Χθες σας έγραφα ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει το 40% στις επόμενες εκλογές. Και λίγο αργότερα βγήκε σφυγμομέτρηση της Public Issue που μέτραγε τη ΝΔ στο 39% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%. Ήταν «ευτυχής σύμπτωση»… Πολύ περισσότερο που η μέτρηση αναφέρει ρητά κάτι που επισήμανα κι εγώ: Ότι η ΝΔ κερδίζει από την «εξαφάνιση» ή την συμπίεση των μικρότερων κομμάτων. Εγώ βέβαια έδειξα αναλυτικά και κάτι ακόμα: Ότι τις 850-900 χιλιάδες ψήφων που χρειάζεται η ΝΔ για να πιάσει το 40% δεν χρειάζεται να τις αναζητήσει στους «αντι-δεξιούς» ψηφοφόρους που είναι πιο δύσκολο. Αρκεί να συσπειρώσει αυτούς που ΔΕΝ έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν δεξιότερα, είτε γιατί το έχουν ήδη κάνει στο παρελθόν πολλές φορές, είτε έχουν «ωριμάσει» την τελευταία τετραετία (κι έχουν γίνει αντι-αριστεροί πλέον).  Σήμερα θα περάσουμε στην «άλλη πλευρά»: Και θα δούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει στο 24,5%! Πιθανότερα είναι να κινηθεί κοντά στο 21-22%. Κάποιοι πιστεύουν πια, πως ίσως πάει και χαμηλότερα…

Του Θανάση Κ. / new-deal.gr 

Για να το καταλάβουμε αυτό αξίζει να δούμε αναλυτικά τις ψήφους που πήρε στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις (του 2012 και του 2015).

Προσέξτε: τις ψήφους – όχι απλώς τα ποσοστά… Λοιπόν…

Τον Μάϊο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1.062.000 ψήφους, ή 16,78%,

Τον Ιούνιο του 2012 πήρε 1.655.000 χιλιάδες, ή 26,89%

Τον Ιανουάριο του 2015 πήρε 2.246.000, ή 36,34%

Και το Σεπτέμβριο του 2015 έπεσε στις 1.927 χιλιάδες, ή 35,46%.

Αξίζει να προσέξουμε, ότι τις δύο τελευταίες φορές, ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015, σε ποσοστά φαίνεται να χάνει ελάχιστα (λιγότερο από 1%) αλλά σε αριθμό ψηφοφόρων έχει τεράστιες απώλειες: 320 χιλιάδες περίπου!

Μέσα σε μόλις επτά μήνες διακυβέρνησης. (Να σκεφτείτε, ο Σαμαράς μέσα σε δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης είχε μόλις το ένα τρίτο αυτής της απώλειας: 108 χιλιάδες! Προς τα πού τους έχασε όλους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015;

160 χιλιάδες περίπου πήγαν στο Λαφαζάνη (ΛΑΕ). Και άλλοι τόσοι πήγαν σε αποχή… Το κρίσιμο ερώτημα: Τώρα πόσες απώλειες προβλέπεται να έχει (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015);

Η εκδίκηση του ΚΚΕ

Πρώτα απ’ όλα, υπολογίζουμε περισσότερες ή λιγότερες απώλειες από ό,τι το πρώτο οκτάμηνο του 2015; Όλοι οι δημοσκόποι απαντάνε: πολύ περισσότερες. (Περίπου τις διπλάσιες…)

Όλοι τον υπολογίζουν να χάσει προς τη ΝΔ 200 χιλιάδες (για την ακρίβεια οι «καθαρές απώλειες» προς τη ΝΔ υπολογίζονται μεγαλύτερες, αλλά ας μείνουμε σε αυτό το «μετριοπαθές» μέγεθος. Πρόκειται για «παλιννόστηση» ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τώρα γυρίζουν πίσω).

