ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισιόδοξοι εμφανίζονται σε δηλώσεις τους στο Bloomberg οι CEOs των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν με άνεση την απώλεια του waiver από την ΕΚΤ. Η λήξη του προγράμματος διάσωσης την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε μαζί με μία… παγίδα επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Μπορεί να έδωσε τέλος στον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας από τρίτους, αλλά αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες να σταθούν ξανά στα δικά τους πόδια, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόγραμμα με επισφαλή δάνεια στην Ευρώπη.
Όσο διαρκούσε το πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ εξαιρούσε τις ελληνικές τράπεζες από τον κανόνα να μην δέχεται ως εχέγγυα κρατικά ομόλογα με διαβάθμιση μη επενδυτικής κατηγορίας (junk) και μπορούσε ως εκ τούτου να τους προσφέρει τη ρευστότητα που είχαν τόσο ανάγκη.
Αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει πλέον.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν από την ΕΚΤ ρευστότητα ύψους άνω των 150 δισ. ευρώ, καθώς είχαν χάσει την πρόσβαση σχεδόν σε κάθε είδους διατραπεζικά δάνεια, όπως και ένα μεγάλο μέρος της καταθετικής βάσης τους. Η ανάγκη αυτή έχει πλέον περιοριστεί μόλις στα 13 δισ. ευρώ, από τα τέλη Ιουλίου. Από αυτά, μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ καλύπτονται από εγγυήσεις επιλέξιμες για τις πράξεις της ΕΚΤ.
Ωστόσο και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών συστημικών τραπεζών δήλωσαν στο Bloomberg ότι είναι σίγουροι πως μπορούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ρευστότητας που χρειάστηκαν στο απόγειο της κρίσης με χρηματοδότηση από την αγορά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias, Φωκίων Καραβίας. «Εάν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, δεν αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες με τη χρήση των υπολοίπων ελληνικών κρατικών ομολόγων για παρόμοιες πράξεις της αγοράς», συμπληρώνει.
Η επίδραση της μη δυνατότητας χρήσης ελληνικών κρατικών ομολόγων θα είναι «ελάχιστη», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας την κατάργηση του waiver «πρακτικά άνευ σημασίας». Η τράπεζά του, η μεγαλύτερη της χώρας βάσει ενεργητικού, όπως δήλωσε στο Bloomberg, έχει λάβει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης της ΕΚΤ στην διατραπεζική αγορά repo.
Η Alpha Bank έχει διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αντικαθιστώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια με άλλα αποδεκτά assets από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Μαντζούνη. Επίσης, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας έχει αυξήσει τις συναλλαγές στην ανοιχτή αγορά repo με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους, δήλωσε.
Καθώς οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο αυτήν την εβδομάδα, οι επικεφαλής των τραπεζών δήλωσαν πως αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις.
Η κύρια πρόκληση θα είναι οι τράπεζες να διαχειριστούν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους, οι οποίες, κοντά στο ήμισυ του συνόλου του δανεισμού, είναι οι μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, ανέφερε ο Φ. Καραβίας της Eurobank.
Ο ίδιος δήλωσε πως στους επόμενους μήνες, θα παρουσιάσουν στις ρυθμιστικές αρχές σχέδια για τη μείωση του ποσοστού στα mid-teens μέχρι το τέλος του 2021.
Από την πλευρά του ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε πως “η επιπλέον βελτίωση της εμπιστοσύνης για την προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδύσεων, απαιτεί την σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και τον εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών”.
Οι κύριοι κίνδυνοι εκτός της κόπωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, τόνισε, με τους δύο μεγαλύτερους γείτονες της χώρας, την Ιταλία και την Τουρκία, να βιώνουν οικονομικές δυσκολίες.