Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Πρωτοφανές: Σε ανύπαρκτη ΔΕΚΟ (ΔΕΠΕΝΕ) θα δίνουν μισθούς 150.000 ευρώ

Πριν από λίγες ώρες (Παρασκευή μεσημέρι) η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τον διορισμό των επικεφαλής μιας νέας ΔΕΚΟ (φάντασμα) της ΔΕΠΕΝΕ. Η εταιρία αυτή παρόλο που δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης εν τουτοις θα έχει κανονικό διοικητικό συμβούλιο, ετήσιες δαπάνες 150.000 ευρώ (όπως παραδέχτηκε ο νέος πρόεδρος της)  και (το πιθανότερο) μηδενικά έσοδα. Όπως αποφασίστηκε πρόεδρος θα είναι ο Αντώνης Γεωργόπουλος, αντιπρόεδρος η Ελένη Ζαφειροπούλου και διευθύνων σύμβουλος ο Αργύρης Αργυρίου. Ο Α. Αργυρίου είναι σύζυγος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφανταρη. Επί της ουσίας όπως διαφαίνεται τις 150.000 ευρώ κατ έτος θα τα μοιράζονται τα 3 νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας. Η νέα εταιρία όπως παραδέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης δεν έχει ακόμα ούτε καταστατικό.

Χαρά Καφαντάρη. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (στο μέσο)
Χαρά Καφαντάρη. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (στο μέσο)

Ο ρόλος της νέας εταιρίας 

Σκοπός της ΔΕΠΕΝΕ είναι να εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος σε επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδομών και η συμμετοχή σε εταιρείες με συναφές αντικείμενο.

Η ΔΕΠΕΝΕ είχε δημιουργηθεί από τον πρώην υπουργό ενέργειας Π. Λαφαζάνη ως το σχήμα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα συμμετείχε στην ανάπτυξη και κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Ήταν η εποχή που ο τότε υπουργός ένθερμος υποστηρικτής του έργου, δήλωνε ότι ο ρωσικός αγωγός θα φέρει τζίρο 2 δις και θα δημιουργήσει 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Βεβαίως σήμερα Turkish Stream δεν υπάρχει, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει τις διαδικασίες της εταιρείας, προφανώς για να είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που το έργο του αγωγού βγει από τον πάγο.

Αργύρης Αργυρίου. Γεωλόγος

Η Ελλάδα πλέον έχει δυο εταιρίες

Πάντως εκτός από την υπόθεση του Turkish Stream, η ΔΕΠΕΝΕ αναμένεται σε επόμενο στάδιο να αποκτήσει ελεγκτικό και ερευνητικό ρόλο στην υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία που δημιουργείται με αυτό το αντικείμενο (ήδη υπάρχει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ) με τη διαφορά ότι είναι ότι η ΔΕΠΕΝΕ θα μπορεί να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδύσεις έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τώρα το κατά πόσο το ελληνικό κράτος είναι σε θέση να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδυτικές δραστηριότητες εντάσεως κεφαλαίου και υψηλού ρίσκου και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που οι δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής συρρικνώνονται παγκοσμίως εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου, είναι ένα ερώτημα που απομένει να απαντηθεί στην πράξη.

Το βέβαιο είναι ότι οι διαγωνισμοί παραχώρησης που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη δεν μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να αποκτήσει ρόλο η νέα εταιρεία.