ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το όνομα Rothschild ήρθε τυχαία ξανά τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. Η αποκάλυψη της κρυφής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι έφερε στα χείλη των Ελλήνων έναν παλιό γνωστό της χώρας, που στις συνειδήσεις πολλών έχει πάρει σχεδόν θρυλικές διαστάσεις, και όχι άδικα.
Η επενδυτική τράπεζα Rothschild, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο συμβούλου για το ελληνικό χρέος, έχει μακρά παρουσία στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται σχεδόν από τη «γέννηση» του Ελληνικού κράτους. Tα πρώτα δάνεια της Ελλάδας, την εποχή του Όθωνα, είχαν την υπογραφή της τράπεζας των Rothschild, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος τους στη δημιουργία του ελληνικού πιστωτικού συστήματος.
Η παρουσία τους στην Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο ρόλος της τράπεζας υπήρξε κυρίως συμβουλευτικός, προσφέροντας την, αναμφίβολα τεράστια, εμπειρία της τόσο σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τη Eurobank, τα ΕΛΠΕ ή την Cosmote, όσο και στο κράτους, στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της Δηµόσιας Επιχείρησης Αερίου, ή στην πώληση της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την μεγάλη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Η Rothschild ήταν από τους βασικούς συμβούλους στο PSI, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 αλλά και σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του Eurogroup.
Η «μαύρη» πρόβλεψη των Rothschild για το Grexit
Ποια όμως είναι η γνώμη των «διαβόητων» τραπεζιτών και νέων συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο το ελληνικό χρέος; Τις πεποιθήσεις τους μπορεί κάποιος να αναζητήσει σε μια ανάλυσή τους από τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Όπως εξηγούσε τότε η τράπεζα, μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα είναι σχετικά «διαχειρίσιμη» από την Ευρώπη. Ωστόσο, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να εξαπολύσει την χειρότερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία στην Ευρώπη.
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε διάσπαση του ίδιου του ευρώ, μέσω του domino effect. Θα ήταν ελεγχόμενη αλλά θα προκαλούσε τεράστια ζημιά. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μπορούσε να έλθει στο τέλος. Τα μέλη του ευρώ θα πλήρωναν υψηλό τίμημα καθώς θα έπρεπε να επαναφέρουν τα εθνικά τους νομίσματα στο μέσον της ύφεσης.
«Οι καταθέτες στην ευρωζώνη (όχι μόνο οι Έλληνες) θα σχημάτιζαν ουρά για να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ή απλώς να πάρουν τα χρήματά τους σε ρευστό».
Σε αντίθεση με την περίπτωση της αθέτησης πληρωμών, την οποία θεωρούσε μια σωστή κίνηση, στην περίπτωση ενός Grexit οι τράπεζες δεν θα υποστούν μόνο ζημιές στα βιβλία τους αλλά επίσης θα δουν τα assets τους να εξαφανίζονται. Δεν θα μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις τους διότι αυτό θα σήμαινε διοχέτευση τρισεκατομμυρίων ευρώ, ως αντιστάθμισμα για τη φυγή κεφαλαίων, χρήματα το οποία κανένας δημόσιος οργανισμός δεν έχει.
Ο λόγος χρέους της Ελλάδα προς το ΑΕΠ για την Rothschild βρίσκεται σε ένα επίπεδο μη βιώσιμο «Η Merkel το ξέρει αυτό επομένως το σχόλιά της ότι ένα Grexit είναι ανέφικτο, μοιάζει περισσότερο με μια πολιτική δήλωση παρά με μια οικονομική διαπίστωση. Ορισμένοι το έχουν ξεχάσει, αλλά ο λόγος που δεν οργανώθηκε μια ελληνική χρεοκοπία το 2010, ήταν για να σωθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως οι γερμανικές). Έκτοτε, έχουν μειώσει τις θέσεις τους χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημιές».
Παράλληλα, η τράπεζα πίστευε πως η επιστροφή σε μια υποτιμημένη δραχμή θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο, από τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει τέσσερις φορές περισσότερα από όσα εξάγει.
Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, που έμοιαζε τότε το απόλυτο φαβορί των εκλογών, η τράπεζα πίστευε πως θα πρότεινε μια αθέτηση πληρωμών, μετατρέποντας το πρόβλημα του ελληνικού χρέους σε «πολιτικό».
Πώς όμως θα μπορούσε να επιτραπεί μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
«Ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί σε ένα μέλος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι πρώτα από όλα, να καταστεί το χρέος αμοιβαίο και να ιδρυθεί μια δημοσιονομική ένωση με δεσμευτικούς κανόνες. Τότε μόνο θα μπορούσε μια χώρα να φύγει από το ευρώ χωρίς να βάλει τα υπόλοιπα μέλη σε κίνδυνο. Η έξοδος λοιπόν είναι μια εύκολη πολιτική απόφαση, θεωρητικά, αλλά είναι γεμάτη δυσκολίες όταν πρόκειται να εφαρμοστεί.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: FT: Η συμφωνία Αθήνας-Rothschild για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάισελμπλουμ: Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό