Ως η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση – ανάπλαση στη ιστορία της Αττικής, τα τελευταία 60 χρόνια, θεωρείται η σειρά των έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, (υποδομές και τουριστικές εγκαταστάσεις) σε όλη την ακτή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, περί τα 70 χιλ. από το Μικρολίμανο στον Πειραιά έως το Σούνιο, σηματοδοτώντας το επόμενο κεφάλαιο για την Αθήνα και την εδραίωσή της ως κέντρο ανάπτυξης για τη Μεσόγειο.

Τα παραπάνω επισημαίνει η AlgeanProperty (εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών realestate) στην έκθεσή της υπό τον τίτλο «Αθηναϊκή Ριβιέρα: Το βλέμμα στο μέλλον», στην οποία καταγράφει την πρόοδο στα μεγαλύτερα έργα ανασυγκρότησης στην περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας ότι η ριζική αλλαγή που συντελείται στο νότιο μέτωπο, τη βιτρίνα της πόλης, δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον της περιοχής.

Όπως υπογραμμίζει, το Ελληνικό, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η ανάπλαση του παλιού αεροδρόμιου, είναι αναμφισβήτητα το πιο φιλόδοξο έργο που πραγματοποιείται σε όλο το αθηναϊκό παράκτιο μέτωπο, το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει ορόσημο για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος» στον κόλπο του Φαλήρου έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής στην κοντινή περιοχή. Τα μεγάλα τουριστικά έργα, το Astir Palace και τα Αστέρια Γλυφάδας τοποθετούν την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη ως προορισμό πολυτελείας, σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα η οποία έχει προσελκύσει παγκοσμίου φήμης τουριστικές επιχειρήσεις.

Ακόμα, οι υποδομές στον κόλπο του Φαλήρου και τα ήπια έργα αναγέννησης (Μικρολίμανο, Πειραιάς) θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς την ευρύτερη αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου, καθιστώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα βιτρίνα για τους διεθνείς επισκέπτες και πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της AlgeanProperty «Αθηναϊκή Ριβιέρα: Το βλέμμα στο μέλλον»:

Πειραιάς Μικρολίμανο

Στο Μικρολίμανο στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλας στον Πειραιά, κοντά στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ο Δήμος Πειραιώς ανακοίνωσε έργα αναβάθμισης σε έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 15.600 τ.μ.  Το συνολικό κόστος της εκτιμάται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Παλαιό Φάληρο

Ο κόλπος του Φαλήρου, η παραλία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου – Ταύρου, μαζί με τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, αναμένεται να ανακατασκευαστεί πλήρως τα επόμενα χρόνια, με στόχο την πλήρη αναγέννηση της περιοχής και τη σύνδεσή της με τα υπόλοιπα έργα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η αναδημιουργία της περιοχής, που ξεκίνησε το 2017, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου παράκτιου δρόμου που συνδέει την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (αυτοκινητόδρομος Ε75) με τη λεωφόρο Συγγρού, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα διευθέτησης γραμμών τραμ και κατασκευή παράκτιας διαδρομής ποδηλάτου (Φάση “Α”).

Η σε εξέλιξη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γεφυρών στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο, τα οποία θα προσφέρουν πρόσβαση στους πεζούς από την πλαϊνή οδό της Λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν δύο γέφυρες, η μία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η άλλη στον κόλπο του Φαλήρου. Κάτω από αυτές τις δύο γέφυρες θα δημιουργηθούν δύο κυκλικοί κόμβοι για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας από τον Πειραιά στην Αθήνα και τη Γλυφάδα.

Η φάση “Β” περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πάρκου 220.000 τ.μ. στην παραλία Μοσχάτο, καθώς και ένα ακόμα πάρκο 35.000 τ.μ. στην περιοχή πάνω από το νεόκτιστο κανάλι που θα κατασκευαστεί από την επανατοποθέτηση της παραλιακής λεωφόρου. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν πέντε πεζογέφυρες που θα προσφέρουν πρόσβαση από τις κατοικημένες περιοχές της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλιού Φαλήρου στη θάλασσα.

Περνώντας κατά μήκος του δρόμου του Φαλήρου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κυριαρχεί στον κόλπο του Φαλήρου με την επιβλητική του παρουσία. Πραγματικό κόσμημα για την περιοχή και για την Αθηναϊκή Ριβιέρα συνολικά, το Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στο κράτος τον Φεβρουάριο του 2017, φιλοξενώντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το κύριο κτήριο συμπληρώνεται από ένα πάρκο 210.000 τ.μ., όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας το κόμβο αναψυχής και ένα νέο σημείο αναφοράς.

Απέναντι από το Σταύρος Νιάρχος οι πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Χάντμπολ και Tae Kwon Do, χρησιμοποιούνται πλέον για εκδηλώσεις. Οι εγκαταστάσεις συμπληρώνονται από μια εμπορική περιοχή με καταστήματα και γραφεία καθώς και από το Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην περιοχή η βραβευμένη Μαρίνα Φλοίσβου διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αγκυροβόλησης για μικρά σκάφη, γιοτ και μεγα σκάφη, εγκαταστάσεις για διασκέδαση, ένα από τα δημοφιλή hotspots των νοτίων προαστίων ιδιαίτερα κατά τους θερμότερους μήνες.

