Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Μαρινόπουλος-Σκλαβενίτης: Οι νέες παγίδες της συμφωνίας. Τι λένε έγκυροι νομικοί

Σκλαβενίτης

Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

Παρά το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε τη συμφωνία Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλος – τραπεζών, η άφιξη της απόφασης στις 16 και όχι στις 13 Ιανουαρίου προκαλεί σκεπτικισμό, βρίσκοντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για μία ακόμα φορά στο τραπέζι των συζητήσεων. Έτσι, τα στελέχη της πλευράς Σκλαβενίτη εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικά στις εκφράσεις τους, αλλά και ταυτόχρονα επιφυλακτικά, έως τη στιγμή, που θα ξεκαθαρίσει οριστικά τι μέλλει γενέσθαι. Όπως εξηγεί στο fnbdaily.com με τα έως τώρα δεδομένα, ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Αποστολάκης, μέλος της δικηγορικής εταιρείας Ιάσων Σκουζός και συνεργάτες, το άρθρο 106β παρέχει στις εταιρείες το δικαίωμα να καταρτίσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να εξυγιανθούν. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει το δικαίωμα στους πιστωτές να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους.

Η τελική απόφαση των τριών μερών για την Μαρινόπουλος  αναμένεται να ληφθεί σήμερα οπότε όλοι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο παράτασης της τελικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ

Ωστόσο εάν κάποιος εξ αυτών δεν είχε κλητευθεί σωστά για να αναγγείλει την απαίτησή του, μπορεί εάν το κάνει τώρα, ακόμα και να ανακόψει τη διαδικασία εξυγίανσης. Ενδέχεται δηλαδή να ακολουθήσει το ένδικο βοήθημα προς τρίτους, οι οποίοι δεν κλητεύθηκαν εμπρόθεσμα και επομένως το δικαίωμα να αναφέρει ότι διατηρεί οικονομικές απαιτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο οφείλει να επαναπροσδιορίσει τους όρους της δαδικασίας εξυγίανσης.

Όπως εξηγεί ο κ. Αποστολάκης, η 13η Ιανουαρίου ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα της περασμένης εβδομάδας και ημερολογιακά ένα μήνα πριν την τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικαστικών της συμφωνίας για την Μαρινόπουλος.

Εφόσον ο νόμος ορίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν 30 ημέρες προθεσμία στη διάθεσή τους – από την έγκριση του Πρωτοδικείου έως την τελική συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου – για να εκδηλώσουν τις απαιτήσεις τους, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε τρίτος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε τριτανακοπή και μετά τις 14 Φεβρουαρίου, εμπρόθεσμα και απολύτως νόμιμα.

Δεδομένου ότι η απόφαση έγκρισης της συμφωνίας έχει βγει μετά τη 14η Ιανουαρίου, η 14η Φεβρουαρίου παύει πλέον να αποτελεί ημερομηνία ορόσημο της συμφωνίας εξυγίανσης.

Επί της ουσίας, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης ανέφερε ότι τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή επιθυμούσαν να είναι η 14η Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία για να εκδηλώσουν τις απαιτήσεις τους, πλέον και η 15η αλλά και η 16η και ενδεχομένως η 17η Φεβρουαρίου δίνουν το δικαίωμα τριτανακοπής σε κάποιον, ο οποίος θα αναγγείλει την απαίτησή του.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις 30 ημέρες ξεκινάει από τη στιγμή δημοσίευσης της έγκρισης στο ΓΕΜΗ καθώς και στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων και όχι από την ημερομηνία λήψης της απόφασης.

Η ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ

“Υπό μία έννοια θα μπορούσε να ερμηνεύσει κάποιος τις εξελίξεις ως ότι η διαλυτική αίρεση (προϋπόθεση για να επιστρέψει μία δικαιοπραξία στην προηγούμενη κατάσταση), είναι πλέον ενεργή και ίσως η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα”, ερμηνεύει τις εξελίξεις ο δικηγόρος.

Τονίζουμε πάντως ότι η συμφωνία προέβλεπε πως έως και τις 14 Φεβρουαρίου όλες οι διαδικασίες τρίτων θα είχαν ολοκληρωθεί.

Συν τοις άλλοις όμως, προϋπόθεση για να μην εκφράσει κανένας τρίτος απαιτήσεις, γεγονός το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία, είναι να έχουν λάβει οι εμπλεκόμενοι σοβαρά υπόψη τους όλους όσους ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκφράσουν απαιτήσεις.

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Μαρινόπουλος 

Η λύση την οποία μπορούν να αναζητήσουν στο πρόβλημα που έχει ανακύψει οι εμπλεκόμενοι στη συμφωνία, και εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η πιο ενδεδειγμένη, αφορά στην παράταση της προθεσμίας της 14ης Φεβρουαρίου για ορισμένες ημέρες, εάν συμφωνήσουν μεταξύ τους και επικαλεστούν ταυτόχρονα προς τη Δικαιοσύνη, αιτίες, ο οποίες για παράδειγμα σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στη απονομή του δικαίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαρινόπουλος: Η Ρ. Σπυράτου αποκαλύπτει όλο το σχέδιο διάσωσης. Τι θα γίνει με τους 12.000 εργαζομένους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) : Χρειαζόμαστε έναν νέο επενδυτικό πατριωτισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι επαγγελματίες θα έχουν υποχρεωτικά POS – Ποιοι εξαιρούνται