Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Μιχελής (ΤΧΣ) προς τρεις τραπεζίτες: Διώξτε άμεσα τρία στελέχη σας – Όλο το παρασκήνιο

Τρεις τραπεζίτες οι κ.κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Πειραιώς και Τάκης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής, έλαβαν επιστολές από τον πρόεδρο του ΤΧΣ κ. Γιώργο Μιχελή, με τις οποίες τους ζητά να απομακρύνουν άμεσα τρία μέλη από τα ΔΣ των τραπεζών που διοικούν.

Συγκεκριμένα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητά να απομακρυνθούν επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια από την Eurobank  η κ. Lucrezia Reichlin,  από την Πειραιώς ο κ. Αλεξάντερ Μπλέιντς και από την Εθνική ο κ. Σταύρος Κούκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή του το ΤΧΣ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος το Ταμείο να κατηγορηθεί ότι μπλοκάρει την αξιολόγηση της χώρας, καθώς η συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Το ΤΧΣ ζητά την αποπομπή των τριών μελών επειδή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο δεν πληρούν τα κριτήρια καθώς κανείς από τους τρεις δεν είχε προηγούμενη εμπειρίας ως εκτελεστικό μέλος σε ΔΣ πιστωτικού ιδρύματος.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Alexander Blades έχει  είναι εταίρος  στην Paulson & Co. Inc., εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και το δεξί χέρι του επενδυτή Τζον Πόλσον  στην Τράπεζα Πειραιώς . Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο κ. Blades εντάχθηκε το 2009 στο fund του Πόλσον και  έχει ασχοληθεί με σειρά επενδύσεων της εταιρείας σε διάφορους κλάδους και σε ευρύ φάσμα, με έμφαση στις περιπτώσεις επισφαλειών, έχει «εκτεταμένη εμπειρία στη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ομολόγων, στις εταιρικές ανακεφαλαιοποιήσεις και στις δικαστικές και εξωδικαστικές αναδιαρθρώσεις, ενώ επικεντρώνεται ειδικά σε επενδύσεις που αφορούν νομικές στρατηγικές, εξειδικευμένα χρεόγραφα και άλλες ειδικές περιπτώσεις».

Η κα Lucrezia Reichlin είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο London Business School, μη εκτελεστικό μέλος του UniCredit Banking Group και του AGEAS Insurance Group. Είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ομάδας προβληματισμού Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες (think-tank Bruegel) καθώς και μέλος του Commission Economique de la Nation (συμβουλευτικό σώμα των Γάλλων υπουργών οικονομικών και οικονομίας). Από τον Μάρτιο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2008 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Έρευνας (Director General of Research) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι Πρόεδρος και συν-ιδρύτρια της Now-Castings Economics Ltd. Είναι αρθρογράφος στην ιταλική καθημερινή εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Ο κ. Σταύρος Κούκος, προσλήφθηκε με διαγωνισμό το 1973 στην ΕΤΕ. Είναι πρόεδρος της ΟΤΟΕ ( από τον Δεκέμβριο του 2006) και το 2012 εκλέχθηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΤΕ.​ Ο κ. Κούκος θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση του από το ΔΣ της ΕΤΕ μέχρι το τέλος του μήνα. Να σημειωθεί ότι ο έτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων  στο ΔΣ της τράπεζας ο κ. Ευθ.  Κάτσικας έχει  ήδη παραιτηθεί.

«Το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα να εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι στο ΔΣ της τράπεζας, με τη διαφορά ότι ο εκπρόσωπος τους θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια του νόμου», σημειώνουν κύκλοι του ΤΧΣ.