Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Κάντε το αλά Τσεχία: Ανακαλέστε τον Πρέσβη μας στη Γερμανία! Μπορείτε;

Όταν πριν από ένα μήνα, ο Τσέχος Πρόεδρος δήλωνε ότι η χώρα του θα μπει στην Ευρωζώνη μόλις βγει η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση – σε μια διπλωματική κίνηση υψηλότατου ρίσκου – ανακαλούσε τον Πρέσβη μας στην Πράγα. Σήμερα, μετά την ατάκα του Wolfgang Schäuble για την ελληνική οικονομία, “είναι η εφαρμογή ανόητε”, που σημάδεψε την κοινή παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπα, σε πάνελ στο Davos, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν… “υπερβολικό” το “θόρυβο” και τα σχόλια, που έχουν προκληθεί από τη φράση του Her Wolfgang.

Διότι, μπορεί ο κ. Wolfgang Schäuble να μην κατονόμασε κάποιον, ήταν όμως προφανές ότι είχε αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παρ΄ όλα αυτά, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε πως όλοι κατάλαβαν σε ποιον αφορούσε, αλλά ο πρωθυπουργός “δεν αισθάνθηκε, ούτε προσβεβλημένος, ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σόιμπλε υβριστικό. Άλλωστε, είναι γνωστές οι απόψεις του και το σχόλιο ειπώθηκε για να υποστηρίξει την πολιτική που ακολουθεί”.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι “αν πάλι κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Σόι μπλε προκάλεσε τον πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να κατάλαβαν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ανταπάντητη την αιχμή του Γερμανού αξιωματούχου”. Τα ερωτήματα, που προκύπτουν από όλα αυτά, είναι εύλογα και ξεκάθαρα:

Αν ο θόρυβος είναι υπερβολικός και ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνθηκε προσβεβλημένος, τότε γιατί “δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή”;

Και, αντίστροφα, εφόσον απάντησε στην “αιχμή”, γιατί διαρρέονται όλα αυτά, περί υπερβολικού θορύβου και μη προσβολής του πρωθυπουργού;

Επιπλέον, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακαλεί τον Πρέσβη μας στη Γερμανία, όπως ακριβώς έκανε και με τους Τσέχους; Διότι, πολύ απλά, άλλο Βερολίνο, άλλο Πράγα.
Άλλο η… Merkel, άλλο ο πρόεδρος της Τσεχίας Ζεμαν. Και, φυσικά, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό.

Δεν παίζεις έτσι εύκολα με τη διπλωματία, ειδικά με τις μεγάλες δυνάμεις. Ούτε, όμως, και με τις πιο μικρές. Διότι η εξωτερική πολιτική είναι ο καθρέφτης σου εκτός συνόρων. Αλλιώς, αν τα πράγματα είναι τόσο απλά, τότε, κύριοι του Μαξίμου, δεν έχετε παρά να ανακαλέσετε τον επί γερμανικού εδάφους Πρέσβη μας.