ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν απο σκριβώς 2 χρόνια (Σεπτέμβριος του 2016) αποκαλύπτεται το πόρισμα του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, βάσει του οποίου, ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγός του απέκρυπταν δεκάδες εκατομμύρια για περισσότερα από 11 χρόνια στις φορολογικές δηλώσεις τους. Το ΚΕΦΟΜΕΠ τους καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατ. ευρώ και υψηλά πρόστιμα τα οποια λέγεται ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Δεν είναι ομως τα μεγάλα πρόστιμα , τα υπέρογκα δάνεια ανω των 100 εκατ ευρώ στην Τράπεζα Αττικής που δεν δύναται να αποπληρώσει ο επιχειρηματίας και οι διάφορες δουλειές που δεν μπορεί να εκτελέσει η εταιρία του. Χθες ανακοινώθηκε οτι η εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα ΤΟΞΟΤΗΣ βρέθηκε οριστικά εκτός εργολαβιών ΔΕΗ.
Το 2015
Τον Ιανουάριο του 2015, 10 μέρες πριν από τις εκλογές, η «Τοξότης» ανέλαβε 11 εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ (έργα ΔΕΗ), προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ και συνολικού συμβατικού τιμήματος 103,4 εκατ. ευρώ, μετά τις εκπτώσεις πλησίον του 50% που προσέφερε ο όμιλος. Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια, η εταιρεία είχε εκτελέσει έργα συνολικής αξίας 165 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Ομως όλα αυτα αοτελούν παρελθόν.
Όπως ενημέρωσε η ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ την Βουλή, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) της εταιρείας στις 20 Αυγούστου.
Με την κομψή διατύπωση “έπαψε να αποδίδει ως εργολάβος” (σημ.: να μην υλοποιεί έγκαιρα τα έργα) ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Θ. Μεσδενίτης αιτιολόγησε τον αποκλεισμό της εταιρίας “Τοξότης’ –η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τα μεγάλα δάνεια στην τράπεζα Αττικής υψους ανω των 100 εκατ. ευρώ και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών- , από τις εργολαβίες της ΔΕΗ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις 55 εργολαβίες στα δίκτυα της ΔΕΗ την επόμενη τριετία ο κ. Μεσδενίτης είπε τα εξής:
“Για τον Τοξότη δεν υπήρχε ελλιπής φάκελος καθώς είχε όλα τα τυπικά δικαιολογητικά.
Όταν ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές πριν ενάμιση χρόνο, δεν είχε κηρυχθεί έκπτωτος. Όταν έπαψε να αποδίδει ως εργολάβος εμείς προχωρήσαμε σε έκπτωσή του από το σύνολο των περιοχών της χώρας, κι αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό του παρ’ ότι είχε δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση και είχε τα τυπικά”.
Όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Κ. Μενεγάτος μιλώντας γενικά για τις 55 εργολαβίες της ΔΕΗ μεσοσταθμικά η έκπτωση στις εργολαβίες είναι της τάξης του 41%, αντί για 42% που ήταν παλαιότερα (πριν τρία χρόνια).
Ο ίδιος χαρακτήρισε ικανοποιητική την συμμετοχή των εταιριών σε αυτό το διαγωνισμό και επαρκή τον ανταγωνισμό.
Συνολικά το τίμημα για τις 55 εργολαβίες από τα 410 εκ ευρώ κατέβηκε στα 243 εκ ευρώ εξαιτίας των εκπτώσεων που δόθηκαν.
Στο θέμα αναφέρθηκε λακωνικά και ο υπουργός Γ. Σταθάκης λέγοντας ότι “υπήρχαν προβλήματα με εργολαβικές εταιρίες που δεν ανταποκρίθηκαν και από τους εργαζόμενους έχουν έρθει πολλές καταγγελίες”.
Αναλυτικά για το χρονικό της έκπτωσης του ‘Τοξότη’ μίλησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Μενεγάτος.
“Είχαμε 55 εργολαβίες διανομής στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η εταιρία αποφάσισε τον αποκλεισμό του Τοξότη που είχε χάσει τις αποδόσεις και μετά από αυτό μπήκε ο επόμενος στο έργο Περιστέρι-Ελευσίνα , η “ΣΧ Σουλτζής” που έδωσε έκπτωση 46% έναντι 47% του Τοξότη. Και σε ένα άλλο έργο μπήκε η Ιντρακάτ που έδωσε 34% έναντι 35% της εταιρίας που αποκλείστηκε.
