ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Ευρωπαίους ομόλογούς του στο σημερινό Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε το προσχέδιο ενός στρατηγικού σχεδίου «ολιστικής ανάπτυξης», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, σύμφωνα με αντίγραφο του εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαναφορά των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης».
Μέχρι τώρα, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 1,4% την περασμένη χρονιά, σε αντίθεση με το 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν. Επιπλέον, η χώρα έχει πέσει στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της ολοένα και μειώνεται και το όριο ηλικίας αυξάνεται – σύμφωνα με τα στατιστικά της χώρας -, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που «σέρνονται» εδώ και χρόνια, όπως η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, όπως η περαιτέρω ελάφρυνση της δημόσιας διοίκησης και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στο πεδίο της Έρευνας και της Ανάπτυξης (R&D) στον ιδιωτικό τομέα.
Το προηγούμενο σύντομο διάστημα οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας το 2014 διακόπηκε απότομα μετά την εκλογή του Τσίπρα και τη σύγκρουσή του με τους δανειστές που έφερε τις τράπεζες της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls και το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την εκλογή του.
Οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να κρατήσουν το «λουρί» της Ελλάδας σφιχτό μετά την λήξη του προγράμματος, συνδέοντας μεταξύ άλλων τυχόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με συγκεκριμένους όρους, προκειμένου η χώρα να μην επιστρέψει στην πρότερη οικονομική της κατάσταση.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μπενουά Κερέ εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι «όσο πιο αυστηρή» είναι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, «τόσο το καλύτερο», καθώς η παραμικρή απόκλιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιμένει ο Τσακαλώτος: «Άλλο ενισχυμένη παρακολούθηση, άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Ολοκληρώστε προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για το χρέος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025