Επίσης όλοι υπολογίζουν ότι θα έχει άλλες 120 χιλιάδες απώλειες τουλάχιστον,  «απογοητευμένων αριστερών» που θα επιστρέψουν στο ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι από το Μάϊο του 2012, όταν σημειώθηκε η ραγδαία άνοδος του Τσίπρα για πρώτη φορά, το ΚΚΕ έχασε περίπου τις μισές του δυνάμεις προς το ΣΥΡΙΖΑ! Από τις 536 χιλιάδες ψήφους που είχε πάρει τότε, έπεσε στις 277 χιλιάδες τον Ιούνιο του 2012 (αληθινή εκλογική πανωλεθρία)! Κι ύστερα, τον Ιανουάριο του 2015 ανέκαμψε κάπως στις 338 χιλιάδες, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 υποχώρησε ξανά (λόγω αποχής) στις 301 χιλιάδες. Από τότε πολιτική του ΚΚΕ ήταν να αποδομεί συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κακέκτυπο» και «διασυρμό» της Αριστεράς…

Η πολιτική αυτή έχει αρχίσει να πιάνει και θεωρείται ότι το ΚΚΕ θα πάρει πίσω τις μισές τουλάχιστον από τις απώλειες που είχε προς το ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάϊο του 2012. Δηλαδή περί τις 120 χιλιάδες αριστερών ψήφων περίπου (από τις 235 που έφυγαν έκτοτε) θα ξαναγυρίσουν στην «κοιτίδα» τους (στο ΚΚΕ)… 

Επίσης 80 χιλιάδες ψήφοι περίπου, είναι πιθανότατο θα πάνε στα μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα στα αριστερά του (σε «πρόθεση ψήφου» σήμερα το άθροισμα ΛΑΕ, Πλεύσης Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεπερνούν αισθητά τα άθροισμα ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ το Σεπτέμβριο του 2015 κατά 1,2% περίπου).

Η αποχή θα πλήξει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος πάνω από 300 χιλιάδες από την τεράστια δεξαμενή «αναποφάσιστων» (700 χιλιάδες τουλάχιστον) δηλώνουν ευθέως ότι θα κάνουν αποχή αυτή τη φορά! Αυτοί είναι σχεδόν στο σύνολό τους ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα έχουμε και άλλες 300 χιλιάδες διαρροή από το ΣΥΡΙΖΑ προς αποχή. Και ΔΕΝ είναι «περίεργο»! Το Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ όσους έχασε προς άλλα κόμματα (προς ΛΑΕ τότε), άλλους τόσους έχασε προς αποχή…

Αυτή τη φορά, προς άλλα κόμματα χάνει (200+120+80=) 400 χιλιάδες, οπότε είναι απολύτως λογικό να χάσει και άλλες 300 χιλιάδες (αν όχι και περισσότερο) προς αποχή. Είναι φυσικό ακόμα, αφού έχει καταφέρει να είναι «απομονωμένος» πια από παντού (όπως υπογραμμίζει και η μέτρηση της Public Issue), οπότε οι ψηφοφόροι του δεν έχουν εύκολες «εναλλακτικές» – η αποχή είναι «λύση ανάγκης» για αρκετούς από αυτούς.

Τέλος και η ΝΔ μεταξύ 2004 και 2009 έχασε 600 χιλιάδες προς αποχή (σε συνθήκες συρρίκνωσης, βέβαια, αλλά όχι συγκρίσιμες με ό,τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα), αλλά και το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο 2009 και το 2012 έχασε 750 χιλιάδες περίπου προς αποχή.

Συνεπώς, για ένα «μεγάλο κόμμα» να έχει τέτοιας τάξης διαρροή προς αποχή, δεν είναι «περίεργο». Μάλλον μοιάζει και μετριοπαθέστατος υπολογισμός, αν αναλογιστούμε πόσο απογοήτευσε τους οπαδούς του ο Τσίπρας.

Έχουμε λοιπόν μέχρι στιγμής: 700 χιλιάδες απώλειες ψηφοφόρων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 προς άλλα κόμματα ΚΑΙ προς αποχή. Άρα υποχωρεί περίπου στο 1 εκατομμύριο 226 χιλιάδες ψήφους.

Ελπίζει σε νέους και μετανάστες

Έναντι αυτών των απωλειών υπολογίζει σε «εισροές» από δύο πηγές κυρίως:

Από την ψήφο των «μικρών» (17ρηδων) που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά (γύρω στις 90 χιλιάδες).

Και από την εγγραφή μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους, που φτάνουν ήδη τις 40 χιλιάδες, ενώ υπολογίζεται ότι εκκρεμούν αιτήσεις για ακόμα 45 χιλιάδες.

