η σύμβαση του δανείου.
Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την προηγούμενη εβδομάδα και η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιώνει την άποψη των τραπεζών και αφαιρεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των δόσεων τους στην αρχική ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά την παραπομπή του από το Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου που είχε θέσει τον προβληματισμό ότι, στο βαθμό που ένας γενικός όρος συναλλαγών, όπως είναι αυτός που περιλαμβάνεται στις συμβάσεις δανείου με ελβετικό νόμισμα για την αποπληρωμή της δόσης με βάση την ισοτιμία του ξένου νομίσματος κατά την ημέρα πληρωμής της δόσης, επαναλαμβάνει διάταξη δικαίου και συγκεκριμένα του Αστικού Κώδικα, δεν μπορεί να εξεταστεί ως προς τη νομιμότητά του.
Η απόφαση της Ολομέλειας είναι καθοριστική για την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια στις 20 Μαΐου, από την οποία θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.
Η υπόθεση αφορά 65.000 – 70.000 περίπου δανειολήπτες, που έχουν λάβει δάνεια αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κυριαρχήσει την περίοδο 2006 – 2009, όταν η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού ήταν ανοδική και συγκεκριμένα μεταξύ 1,55 – 1,65.
Σήμερα η ισοτιμία ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου διαμορφώνεται στο 1,13, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν το δάνειο στο ελβετικό νόμισμα και επιπλέον το libor (-0,74%) και το euribor (-0,30%) συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με συνέπεια εκτός από την επιβάρυνση που υφίστανται λόγω της διολίσθησης του ευρώ να έχουν περιορισμένο όφελος από το κόστος χρήματος.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα πολλά πρωτοδικεία και εφετεία στη χώρα επί αγωγών δανειοληπτών έχουν εκδώσει αποφάσεις αναστολής και αναμένουν τι θα κρίνει η Ολομέλεια για να βγάλουν την οριστική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για υποθέσεις ανακοπών κατά αναγκαστικών εκτελέσεων των τραπεζών σε βάρος της περιουσίας των δανειοληπτών.
Το θέμα έχει απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο έχει εκδώσει διαδοχικές αποφάσεις που αναγνωρίζει το δικαίωμα κρίσης των τοπικών δικαστηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Δεν πληρώνω» και από τους συνεπείς εν αναμονή του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξαναράβεται» με εντολή των Θεσμών ο νόμος Κατσέλη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο κρίσιμος μήνας για το «τρίτο στεφάνι» της Attica Group, το fund DK και οι κινήσεις του CEO Θανάση Παπανικολάου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Οι Μασκ και Ραμασουάμι “έπιασαν δουλειά” για τις περικοπές στο αμερικανικό Δημόσιο
- CIA: Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα είναι σοβαρές, ευκαιρία για συμφωνία μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες
- ΕΕ: Ακύρωσε το σήμα “Turkaegean” – Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα, λέει ο Θεοδωρικάκος
- Αλβανίας Αναστάσιος: «Οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες» αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν