Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank
Την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι την επιτυχημένη εμπειρία της Κύπρου κατά την έξοδό της από το μνημόνιο είχαν επιχειρηματίες και εφοπλιστές μέσω της πρωτοβουλίας του Νίκου Καραμούζη να διοργανώσει η Eurobank ένα κλειστό γεύμα προς τιμήν του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη.
Με ανοικτά πολλά μέτωπα στην Ελλάδα και με το θέμα της αξιολόγησης να εκκρεμεί οι έλληνες επιχειρηματίες προβληματίζονται από την παρατεταμένη αβεβαιότητα και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.
Όταν στο ακροατήριο των περίπου τριάντα ατόμων, ο Χάρης Γεωργιάδης περιέγραψε ως βάση για την επιτυχία της Κύπρου την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, και την κατανόηση από πλευράς των κυπρίων της σοβαρότητας της κατάστασης και της ανάγκης για συνένωση δυνάμεων, πολλοί έγνεψαν με σημασία ενώ κάποιοι από τους επιφανείς συνδαιτημόνες έλαβαν το λόγο για «να πουν τον πόνο τους», ειδικά όταν ο κύπριος υπουργός περιέγραψε την αξιοποίηση της φορολογίας και των χαμηλών συντελεστών για την επάνοδο στην ανάπτυξη.
Ο Χάρης Γεωργιάδης, παρουσίασε το σχέδιο της Κύπρου, για την έξοδό της από την κρίση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι πρωταρχικό μέλημα της κυπριακής κυβέρνησης ήταν η λήψη και η εφαρμογή αποφάσεων που θα οδηγούσαν τη χώρα να πραγματοποιήσει τα σωστά βήματα προς την ανάκαμψη. Τόνισε τη σημασία της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης για την πιστή εφαρμογή των επώδυνων αλλά αναγκαίων μέτρων και την συστηματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας η οποία, όπως σημείωσε, συνεχίζεται ακόμη.
«Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας. Τα επιτεύγματα αυτά επέτρεψαν ταυτόχρονα την αποκατάσταση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος και την άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, των ευρωπαίων εταίρων και της κυπριακής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε εν συντομία στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κύπρου, με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών να έχουν προσελκύσει ήδη επενδυτές.
Στο ακροατήριο που αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, οι Σωκράτης Κόκκαλης και Δημήτρης Κοπελούζος, ο Θεόδωρος Φέσσας, ο Απ.Βακάκης και ο Γ.Γεράρδος, ο Ευτ. Βασιλάκης, ο Σάμι Φάις και από την εφοπλιστική κοινότητα, ο Α.Λασκαρίδης, η Αγγελική Φράγκου, η Φωτεινή Καραμανλή, ο Αχ.Κωνσταντακόπουλος, ο Γ.Προκοπίου και ο Χ. Μυλωνάς, παρουσίασε τον Χάρη Γεωργιάδη ο Νίκος Καραμούζης.
Ο πρόεδρος της Eurobank είπε χαρακτηριστικά ότι το παράδειγμα της Κύπρου στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει ταχύτατα στην ομαλότητα, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, να αναληφθούν δυναμικές εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες, που θα πείσουν τις αγορές, τους εταίρους, την κοινωνία για τις προοπτικές της χώρας μας, αποκαθιστώντας την ελκυστικότητα του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την εμπιστοσύνη στις προθέσεις μας και τις πολιτικές μας, με σταθερούς σύγχρονους θεσμούς, ανοικτές ανταγωνιστικές αγορές, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονη κοινωνική πολιτική ευκαιριών.
Καλωσορίζοντας τον κ. Γεωργιάδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η τράπεζα και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στην κυπριακή αγορά, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο Όμιλος της Eurobank με την ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων της, μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όχι μόνο αποτελεί έναν σταθερό επενδυτή στην Κύπρο αλλά προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας με τη στήριξη των πελατών της και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.
Διαβάστε ακόμα: Σκέψεις για sabbatical για 2.774 άτομα από Eurobank , ETE και Alpha …