ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε δυο μήνες το τοπίο στις τράπεζες θα έχει μεταβληθεί οριστικά. Στα διοικητικά συμβούλια δεν θα μετέχουν πια συνδικαλιστές η άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από τράπεζες. Μόνο ειδικοί που έχουν θητεύσει σε ανώτατες θέσεις. Φυσικά οι αλλαγές αυτές θα γίνουν κατόπιν απαίτησης της ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Όπως μάλιστα εξηγούσε κορυφαίος τραπεζίτης στο mononews.gr “Εγώ θα φέρω Δανούς και Ολλανδούς τραπεζίτες. Έτσι ώστε να μην μπορεί να μιλήσει κανένας και ειδικά από την Φρανκφούρτη και την ECB. Γιατί η Τράπεζα Κύπρου να έχει πρόεδρο τον Ελβετό τραπεζίτη Josef Ackermann (τέως επικεφαλής της Deutsche Bank) και εμείς στην Ελλάδα να μην έχουμε στελέχη αντίστοιχου βεληνεκούς στα διοικητικά μας συμβούλια” αναρωτιέται ο ίδιος τραπεζίτης. Γιατί όχι ακόμα και τον ίδιο τον Ackerman” λέει ο ίδιος ο τραπεζίτης.
Ο Ελβετός Τραπεζίτης είναι από το 2014 πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου μετά από πρόταση ενός εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας του Wilbur Ross. Τονίζεται ότι ο W. Ross έχει σημαντική συμμετοχή και στην ελληνική τράπεζα Eurobank. Όμως ο ίδιος είναι μέλος διαφόρων διοικητικών συμβουλίων. Αξίζει να τονισθεί ότι ο Ελβετός τραπεζίτης έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα καθώς όπως λένε όσοι τον έχουν συναντήσει “Είναι ερωτευμένος με τη Σαμοθράκη και με τη Θράκη γενικότερα” . Μάλιστα προ ετών είχε συζητήσει και το ενδεχόμενο να αγοράσει εξοχικό στο νησί της φτερωτής Νίκης.
Αξιολογούνται οι διοικήσεις
Αν και το μνημόνιο έχει θέσει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, στόχος του ΤΧΣ είναι να κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό ώστε στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των συστημικών τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου, οι μέτοχοι να εγκρίνουν τα νέα Δ.Σ.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να ενημερωθούν όσα μέλη Δ.Σ. κρίνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, ώστε να παραιτηθούν, και μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχουν επιλεγεί τα νέα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα πρέπει να έχουν πολυετή εμπειρία, σε ανώτατες θέσεις σε διεθνή τραπεζικά ιδρύματα.
Εκτός Δ.Σ. θα βρεθούν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι εργαζομένων (τερματίζοντας μια μακρά παράδοση στην Εθνική Τράπεζα), επιχειρηματίες, νομικοί αλλά και τραπεζικά στελέχη, που θεωρείται ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης τραπεζικής.
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.
Οπως σημειώνουν στελέχη του ΤΧΣ, η αξιολόγηση των διοικήσεων θα εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές και το υφιστάμενο ευρωπαϊκό και εθνικό κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, με την εφαρμογή κριτηρίων που υπερκαλύπτουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθούν το μέγεθος, η λειτουργία, η οργάνωση, η δομή και η κατανομή των αρμοδιοτήτων και ευθυνών εντός του Δ.Σ. και των επιτροπών του και όπου κριθεί απαραίτητο το ΤΧΣ θα προτείνει βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης κάθε τράπεζας.
Αυξήσεις όπως στην Κύπρο
Ταυτόχρονα όμως σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής σε αύξηση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων, των επιτροπών και των επιτελικών στελεχών των τραπεζών θα προχωρήσουν οι θεσμοί με στόχο να προσεγγίζουν τα διεθνή επίπεδα, ώστε να καταστεί εφικτή η προσπάθεια στελέχωσης των Δ.Σ. και των διοικήσεων με εξειδικευμένα στελέχη πρώτης γραμμής με διεθνή εμπειρία, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Η αύξηση σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των διοικήσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και της αναδόμησης των Δ.Σ. και των επιτροπών των τραπεζών με εξειδικευμένα και με διεθνή εμπειρία τραπεζικά στελέχη.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις αποδοχών στις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες των τραπεζών, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την ενίσχυση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση, δεδομένης της γενικότερης μείωσης των εισοδημάτων που προκαλεί η νέα φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές θα είναι σημαντικές, αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, προσθέτοντας ότι σε μεγάλο βαθμό επιβάλλονται από τις συνθήκες της αγοράς.
Οπως σημειώνουν, κανένας δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί στη διοίκηση μιας μεγάλης τράπεζας, να υπογράφει για κρίσιμα ζητήματα και μάλιστα σε μια χώρα που συχνά η δικαιοσύνη κινείται με τρόπο που δείχνει βαθιά άγνοια των στοιχειωδών κανόνων με τους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η οικονομία.
Επίσης, με τα τρέχοντα επίπεδα αμοιβών δεν φαίνεται σοβαρό ενδιαφέρον από στελέχη που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του νόμου (πολυετή τραπεζική εμπειρία στο εξωτερικό με ειδίκευση στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων).
Σημειώνεται ότι η Spencer Stuart, η εξειδικευμένη εταιρεία που επέλεξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να «τρέξει» το έργο της αξιολόγησης, έχει ήδη ξεσκονίσει τα βιογραφικά των Δ.Σ. και των διοικήσεων των τραπεζών και έχουν ήδη εντοπιστεί οι περιπτώσεις μελών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Από αύριο Δευτέρα, η Spencer Stuart ξεκινάει τις συναντήσεις με στελέχη τραπεζών στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Η Spencer Stuart, που διενεργεί την αξιολόγηση, διαθέτει περισσότερα από 60 χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας στην αξιολόγηση διοικήσεων και εταιρικής διακυβέρνησης. Η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, απασχολεί περισσότερους από 400 συμβούλους και αναλαμβάνει ετησίως περισσότερα από 4.000 έργα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/thelete-tin-isichia-sas-apo-tin-eforia-tote-i-ipa-ine-i-nea-elvetia/45471
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/alexis-papachelas-sigchroni-aristera-sigchroni-dexia/45469
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιτόκια: Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων
- Σε ρόλο… γκρίζου «Ιππότη» για τον ΟΛΘ η ζάπλουτη «τσαρίνα» Μαργκαρίτα. Το φθηνό τίμημα και η σημερινή μάχη στο ταμπλό του Χ.Α
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των HELLENiQ Energy, Intrakat, Πειραιώς, Profile, Apple, Amazon, Palantir
- Τα δυο (τελικά;) ονόματα για ΠτΔ, τι συμβαίνει με την Intralot, τα σενάρια για τον ΟΛΘ και η «τσαρίνα», το νέο αφεντικό του Τειρεσία, η νέα εταιρεία του Τσαμάζ, οι εφοπλιστές της Courchevel, το party της Μαρτίνου και το νέο κάλεσμα των The Coustas