ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαν ευκαιρία για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019 η Citigroup, επισημαίνοντας ότι αν και αναμένονται το αργότερο στις 19 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν εικασίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις επισπεύσει την άνοιξη. Σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα για την παγκόσμια οικονομία, αναφερόμενη στις προοπτικές της Ελλάδας για το επόμενο έτος υποστηρίζει ότι αυτές θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των επενδυτών, καθώς όπως σημειώνει οι πραγματικές επενδύσεις έχουν σημειώσει βουτιά, οι τραπεζικές πιστώσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να επιταχυνθεί και η αποταμίευση είναι αρνητική.
Η βελτίωση της οικονομίας έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τα χαμηλά του 2017, σε περίπου 25%, αλλά όχι αρκετά ώστε να ξεπεράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εξακολουθεί να ηγείται με 37%. Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ότι ο σημερινός συνασπισμός, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένης της σημερινής δομής του κοινοβουλίου.
Παρόλα αυτά η Citi βλέπει ότι οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υφίστανται. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι ανεπαρκείς στο να στηρίξουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου 65% από το 2007.
Όσον αφορά στη βιωσιμότητα χρέους η Citi, επισημαίνει ότι βασίζεται κυρίως στην πολιτική. Με το 80% του δημόσιου χρέους να βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών και αυτό το μερίδιο να αναμένεται να μειωθεί πολύ αργά την επόμενη δεκαετία, οι σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές θα καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και όχι η πορεία της οικονομίας.
Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα – επιτρέποντας ενδεχομένως λιγότερο φιλόδοξους αλλά πιο βιώσιμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα – θα παραμείνει καθοριστική για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις στο μέλλον.
Τέλος αναφερόμενη στο πρόσφατο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει ένα είδος κακής τράπεζας και να μεταφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, εκτιμά ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποδέσμευση ορισμένων πιστώσεων προς την οικονομία την διετία 2019-2020.
Συνολικά, ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν σχεδόν οι μόνοι χρηματοδότες στην οικονομία.