Συνοπτικά, για έργα σε 52 περιοχές μετείχαν 31 διαγωνιζόμενοι με 383 έγκυρες προσφορές. Οι 30 έγιναν αποδεκτοί και 378 αποδεχτές προσφορές.
Από αυτούς οι 6 κατέβηκαν για πρώτη φορά και οι 5 πήραν δουλειές. Ενώ 10 από τους παλιούς δεν πήραν καμία δουλειά 16 προσωρινά άλλαξαν περιοχή, δηλαδή ενώ μειοδότησαν σε άλλες περιοχές τελικά πήγαν αλλού.
Ο Τοξότης έκανε προσφυγή που απέρριψε η Επιτροπή.
Εμείς στείλαμε τις συμβάσεις στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ στις 23 Ιουλίου ο Τοξότης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ.
Η αίτηση απορρίφθηκε στις 20 Αυγούστου. Μετά προχωρήσαμε και στείλαμε και τις δύο νέες συμβάσεις στο Ελεγκτικό, ενώ ο Τοξότης είναι οριστικά εκτός διαγωνισμού”.
Τα μέσα ενημέρωσης και ο Χρήστος Καλογρίτσας
Τα οικονομικά προβλήματα της «Τοξότης» άρχισαν να μεγεθύνονται ταυτόχρονα με την απόπειρα απότομης γιγάντωσής της, η οποία συνέπεσε χρονικά με την αλλαγή κυβέρνησης και την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, οικογενειακός φίλος του κ. Χρ. Σπίρτζη, πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν υπ. Υποδομών και ο υιός του Γιάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, κουμπάρος του κ. Σπίρτζη, αλλά και του υπ. Αμυνας Πάνου Καμμένου, «πόνταραν» στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αλλά και στην επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει περισσότερα «φίλα προσκείμενα» σε αυτήν μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να ισχυροποιηθούν οικονομικά και επιχειρηματικά.
Για λίγους μήνες, μάλιστα, φάνηκε πως το «στοίχημα» μπορεί και να απέδιδε.
Τον Ιανουάριο του 2015, 10 μέρες πριν από τις εκλογές, η «Τοξότης» ανέλαβε 11 εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ (έργα ΔΕΗ), προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ και συνολικού συμβατικού τιμήματος 103,4 εκατ. ευρώ, μετά τις εκπτώσεις πλησίον του 50% που προσέφερε ο όμιλος.
Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια, η εταιρεία είχε εκτελέσει έργα συνολικής αξίας 165 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ο υπ. Υποδομών αποφασίζει την αλλαγή πλεύσης στο έργο της οδικής σύνδεσης Πάτρας – Πύργου και τη «σαλαμοποίησή» του, δηλαδή το σπάσιμο του έργου σε οκτώ επιμέρους εργολαβίες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες να το διεκδικήσουν.
Η «Τοξότης» και η Ομάδα Κατασκευών Α.Ε. (διάδοχος της εταιρείας Καλογρίτσας Α.Ε., η οποία για μεγάλο διάστημα βρισκόταν εκτός αγοράς, λόγω ελέγχων του ΣΔΟΕ) αναλαμβάνουν κοινοπρακτικά τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες, αξίας 250 εκατ. ευρώ, με εκπτώσεις άνω του 50%.
Η χρηματοδότηση
Ελλείψει, όμως, των απαιτούμενων εγγυήσεων, η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, ιδίως εν καιρώ οικονομικής κρίσης και στενού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, κατέστη εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, περιορίζοντας σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας Καλογρίτσα.
Αυτό φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικής άδειας στον σχετικό διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2016.
Ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε μεν την εγγυητική των 3 εκατ. ευρώ, αλλά στάθηκε αδύνατο να συγκεντρώσει τα 52,6 εκατ. ευρώ που προσέφερε για την εξασφάλιση μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες του διαγωνισμού.
