Με ζημία της τάξης του 20 με 25% θα πωλήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους από πλειστηριασμούς. Πρόκειται για το παλαιό στόκ ακινήτων που βαραίνει με υψηλό κόστος τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και βγαίνει προς πώληση προκειμένου να καλυφθεί και μέρος των στόχων που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις των ομίλων με τον SSM.

Mπορεί η αγορά ακινήτων να μην βοηθά και οι τιμές να είναι «σκοτωμένες» αλλά μεγαλύτερη είναι η πίεση να αποσυμφορήσουν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους και να έχουν εισπράξεις από τη ρευστοποίηση, ακόμη και με ζημία.

Η λύση να εκπλειστηριαστούν τα ακίνητα αυτά αντί να πωληθούν κατευθείαν στην αγορά δεν είναι πιο πρόσφορη αφού και πάλι οι τιμές είναι χαμηλές αλλά κυρίως γιατί δεν γίνονται ακόμη και τώρα πλειστηριασμοί.

Όπως τονίζουν στο mononews υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η ζημία αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη από τις τιμές που δίνουν για τα ακίνητα ξένα funds και φθάνουν σε discount το 60 με 70% της αξίας. Οι διαπραγματεύσεις με μεσίτες βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 10 χιλιάδες ακίνητα που έχουν κατασχεθεί παλαιότερα.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στην κυριότητα των τραπεζών μετά από κατασχέσεις προηγούμενων ετών και τις βαρύνουν με μεγάλο διαχειριστικό κόστος, το οποίο αν συνυπολογιστούν τα νομικά έξοδα, ο ΕΝΦΙΑ, τα έξοδα συντήρησης, φθάνει το 5% ετησίως.

Αυτό είναι το ένα «όφελος», να απαλλαγούν οι τράπεζες από το βάρος των χιλιάδων ακινήτων ενόψει νέων πλειστηριασμών που θα τους φέρουν και άλλα αφού μεγάλος αριθμός των εκπλειστηριασθέντων περνούν στις τράπεζες λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Το άλλο όφελος είναι η είσπραξη μετρητών από την διαχείριση κόκκινων δανείων στο πλαίσιο των στόχων που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τράπεζες οφείλουν να διατηρήσουν αυξανόμενη ροή εισπραξιμότητας και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων είναι ένας καλός, και άμεσος τρόπος,  ειδικά δε αφού αφορά τα «παλαιά» ακίνητα.

Προβληματισμό προκαλεί στις τράπεζες πάντως ο ρυθμός που θα πέφτουν στην αγορά τα ακίνητα προκειμένου να μην πιέσουν περαιτέρω τις τιμές. Ήδη, για παράδειγμα, τα διαμερίσματα από το 2006 έχουν χάσει το 42% της αξίας τους κατά μέσο όρο και ήταν ακόμη χαμηλότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι  τράπεζες έχουν αναθέσει σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων να βρουν τρόπους πώλησης. Οι πληροφορίες φέρουν τις εξειδικευμένες εταιρείες όπως την Clayton και την Resolute, να πακετάρουν ομάδες ακινήτων ανά περίπου 200 ακίνητα, και να έρχονται σε επαφές με μεσίτες για να τα διαθέσουν.

Μεγάλο μέρος των ακινήτων βρίσκεται στα Βαλκάνια, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, όπου οι τράπεζες που έχουν δραστηριοποιηθεί και έχουν στην διάρκεια των ετών, προχωρήσει σε κατασχέσεις δανείων και ανάθεση της διαχείρισής τους καθώς οι τοπικές αγορές είναι παραδόξως πιο αναπτυγμένες.