• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg για Ελλάδα: Από «ασθενής», «βασιλιάς» της Ευρώπης

    • Bloomberg


    Η Ελλάδα είναι ο «βασιλιάς» των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων και ο μεγάλος κερδισμένος από την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από τρία χρόνια «φωστήρες» όπως ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, αλλά και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προέβλεπαν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit με την πορεία της Ελλάδας κατά το ίδιο διάστημα.

    Όταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν, τον Ιούνιο του 2016, να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές που ανέμεναν το αντίθετο αποτέλεσμα εγκατέλειψαν με πάταγο τη στερλίνα, με αποτέλεσμα το βρετανικό νόμισμα να σημειώσει βουτιά-ρεκόρ 8,05%, υποχωρώντας σε χαμηλό 31 ετών. Σχεδόν 20 μήνες αργότερα, η στερλίνα έχει ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, προσφέροντας κάποια ικανοποίηση στους σχολιαστές που προέβλεπαν ότι το Brexit θα ήταν πιο οδυνηρό για την Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ ό,τι για την ίδια τη Βρετανία, γράφει το Bloomberg, μόνο και μόνο για να προσθέσει: «Ευσεβείς πόθοι»… Σε μια αντιστροφή των ρόλων, η Ελλάδα αναπτύσσεται σήμερα με ταχύτερους ρυθμούς από τη Βρετανία και υπεραποδίδει αυτής στις αγορές. Και αυτό γιατί οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απέρριψαν τους όρους των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας στο δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούλιο του 2015, ουδέποτε αγκάλιασαν στην πραγματικότητα την προοπτική ρήξης με την Ευρώπη ή επιστροφής στη δραχμή.

    Έτσι, τώρα που η Ευρώπη προηγείται του ανεπτυγμένου κόσμου σε επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, μετά την ενίσχυση του ευρώ κατά 14,2% το περασμένο έτος (σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ 16 μεγάλων νομισμάτων και την ισχυρότερη ανατίμηση από το 2003), η Ελλάδα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και η Βρετανία ο άρρωστος της Ευρώπης.

    Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα είναι ο «βασιλιάς» των συνολικών αποδόσεων (με βάση τα έσοδα συν την ενίσχυση), με τους επενδυτές που είχαν είχαν τοποθετηθεί σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου να έχουν απόδοση 60% από την ψήφο υπέρ του Brexit και μετά. Συγκριτικά, οι βρετανικοί τίτλοι έχουν χάσει 3%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων των χωρών της Ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί κατά 7% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays (οι οποίοι καταρτίζονται σε δολάρια). Από την 1η Μαρτίου 2012, όταν η κρίση εμπιστοσύνης σε σχέση με την Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειό της, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει 429%, κάνοντας το 19% των αποδόσεων των ευρωομολόγων και το 10% των βρετανικών τίτλων να φαίνονται, το λιγότερο, ισχνές.

    Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, η ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας υστερεί έναντι της ανάπτυξης της Ευρωζώνης και 53 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η υπεραπόδοση της Ευρώπης σε επίπεδο ανάπτυξης θα συνεχιστεί μέχρι και το 2019. Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Βρετανία στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,15% φέτος και 2,2% το 2019, ενώ η Βρετανία 1,4% και 1,5% αντιστοίχως.

    Όσοι επενδύουν σε μετοχικούς τίτλους δείχνουν επίσης μια παρόμοια μεταστροφή υπέρ της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Exchange-Traded Funds – ETF). Κατά το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου 12μήνου, οι καθαρές ροές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους από τον Απρίλιο του 2016, ως επί το πλείστον σε βάρος της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το δε Global X MSCI Greece ETF, το μεγαλύτερο αμερικανικό ETF που επενδύει σε ελληνικές εταιρείες, είχε αύξηση 35% στις καθαρές εισροές από την ημέρα που ψηφίστηκε το Brexit, το 2016, και μετά.

    Καθόλου άσχημα για μια χώρα που, μόλις πριν από τρία χρόνια, θεωρείτο ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης από «φωστήρες» όπως ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Αλαν Γκρίνσπαν και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, υπογραμμίζει το Bloomberg. «Είναι μόνο θέμα χρόνου» να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να βγει από το ευρώ, είχε πει χαρακτηριστικά ο Γκρίνσπαν στο BBC τον Φεβρουάριο του 2015. Και, ένα μήνα αργότερα, ο Σόρος δήλωνε στην τηλεόραση του Bloomberg πως η Ελλάδα θα πήγαινε χαμένη.

     

    George Soros Σόρος

    Κι όμως, κανείς δεν λέει ακόμη τίποτε παρόμοιο για τη Βρετανία, καταλήγει το άρθρο…



    ΣΧΟΛΙΑ