Άλιμος

Η Μαρίνα του Αλίμου είναι το επίκεντρο του δήμου που φιλοξενεί διάφορες εγκαταστάσεις αθλητισμού και φιλοξενίας. Είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας με τεράστιες προοπτικές αναβάθμισης. Θα αξιοποιηθεί περαιτέρω με την ανάθεση της εκμετάλλευσής της σε επενδυτή από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έπειτα από διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ελληνικό

Η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο έργο που θα πραγματοποιηθεί και αναμένεται να επαναπροσδιορίσει πλήρως το προφίλ της περιοχής. Η συνολική επένδυση ύψους 8 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2019 (δύσκολο, αλλά αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα). Αναμένεται να ενισχύσει 2,4% το ΑΕΠ της χώρας και να απασχολήσει περίπου 10.000 εργαζόμενους στη φάση της κατασκευής. Με την ολοκλήρωσή του θα εργάζονται εκεί 75.000 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επιπλέον 1 εκατ. ξένους επισκέπτες.

Γλυφάδα

Το τουριστικό συγκρότημα Αστέρια αναπτύσσεται από την Grivalia Hospitality  η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας πολυτελούς μονάδας φιλοξενίας (ξενοδοχείο 5 αστέρων με χωρητικότητα 400 υπνοδωματίων, βίλες, εστιατόρια και άλλους χώρους ψυχαγωγίας) με σαφή αναφορά στην πλούσια ιστορία του θέρετρου. Η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται στα μέσα του 2019.

Βούλα-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα

Προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, παραθαλάσσιων παραλιών και εξαιρετικού πολεοδομικού σχεδιασμού, αυτό το τμήμα των νότιων προαστίων θεωρείται η πιο πολυτελής περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το Astir Palace είναι το κόσμημα της περιοχής αναπτύσσεται από την AGC Equity Partners, η οποία διέθεσε για την απόκτησή του 444 εκατ. ευρώ. Η AGC θα επενδύσει συνολικά 100 εκατ. για την πλήρη αναβάθμιση του συμπεριλαμβανομένης της Μαρίνας και του περιβάλλοντος χώρου. Το τουριστικό θέρετρο θα μετονομαστεί Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και θα λειτουργήσει υπό τη διεύθυνση της Four Seasons Hotels and Resorts. Η ανακατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019.

Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Ανάβυσσος-Σούνιο

Η περιοχή που εκτείνεται από το Λαγονήσι έως το Σούνιο είναι ίσως το λιγότερο αναπτυγμένο τμήμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ωστόσο, η προοπτική της περιοχής είναι τεράστια. Στο ξενοδοχείο 4 αστέρων Eden Beach Resort στην Ανάβυσσο έχουν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης, κόστους 19,5 εκατ. ευρώ, οποίες θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2019. Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως Evereden Beach Resort Hotel και θα έχει χωρητικότητα 260 δωματίων σε τρία κτήρια, μπαρ, beach bars και εστιατόρια. Στο Λαγονήσι το Grand Resort αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στην περιοχή. Επίσης η μαρίνα στο Σούνιο έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ξενοδοχείο Cape Sounio δημιούργησαν ένα πολυτελές κόμβο που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις στην περιοχή.

Οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα 

Οι τιμές των ακινήτων σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα ήταν πάντα υψηλότερες σε σύγκριση με τα περισσότερα προάστια της Αττικής. Από το 2008 και σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα σημείωσαν σημαντική μείωση, ωστόσο, τα νότια προάστια κατάφεραν να μετριάσουν τις απώλειές τους επιβεβαιώνοντας έτσι τις προοπτικές και τη δυναμική της περιοχής.

Η ακριβότερη περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι η Βουλιαγμένη, με τιμές που κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ/τ.μ. ενώ για ορισμένα ιδιαίτερα ακίνητα μπορούν να φτάσουν τα 8.000 ευρώ/τ.μ. Η Γλυφάδα και το Κάτω Ελληνικό ακολουθούν με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 2.500 και 4.500 ευρώ/τ.μ. Η ριζική αλλαγή στην εικόνα της πόλης με την υλοποίηση του έργου στο παλιό αεροδρόμιο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της.

Στις περιοχές Άλιμος, Βάρκιζα, Σαρωνίδα και Σούνιο οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2.000 – 4.000  ευρώ/τ.μ. Στις υπόλοιπες περιοχές (Παλαιό Φάληρο, Βάρη, Λαγονήσι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά), κυμαίνονται μεταξύ 1.500 – 3.500 ευρώ/τ.μ.

Όπως εκτιμάται τα προς υλοποίηση έργα σε ολόκληρη την Αθηναϊκή Ριβιέρα θα επαναπροσδιορίσουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου, θα αναμορφώσουν ολόκληρη την περιοχή και, κατά συνέπεια, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο κοστίζουν τα σπίτια στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα»;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέμα ημερών η προκήρυξη για το Καζίνο στο Ελληνικό – Ακολουθεί η πολεοδόμηση