Οπως αποκαλύφθηκε, η βασική εγγύηση/ενέχυρο για τη δανειοδότησή του και τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων, ήταν μια αναξιοποίητη έκταση 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΓΥΙΑ, που ελέγχεται από τον κ. Σπύρο Καραμπάτσο, ο οποίος με τη σειρά του την είχε εκχωρήσει στον κ. Καλογρίτσα.
Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, εξασφάλισε νέες εργολαβίες ο Χρήστος Καλογρίτσας
Τον Δεκέμβριο του 2015 ξεκινούν οι πρώτες απεργίες εργαζομένων στα εργοτάξια της «Τοξότης», οι οποίοι είχαν παραμείνει απλήρωτοι επί σειρά μηνών. Πρόκειται για ένα γνώριμο σκηνικό έκτοτε, με αιχμή του τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ που έχει αναλάβει η «Τοξότης» σε όλη την Ελλάδα.
Ωστόσο, σοβαρές καθυστερήσεις και σταματημένα έργα καταγράφονται επίσης και στον Διόνυσο, όπου η εταιρεία έχει αναλάβει ένα σημαντικό έργο αποχετευτικού δικτύου, ύψους 16 εκατ. ευρώ, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου δεν εκτελείται ο περιφερειακός άξονας Οίας-Αεροδρομίου, παρά τις οχλήσεις του δήμου.
Σημειωτέον ότι την ευθύνη του εν λόγω έργου έχει η Εγνατία Α.Ε., ενώ ανάδοχος είναι η εταιρεία ΜΙΚΗ Α.Ε., επίσης συμφερόντων Καλογρίτσα.
Οπως αναφέρει η επιτροπή του τελευταίου μεγάλου διαγωνισμού που πραγματοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ (πρόκειται για συνέχεια των έργων που προκηρύχθηκαν το 2015), στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου απευθύνθηκε στην «Τοξότης» προκειμένου να ζητήσει εγγυήσεις για την καλή εκτέλεση των νέων εργολαβιών ύψους 11 εκατ. ευρώ, στις οποίες αναδείχθηκε μειοδότης.
Στα πρακτικά η επιτροπή του διαγωνισμού επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια του συνόλου των εργολαβιών αυτών παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες και προβλήματα στην εκτέλεσή τους, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Τα προβλήματα εστιάζονται στη μη τήρηση μέρους των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου έναντι του ΔΕΔΔΗΕ».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται η μη έγκαιρη εκτέλεση των έργων εντός των προβλεπομένων προθεσμιών ή και αδυναμία εκτέλεσής τους, επανειλημμένες διακοπές εργασιών στα εργοτάξια λόγω απεργίας του προσωπικού με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων, όπως επίσης και εκχωρήσεις τιμολογημένων απαιτήσεων σε τράπεζες χωρίς την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ.
Συνεπεία των παραπάνω, η «Τοξότης» έχει συναινέσει ήδη στην υποκατάστασή της από την «Ακτωρ» στην εργολαβία της περιοχής Φιλοθέης-Κηφισιάς, ύψους 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες τρεις συμβάσεις έχουν καταγγελθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η «Τοξότης» έχει παραμείνει ανάδοχος κατόπιν σχετικών ενστάσεων που έχει υποβάλει.
Παρ’ όλα αυτά και παρότι οι εξηγήσεις που έδωσε στην επιτροπή του διαγωνισμού η εταιρεία απορρίφθηκαν «ως αναληθείς και στερούμενες κάθε ερείσματος», εντούτοις η «Τοξότης» κατορθώνει να ανακηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος σε δύο νέες εργολαβίες ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, η επιτροπή του διαγωνισμού ανέφερε ότι συνεκτίμησε την πρότερη εμπειρία της «Τοξότης» σε έργα δικτύων διανομής, τον υψηλό κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας και τον μικρό προϋπολογισμό των εν λόγω έργων.
Ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά ο όμιλος Καλογρίτσα, μέσω της Ομάδας Κατασκευών Α.Ε., επίσης συμφερόντων του, εξασφάλισε κι άλλες τρεις εργολαβίες ύψους 20,6 εκατ. ευρώ (αρχικό κόστος 41,85 εκατ. ευρώ) με την προσφιλή τακτική των εκπτώσεων του 50%, δηλαδή συνολικά έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών