Κάποιος είναι σερβιτόρος και παίρνει τον μήνα 500 η 600 ευρώ. Ξαφνικά επειδή έχει φίλο υπουργό (Νίκος Παππάς) διορίζεται στις “καλύτερες” εταιρίες και το εισόδημα του πάει στα 20.000 τον μήνα. Μα είναι κακό αυτό; Όχι φυσικά. Αρκεί το κολλητός αυτός να έχει και τα απαραίτητα προσόντα. Τα είχε; Προφανώς και όχι. Αλλιώς εδώ και χρόνια θα δούλευε σε κάποια σοβαρή εταιρία. Και εδώ τίθενται τα σοβαρά ερωτήματα. Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος να για κάνει τον “υπάλληλο” σε έναν επιχειρηματία δηλαδή τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που έχει μπει φυλακή για κακουργηματικές πράξεις και τον ξέρει όλη η Ελλάδα ακριβώς για τις λαμογιές που αποδεδειγμένα έκανε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρωμικού χρήματος εισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, τον Μάρτιο του 2014 μιλώντας στην Βουλή είχε αναλύσει τον τρόπο που λειτουργούσε η τράπεζα Proton του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Στα όσα ανέφερε χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς υποστηρίζοντας πως ο τρόπος λειτουργίας της Τράπεζας αυτής έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος.
«Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή.
Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ.
Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο.
Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή».
Μάλιστα, τόνισε πως όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είναι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μια και μόνο τράπεζα και στη συνέχεια είπε πως οι τράπεζες αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη , η FBB του Βίκτορα Ρέστη και η τράπεζα Χαλκίδας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης, οι τράπεζες λειτουργούσαν και ό,τι έκαναν το έκαναν για να ωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών.
Όμως όλα αυτά έγιναν το 2014.
Και φτάνουμε στο 2018
Ο Λαυρέντης επανήλθε δριμύτερος στην επιχειρηματική ζωή του τόπου μετά την αποφυλάκιση του. Και φτάνουμε στο 2018. Στον Λ. Λαυρεντιάδη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από παρέμβαση εφτά υπουργών επιτράπηκε στην βιομηχανία λιπασμάτων (ΕΛΦΕ) που του ανήκει, να λειτουργεί, ενώ χρωστά στην ΔΕΠΑ περίπου 120.000.000 ευρώ.
Και αυτό έγινε παρά την διαφωνία του τέως διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, που όπως ισχυρίζεται, ζητούσε την λήψη νομικών μέτρων.
Άρα τα ερωτήματα είναι πολλά:
- Τι δουλειά έκανε ο Μάνος Πετσίτης για λογαριασμό του Λαυρεντιάδη; Πώς ένας “τύπος” από σερβιτόρος έφτασε να γίνει μυστικοσύμβουλος του Λαυρέντη και να αμοιβεται με τόσα πολλά λεφτά;
- Γιατί ο Νίκος Παππάς ένιωσε την ανάγκη να βάλει έναν κολλητό του φίλο στο γραφείο του Λαυρεντιάδη; Ήθελε απλά να βοηθήσει οικονομικά τον φίλο του η ήθελε ο φίλος του να ελέγχει και κάποια άλλα πράγματα μέσα στα γραφεία του Λαυρεντιάδη;
- Τι υπηρεσίες προσέφερε στον διαπλεκόμενο ολιγάρχη;
- Γιατί δεν πήγε να δουλέψει ο Πετσίτης σε κάποιον άλλο σοβαρό επιχειρηματία αλλά στον άνθρωπο που ο κ. Νικολούδης τον είχε χαρακτηρίσει “καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος”;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ
- Δένδιας: Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το θόλο