Σύνολο κάτι λιγότερο από 180 χιλιάδες… Όμως, ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς θα πάνε να ψηφίσουν; Και ποιος μπορεί να υποθέσει πως ακριβώς θα ψηφίσουν; Οι «μικροί», για παράδειγμα, μπορούν να ψηφίσουν τα πάντα: από ΧΑ μέχρι μικρά κόμματα που δεν εκλέγονται. Για «πλάκα» ή από «αντίδραση».

Από τις 180 χιλιάδες δυνητικές «νέες ψήφους» στην καλύτερη, είναι ζήτημα αν θα φτάσουν ως τις κάλπες 110 χιλιάδες – και από αυτούς το περισσότερο που έχει να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στους μισούς. Ας πούμε όμως, ότι ξεπερνά τους μισούς Και φτάνει τους 75 χιλιάδες! Αυτές είναι οι «καθαρές εισροές» του χονδρικά. Οπότε στο 1 εκατομμύριο 226 χιλιάδες που του απέμειναν, αν προστεθούν 75 χιλιάδες «καθαρές εισροές» φτάνουμε αισίως στα 1,3 εκατομμύρια! Το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό από 21,3% μέχρι 22,4% το πολύ! (Ανάλογα αν το σύνολο του εκλογικού σώματος φτάσει τα 5,8 εκατομμύρια ή τα 6,1 εκατομμύρια – από τα 5,43 που ήταν το Σεπτέμβριο του 2015).

Κι όλα αυτά με τις πιο «μετριοπαθείς» υποθέσεις:

ότι η ζημιά από το Μακεδονικό θα είναι «ελεγχόμενη» (που δεν είναι),

ότι οι διαρροές προς την αποχή θα είναι «περιορισμένες»,

και ότι οι διαρροές προς τη ΝΔ, προς το ΚΚΕ και προς τα αριστερίστικα κόμματα δεν θα είναι μεγαλύτερες (όπως δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις).

Έτσι, το 22,5% εμφανίζεται πια ως «οροφή» για το ΣΥΡΙΖΑ!  Και «κεντρική τιμή» πρόβλεψης είναι γύρω στο 21% ή και χαμηλότερα.

Κεντρική τιμή πρόβλεψης το 21%

Συμπέρασμα πρώτο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για δεινή εκλογική ήττα. Που μπορεί να γίνει και χειρότερη.

Συμπέρασμα δεύτερο:

Με το ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 22% (ας πούμε) και τη ΝΔ γύρω στο 40%, πολιτική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμα πιο σεισμική για τον ίδιο τον Τσίπρα.

Συμπέρασμα τρίτο:

Και όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο δεν δείχνουν περιθώρια ανάκαμψης (ή αντιστροφής της τάσης, πολύ περισσότερο), αλλά μάλλον πιθανολογούν ότι μπορεί να ακολουθήσει και περαιτέρω κατάρρευση. Γιατί έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και γιατί ό,τι προσπαθεί του γυρίζει μπούμερανγκ.

ΥΓ.1 Αν υπολογίσουμε αναλυτικά τις μετρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα για το Μακεδονικό και τις μετρήσεις στο Μάτι μετά τις φωτιές, τα συνολικά πανελλαδικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «οροφή» το 21% και «μέση τιμή» γύρω στο 20%!

ΥΓ.2 Κι αν λάβουμε υπ’ όψιν και τη «στατιστική διόρθωση» των δημοσκοπήσεων (που λειτουργεί πλέον υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ), μπορεί τα πραγματικά ποσοστά του να είναι ακόμα χαμηλότερα.

ΥΓ.3 Κι αν η αντιπολίτευση ήταν λίγο πιο επιθετική και λίγο πιο «έξυπνη» και σωστά «στοχευμένη», θα μπορούσε να τον διαλύσει πέρα για πέρα. Μη κοιτάτε μόνο «που θα πάνε οι «αντι-δεξιοί» ψήφοι», οι οποίοι φθίνουν συνεχώς. Καιρός να ασχοληθούμε τι θα κάνουν και οι «αντι-αριστεροί» ψήφοι που αυξάνουν συνεχώς.