• Big Story

    Ποια διάσημη εταιρία πώλησης πολυτελών υποδημάτων ακολουθεί τα χνάρια της Φαμάρ

    gucci


    Στο «χειρουργείο» βάζουν άμεσα οι τράπεζες και τα funds με τα οποία συνεργάζονται, καραμπινάτες περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προκειμένου να αποφύγουν νέα κανόνια.

    Επιχειρηματίες που εξακολουθούν να κάνουν dolce vita, αρνούμενοι να συναινέσουν σε λύσεις διάσωσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όχι τις τράπεζες αλλά τους εξειδικευμένους fund managers που δεν χαρίζουν κάστανα, λέει χαρακτηριστικά τραπεζίτης, αναφερόμενος σε γνωστή εταιρεία εισαγωγής και πώλησης πολυτελών υποδημάτων που βρίσκεται εδώ και καιρό στο όριο.

    H εταιρεία αυτή αναμένεται να ακολουθήσει τη Φαμάρ (Famar) που εγκαινίασε την ελληνική δραστηριότητα της Pillarstone, του αμερικανικού fund KKR.

    Eταιρείες επίσης του εμπορίου, του κλάδου τροφίμων και της μεταλλουργίας θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, όπως και «αυτοκινητάδες», κατασκευαστές και ξενοδόχοι.

    Η πίεση προς τις τράπεζες είναι τεράστια, από τον SSM – και η Ντανιέλ Νουί θα έρθει στην Αθήνα το Μάρτιο με άγριες διαθέσεις, από τους θεσμούς – το ΔΝΤ στην έκθεσή του είναι αυστηρό για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, και από την ίδια την ανάγκη να κλείσει το 2017 με σαφή πρόοδο ώστε οι τράπεζες να πάνε στα stress tests του 2018 με «μαξιλάρια» και να γλυτώσουν από το ρίσκο κεφαλαιακών αναγκών που φέρνει πιο κοντά ένα bail in.

    Oι τράπεζες ενισχύουν το συντονισμό τους για την κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων δανειακών ανοιγμάτων που υπολογίζονται σε 50 με 60 μεγάλες υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί «χθες».

    Στο πλαίσιο αυτό, για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα ληφθούν επώδυνες λύσεις αλλά και τις βιώσιμες θα γίνουν κινήσεις ριζικής αναδιάρθρωσης.

    Η ψυχρολουσία που προκαλείται σε κοινωνικό επίπεδο από την τύχη μεγάλων επιχειρήσεων δημιουργεί ένα κλίμα που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες πρωτόγνωρες για την ελληνική αγορά, με σκοπό να απελευθερωθούν πόροι και να αρθούν στρεβλώσεις από την παραμονή στην αγορά επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται «σαπάκια».

    Η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των τραπεζών παραμένει πάντως ζητούμενο αφού σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται διάσταση απόψεων για το μέλλον μιας επιχείρισης στην οποία υπάρχει κοινή έκθεση.

    Η σύσταση ειδικών επιτροπών στην Ένωσή Ελληνικών Τραπεζών με αντικείμενο τον συντονισμό και την εξεύρεση κοινού τόπου έχει αυτό το νόημα και σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δοθούν από τα όργανα αυτά κατευθυντήριες γραμμές στον κλάδο.

    Αιτήματα πάντως οι τραπεζίτες έχουν κοινά και αφορούν την νομοθέτηση της νομικής κάλυψης για τα στελέχη και τη δυνατότητα ανάληψης της διοίκησης επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό.

    Η νομική κάλυψη θα έχει την έννοια ότι όσοι έχουν την επιμέλεια ή διαχείριση περιουσίας δημόσιου ή πιστωτικού ιδρύματος, δεν θα υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή τη διαγραφή χρεών.

    Στο πλαίσιο της ασυλίας, ο έλεγχος της νομιμότητας για τις αποφάσεις των τραπεζικών στελεχών θα γίνεται μόνο εκ των υστέρων και δειγματοληπτικά, από κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε τυχαίο δείγμα αναδιαρθρωμένων δανείων όπως αυτά θα καταχωρούνται σε ειδικό μητρώο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάος στην αγορά -Έτσι εξοντώνει η κυβέρνηση 850.000 επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Δραγασάκης: «Βλέπει» μείωση των κόκκινων δανείων εντός του 2017



    ΣΧΟΛΙΑ