• Big Story

    Αποκάλυψη: 60 εκ. χρωστάει το Δημόσιο στην E. Gold από επιστροφή ΦΠΑ


    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Π. Σκουρλέτη  και των Καναδών επενδυτών  της E.Gold που είναι μέτοχοι στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Εάν συνεχιστεί η διαμάχη αυτή επί μακρόν το βέβαιο είναι ότι θα ζημιωθούν και οι δυο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση μια νέα διάσταση έρχεται σήμερα στην δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη ότι το  ελληνικό δημόσιο οφείλει στην εταιρία Ελληνικό Χρυσός (θυγατρική της Eldorado Gold) το ποσό των 60 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ. Αυτό αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες του mononews.gr

    ellinikos-chrysos-chalkidiki-

    Τι λένε οι Καναδοί σε αναλυτές και τύπο 

    Το πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που δεν έχει να πληρώσει συντάξεις, να διώχνει επενδυτές, προσπαθούσε να εξηγήσει ο Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold στη χθεσινή ημίωρη τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους και αναλυτές της Credit Suisse, της HSBC, της Scotiabank, της Raymond James, της Haywood Securities και της Paradigm Capital.

    Πρόκειται για εταιρίας παγκόσμιας εμβέλειας οι οποίες διαχειρίζονται πολλά δισ δολάρια και έχουν μεγάλη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο . Για παράδειγμα, η Scotiabank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στον Καναδά, ενώ η επενδυτική εταιρεία Haywood Securities διαθέτει στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

    Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold
    Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου, η αναστολή των εργασιών δεν αποτελεί απειλή – χαρακτηρισμό που έσπευσε να αποδώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης – αλλά μία επιβεβλημένη κίνηση management. “Η πρόκληση με την οποία έχουμε να κάνουμε είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επένδυση ως πολιτικό παιχνίδι, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει να την αντιμετωπίζει σαν πραγματική επένδυση. Μία κατάλληλη ή ακατάλληλη ενέργεια έχει συνέπειες στους πολίτες της χώρας αυτής και στην εικόνα της Ελλάδας ως δυνητικού επενδυτικού προορισμού” σημείωσε ο επικεφαλής της Eldorado Gold σχολιάζοντας την εχθρική στάση της κυβέρνησης.

    eldorado gold

    “Στερέψαμε από εναλλακτικές”

    Ανέφερε ακόμη ότι η αναστολή των εργασιών στις Σκουριές υπήρξε αναγκαία, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει ούτε την ευελιξία ούτε εναλλακτικές που θα επέτρεπαν να αυξηθεί η πρόοδος του έργου.
    “Η απόφασή μας για τις Σκουριές δεν σχετίζεται με τις τιμές των μετάλλων ή με κάποια προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών μας, αλλά με τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίσαμε εκεί και οι οποίες αύξησαν το κατασκευαστικό κόστος. Ως αποτέλεσμα δεν έχει νόημα να πορευθούμε με αυτές τις – χαμηλής αποτελεσματικότητας – εργασίες, εάν δεν έχουμε την αδειοδότηση που απαιτείται για να ολοκληρώσουμε το μεταλλείο.

    Καλύτερα να αναστείλουμε τις εργασίες μας ωσότου λάβουμε το σύνολο των ελάσσονος σημασίας αδειοδοτήσεων, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες λαμβάνονται, εάν όχι σε διάστημα ημερών, σε εβδομάδες” σημείωσε.

    “Στην περίπτωση της Ολυμπιάδας, έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση, τον καθαρισμό των παλαιών τελμάτων. Εκεί, αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε παγιδευμένοι. Υπάρχει μία προθεσμία έως το τέλος Μαρτίου προκειμένου η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις ως προς την έκδοση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

    Ωστόσο, εάν έως το τέλος Μαρτίου δεν διαθέτουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις (σ.σ.: η εταιρεία υπέβαλε τα απαιτούμενα έγγραφα στο υπουργείο τέλος Δεκεμβρίου με το νόμο να προβλέπει την έκδοση, μέσα σε 60 ημέρες, της άδειας), αυτό θα αποτελεί καθαρό μήνυμα από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουμε στην αναστολή των εργασιών κατασκευής και ανάπτυξης στην Ολυμπιάδα”.

    Οι αποφάσεις του ΣτΕ

    Ερωτηθείς για τις πολυάριθμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνουν την εταιρεία, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το έργο να προχωράει υπό την προστατευτική ομπρέλα της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των επενδυτών να θεμελιώνονται μέσω δικαστικών αποφάσεων. “Δεν είναι αυτό το μοντέλο βάσει του οποίου θα λειτουργούμε πλέον. […] Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδηλώσει τις υποχρεώσεις της” ανέφερε.
    Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή εργατοϋπαλληλικών σωματείων και της Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης Σκουρλέτη για ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου με το σκεπτικό ότι η εταιρεία πραγματοποίησε στο εξωτερικό τις πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει την εταιρεία, αλλά για την ώρα τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

    Όπως ακόμη πρόσθεσε, η Eldorado Gold δεν εξετάζει, αυτή τη στιγμή, ενδεχόμενη προσφυγή στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά μία τέτοια επιλογή.

    skourletis eldorado gold

    Η συνάντηση με τον Σκουρλέτη

    Ο Wright, απαντώντας σε σχόλιο αναλυτή για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σημείωσε: “Πώς θα μπορούν να δώσουν συντάξεις, έαν δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, η οποία, με τη σειρά της, απαιτεί επενδύσεις”.

    Σημείωσε ακόμη ότι ελπίζει σε ένα δημιουργικό διάλογο κατά τη σημερινή συνάντηση με τον ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτη, ο οποίος, έσπευσε χθες, άρον – άρον να επιβάλει πρόστιμα συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ. Και μπορεί ο συγχρονισμός της ενέργειάς του – λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου – να φανερώνει ότι πρόκειται για κίνηση ρεβανσισμού, ωστόσο, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι “πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν “ξεχασμένα” σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών”…

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