• Big Story

    Τι θα κάνει ο ειδικός διαχειριστής στο ΔΟΛ; Τι θα γίνει με τους μισθούς;

    σταυρος ψυχαρης


    Μεταξύ πιέσεων από τον SSM, την κυβέρνηση και το κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η κατάρρευση ενός ομίλου με εκατοντάδες εργαζομένους βρίσκονται οι τραπεζίτες στην περίπτωση του ΔΟΛ.

    Αναγνωρίζοντας ότι σε μια προσπάθεια να βρεθούν επενδυτές, είναι κρίσιμο να δοθεί ρευστότητα στην εταιρεία, δεν προχωρούν όμως σε έστω μερική αποδέσμευση των εσόδων του Συγκροτήματος ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έσοδα, υπό το φόβο του εισαγγελέα.

    Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει νομική κάλυψη σε πρωτοβουλία των τραπεζών για ενδιάμεση χρηματοδότηση, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, αποδυναμώνει την προσπάθεια να διατηρηθεί εν λειτουργία ο ΔΟΛ, κάτι που θα έδινε ελπίδα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις τράπεζες να εισπράξουν μέρος των οφειλομένων.

    Αλλά και η απαξίωση ενός περιουσιακού στοιχείου όπως ο ΔΟΛ μέσω της παράλειψης των πιστωτριών να επιδιώξουν την διατήρηση της λειτουργίας του, μπορεί να φέρει μπελάδες στους τραπεζίτες. Οπως επισημαίνουν πηγές της τραπεζικής αγοράς, εάν καταρρεύσει ο ΔΟΛ, ελλείψει ενδιάμεσης χρηματοδότησης, θα μπορούσε ένας εισαγγελέας να θεωρήσει απιστία τη στάση των τραπεζιτών.

    Η παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη που αποφασίζουν αναδιαρθρώσεις «φρενάρει» πολλές προσπάθειες διάσωσης επιχειρήσεων ενώ ειδικά στην περίπτωση του ΔΟΛ το κλίμα είναι φορτισμένο πολιτικά ακόμη περισσότερο.

    Την ίδια στιγμή ο SSM έχει θέσει για τις τράπεζες σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον χειρισμό των βιώσιμων επιχειρήσεων και ελέγχει την τήρησή τους, όπως και στην περίπτωση του Συγκροτήματος.

    Αμεσο για το ΔΟΛ είναι το πρόβλημα της ρευστότητας ενώ οι τράπεζες θα καταθέσουν αίτηση ειδικής διαχείρισης με βάση το νόμο Δένδια, η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα και πιθανότατα ως τρεις για να φθασει σε έκδοση απόφασης.

    Ο ειδικός διαχειριστής αντικαθιστά τη διοίκηση και θα πρέπει εντός 12μήνου να προχωρήσει στην πώληση/ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τμηματικά ή στο σύνολό τους.

    Σύμφωνα με το νόμο, ο ειδικός διαχειριστής αναλαμβάνει να προχωρήσει σε απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και εν συνεχεία να προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση μέρους ή του συνόλου του ενεργητικού της, με διαδικασίες-εξπρές.

    Οι προϋποθέσεις για να κινηθεί η διαδικασία είναι επιχείρηση να βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης χρηματικών υποχρεώσεων, ή να εμφανίζει για δύο συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια ή καθαρή θέση χαμηλότερη του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

    Η αίτηση των πιστωτών θα πρέπει να συζητείται εντός διμήνου από την κατάθεσή της, ενώ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα, εκτός αν η ίδια προβλέπει κάτι διαφορετικό. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης.

    Ο ειδικός διαχειριστής προτείνεται από τους πιστωτές που υποβάλλουν την αίτηση, και αναλαμβάνει την υποχρέωση, αφού διενεργήσει απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης, να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίησή του.

    Αν από το προϊόν της εκποίησης εξοφλούνται οι πιστωτές, ο έλεγχος της εταιρείας με το εναπομείναν ενεργητικό επιστρέφει στους μετόχους της, διαφορετικά, με την ολοκλήρωση της ειδικής διαχείρισης, υποβάλλεται αίτηση πτώχευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί απολύθηκαν οριστικά 2 εφοριακοί. Από ποιον ζήτησαν 30.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Deutsche Bank: Η μεγάλη επιστροφή των Γερμανών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Φώτης Κοκοτός: Το βασικό μας πρόβλημα είναι στο γκρέμισμα και όχι στο χτίσιμο



    ΣΧΟΛΙΑ