ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Νέα έκθεση θα πρέπει να σταλεί στους δανειστές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η οποία θα πρέπει να κριθεί επαρκής, προκειμένου να καταβληθεί η 2η υποδόση του πακέτου που συνδέεται με την 3η αξιολόγηση. Αυτό αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης που κατήρτισε η Κομισιόν, συζητείται σήμερα στο Eurogroup και έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους που συνοδεύει την Έκθεση καταγράφεται χειρότερη από τη μέχρι πρότινος προβλεπόμενη πορεία του ελληνικού χρέους, κάτι που οδηγεί σε ανάγκη για ένα αυξημένο “μαξιλάρι” ρευστότητας. Αναφορά γίνεται επίσης και στην αξιολόγηση της Άνοιξης που θα κρίνει εάν θα επιβληθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, το μειωμένο αφορολόγητο, αλλά και για υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η έκθεση βιωσιμότητας χρέους
Χειρότερη από την μέχρι πρότινος προβλεπόμενη, είναι η πορεία του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που κατήρτισε η Κομισιόν και έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται και, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς πιο πάνω από ό,τι αναμενόταν στο τέλος της προηγούμενης αναθεώρησης τον Ιούνιο.
Αυτή η ελαφρώς χειρότερη πορεία του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα η τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό (re-profiling) των ελληνικών δανείων, ιδιαίτερα εάν καταγραφεί υστέρηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, στην ανάλυσή της η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το εάν θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το προβλεπόμενο μέγεθος του “μαξιλαριού-ασφαλείας” της Ελλάδας, καθώς το σχεδιαζόμενο “μαξιλάρι” των 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα μικρότερο των 10 μηνών μετά από το τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Πρόκειται για ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στην αγορά και με την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.
Ένα αποθεματικό κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για ένα χρόνο μετά από το τέλος του προγράμματος, ενώ με ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ θα καλύπτονταν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2019, και τα 30 δισ. ευρώ καλύπτουν ανάγκες μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρει η Κομισιόν στην ανάλυσή της.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές για τη δέσμευσή της να μεταρρυθμίσει την οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καταρτίσει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, με την τεχνική στήριξη των πιστωτών της.
Με τον τρόπο αυτό, η χώρα σκοπεύει να δείξει ότι προτίθεται να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει τόσο τους πιστωτές όσο και τους επενδυτές ότι δεν θα υπαναχωρήσει από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα.
Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα, όπως σχολιάζει αξιωματούχος της ΕΕ, είναι πως δεν θα υπάρχει εξωτερική πίεση στην Ελλάδα για να εφαρμόζει τα συγκεκριμένα μέτρα εντός ενός συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου, όπως συμβαίνει με το υπάρχον πρόγραμμα.
Οι πιστωτές της χώρας ανησυχούν ότι όταν η χώρα βγει από την συνεχή επιτήρηση, οι πολιτικοί της Ελλάδας θα είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις πολιτικές που οδήγησαν στην “έκρηξη” των δημοσιονομικών το 2009, τόνισε ο αξιωματούχος.
Μια άλλη επιλογή για το διάστημα μετά το πρόγραμμα, θα ήταν η Ελλάδα να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα παραμείνει υπό σχεδόν ίδια εποπτεία από τους πιστωτές της, αλλά χωρίς να λαμβάνει περαιτέρω δάνεια.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι ενώ θα ενδιέφερε την ευρωζώνη μια τέτοια διευθέτηση, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει πιστωτική γραμμή η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς η Αθήνα θέλει να απελευθερωθεί μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια εποπτείας από τους πιστωτές.
Το ερώτημα-κλειδί ωστόσο που υπάρχει είναι σε τι είδους συμφωνία θα καταλήξει η Ελλάδα μετά από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρωστάει στους ομολόγους της στην Ευρώπη 224 δισ. ευρώ, ένα ποσό που υποστηρίζει την επιθυμία των δανειστών να παρακολουθούν στενά τη χώρα ακόμη και αφού φύγει από την άμεση εποπτεία.
Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι –εάν παραστεί ανάγκη– θα αναδιαρθρώσουν περαιτέρω κάποια από τα προηγούμενα δάνειά τους προς την Αθήνα όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, μια δέσμευση που πιθανότατα θα συνοδεύεται από φωνές για πιο στενή εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από την πορεία της μεταρρύθμισης.
Το πώς θα διαμορφωθεί ένας τέτοιος μηχανισμός εποπτείας καθώς και το είδος και η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα δεχθεί η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματός της, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της, στους επόμενους έξι μήνες.
Πιθανή υστέρηση 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων “βλέπει” η ΕΕ
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας εμφανίζει μεικτή εικόνα, καθώς η πρόοδος που σημειώνεται σε ορισμένους τομείς, αντισταθμίζεται από καθυστερήσεις αλλού, αναφέρεται στο προσχέδιο έκθεσης συμμόρφωσης της ΕΕ που επισυνάπτεται με την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, τα έσοδα για το α΄ εξάμηνο του 2018 αναμένονται στα 1 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα “κλείσει” η υπόθεση του Ελληνικού.
Επιπλέον έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ αναμένονται στο α΄ εξάμηνο, που υποδηλώνει πιθανή υστέρηση για το 2017 και το 2018 η οποία αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που προβλεπόταν τον Ιούλιο του 2017.
Τα έσοδα του 2017 ανέρχονται στα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.
Αυτή η υστέρηση αποδίδεται κυρίως σε καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και καθυστερήσεις στη διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ.
Κομισιόν: Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειες να μειώσουν τα NPEs
Μια αναφορά για την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μια ευνοϊκή αξιολόγηση, θα αποτελέσουν μια επιπλέον προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των κεφαλαίων που θα δοθούν μαζί με την γ΄ αξιολόγηση της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο της Κομισιόν που έχει στην κατοχή του το Bloomberg, απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι των NPEs για το 2018 και το 2019.
Οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιτύχουν τους στόχους του 2017 μέσω αυξημένων διαγραφών, ενώ οι πωλήσεις NPEs ενδέχεται να επηρεάσουν το επίπεδο των προβλέψεών τους.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Bloomberg, οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως η νομοθεσία αφερεγγυότητας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και το ηλεκτρονικό σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού.
Νωρίτερα το μειωμένο αφορολόγητο;
“Οι ελληνικές αρχές, το Μάιο του 2018, θα εφαρμόσουν νωρίτερα τα φορολογικά μέτρα επί του προσωπικού εισοδήματος του 2019, εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές εκτιμήσουν πως μια “εμπροσθοβαρής” εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς αποπνικτικά για την ανάπτυξη μέτρα”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης που συνοδεύει το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης. Αναφέρονται, επίσης, τα εξής:
-Εάν χρειαστεί, η Ελλάδα “θα υιοθετήσει νομοθεσία, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, για να διασφαλίσει την ακριβή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, με τέτοιο τρόπο που να είναι θετική για την ανάπτυξη”
-Επιπρόσθετα και βάσει την αξιολόγησης και συμφωνίας όλων των Θεσμών και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, μετά από μια διαφανή διαδικασία, οι αρχές θα υιοθετήσουν το Μάιο του 2018 την απαιτούμενη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου που ξεκινά το 2019.
-Οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίσουν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά που εφαρμόζεται ακόμη θα καταργηθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2018
-Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύνολο 88 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 4ης και τελικής αξιολόγησης των όρων του προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του το Bloomberg
-Οι δράσεις που εκκρεμούσαν έως τις 18 Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της τρέχουσας, τρίτης αξιολόγησης περιλάμβαναν μια “τακτική και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών”, και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;